Okok, melyek miatt érdemes extra szűz olívaolajat használnod

Az extra szűz olívaolaj fogyasztása rengeteg előnnyel jár, így érdemes rendszeresen fogyasztani belőle.

Mielőtt bármibe is belekezdenénk, érdemes tisztázni, hogy mitől extra szűz egy olívaolaj. Az, hogy egy olívaolaj szűznek minősül-e, azon múlik, milyen technológiával készítik el. A mediterrán vidékeken növekvő, csodaszép, göcsörtös törzsű olívafák gyümölcsének olaját alapvetően préseléssel nyerik ki.

Azok az olajok minősülhetnek extra szűznek, amelyeknek olajsavtartalma nem haladja meg a 0,8 tömegszázalékot, és könnyed, gyümölcsös aromájuk van. Ez a legalkalmasabb a „nyers" fogyasztásra – jó kísérője lehet salátáknak, egy szelet mozzarellának vagy akár már egy kész pizzának is.

Okok, amelyek miatt érdemes extra szűz olívaolajat használnod

Milyen jó tulajdonságokkal rendelkezik?

Egy tanulmányban megállapították, hogy azoknál a nőknél, akik mediterrán étrendet követtek extra szűz olívaolajjal kiegészítve, 62 százalékkal kisebb arányban alakult ki mellrák, mint azoknál a nőknél, akik pusztán egy alacsony zsírtartalmú diétát tartottak be étkezésükben. Ezen kívül védelmet nyújthat a 2-es típusú cukorbetegség és akár az Alzheimer-kór ellen is.

Az extra szűz olívaolajban továbbá megtalálhatóak a polifenolok, melyeket többféle pozitív egészségügyi hatással is kapcsolatba hoztak már, így akár a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a kognitív zavarok csökkent kockázatával is. Mi több, a polifenolok a bélflóra harmonikus működését is támogatják.

Szintén fontos az extra szűz olívaolaj stabilitása szempontjából, hogy többségében egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Ezek egyaránt egészségesek és ellenállóak az oxidációval szemben.

A szakértők szerint fontos megemlíteni az extra szűz olívaolaj esetében, hogy úgy tűnik, sokkal hatékonyabb, ha a mediterrán diéta részeként fogyasztjuk. Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy az olaj polifenoljai kölcsönhatásba lépnek a fogyókúra alatt megengedett zöldségekkel és más egyéb ételekkel.

Forrásunk volt.


Még több az olajokról:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...