Rágcsálnivalónak, koktélba, pizzára, salátába - az olajbogyó felhasználási lehetőségeinek sorát még hosszan lehetne folytatni. Ha azonban nem használtad el az egész üvegnyi olívabogyót egyszerre, akkor jó, ha az alábbi információkat észben tartod.
Megromlik az olajbogyó?
Először is, létezik olyan, hogy romlott olajbogyó? A sóban pácolt dolgok nem örök életűek? Való igaz, hogy a sok cukrot vagy sót tartalmazó élelmiszerek hosszabb ideig elállnak, de az olajbogyó ettől még képes megromlani. Az azonban igaz, hogy a még lezárt vagy folyadékban áztatott bogyók esetében ez lényegesen később következik be.
Meddig áll el az olajbogyó?
Arra kérdésre tehát már választ kaptunk, hogy megromlik-e az olajbogyó, nade, akkor meddig fogyasztható? Megfontolandó tanács, ha tudod, hogy nem fogod egyszerre az összes olívabogyót elfogyasztani, akkor inkább válaszd a folyadékban úszkáló változatot.
Ennek eltarthatósági ideje bontatlan formában két év, míg felbontást követően hűtőben tárolva 12-18 hónap,
ami lényegesen több, mint a száraz olajbogyók esetében rendelkezésre álló szűkös három nap.
Lábjegyzet a minőségmegőrzési időhöz
Sokszor felmerül a kérdés, hogy a minőségét megőrzi felirat mit is jelent pontosan. Persze vannak olyan esetek, amikor a terméken feltüntetett dátum után nem szabad elfogyasztani azt, mert káros lehet az egészségre, azonban a minőségmegőrzési idő azt mutatja, hogy meddig a legjobb az adott étel minősége. Tehát ha az üveges olívabogyón rövidebb idő szerepel, mint két év, akkor is számíthatsz rá, hogy 24 hónapig eláll a felbontatlan üveg. Azért ilyen esetben felbontás előtt alaposan vizsgáld meg, hogy még fogyasztható-e a termék. Ezt honnan tudhatod? Görgess a következő ponthoz!
Honnan tudod, ha már nem fogyasztható az olívabogyó?
Az egyik legegyértelműbb jel, hogy már nem szabad elfogyasztani az olívabogyót, az a penész megjelenése. Ilyenkor kérdés nélkül sajnos a kukában a helye, de ezen túlmenően akkor sem ajánlott elfogyasztani az olívabogyókat, ha a romlottság más jeleit tapasztalod rajtuk, például megváltozik a küllemük vagy a szaguk. Az elszíneződés, a zsugorodás, a ráncosodó darabok és a normálisnál furcsább szagok mind jelezhetik, hogy már nem egészséges megenni azokat az olajbogyókat.
A bontatlan olajbogyók esetében a kidudorodó fedő az üveg belsejében fennálló gondokról árulkodik, de ha horpadást, sérülést látsz a csomagoláson, akkor is jobb, ha kidobod a szemetesbe.
Hogyan tárold az olajbogyót
Az optimális eltarthatóság érdekében a bontatlan, folyadékban lévő olajbogyót éléskamrában, szekrényben vagy más hűvös, sötét helyen tartsd. A hőmérséklet ne haladja meg a 24 fokot, és a tárolóedényt, különösen ha az üveg, soha ne érje napfény.
Miután felbontottad, csavard rá szorosan a fedelet, és tedd az üveget a hűtőbe. Ha a fedél nem záródik szorosan, vagy az üveg sérült, tedd át az olajbogyókat a sós lével együtt egy másik légmentesen záródó edénybe. A szárazon csomagolt vagy konzervdobozban vásárolt olívabogyónak szintén légmentesen záródó tárolóedényekbe kell átköltöznie felbontás után.
Az olajbogyókat körülvevő folyadék, a sós lében vagy olajban való tartás létfontosságú a túlélésükhöz. Ha véletlenül mégis kiöntötted volna az értékes folyadékot, vagy eltört volna az üveg, akkor sem kell rögtön pánikba esned, egyszerűen keverj fél teáskanál sót 1 csésze vízbe, és merítsd az olajbogyókat ebbe a rögtönzött sós lébe.
Bár átmentileg ez is megteszi, azért nem olyan hatásos, mint az eredeti anyag, ezért ilyenkor jobb, ha pár héten belül az olajbogyós üveg fenekére nézel.
Ha aggódsz, hogy mennyi idő alatt használod fel az összes olajbogyót, fagyaszd le őket! Tedd a kis gömböket egy légmentesen, záródó edénybe a sós folyadék nélkül, és így a fagyasztóban hat hónapig tökéletesek maradnak.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Még több konyhai alapanyaggal ismerkedhetsz meg itt: