Egy leves vagy ragu akkor lesz igazán ízes, ha az alapjával is eleget foglalkozunk. Az odafigyelés pedig nem árt, hiszen könnyedén lekaphat, odaéghet a gondosan elindított hagymás-fűszeres alap. Szerencsére gyakran előfordul, hogy a lekapottnak tűnő levesalap, ragualap még bőven menthető, persze nem mindegy, hogyan nyúlunk hozzá. Nézzünk pár egyszerű, de nagyszerű mentőakciót, amivel új életet lehelhetünk az odaégett levesalapba!

Mérd fel a helyzetet
Nem kell minden kicsit lepirult alapot a kukába dobni, az esetek nagyobb részében ugyanis meg sem fogjuk érezni a végeredményen, hogy erőteljesebb hőkezelésen ment át. Amennyiben enyhe leragadással, és barnás színekkel találkozunk a fazék alján, bátran dolgozzunk tovább.
Akkor érdemes újrakezdeni a folyamatot, ha már tényleg feketére égett az alap nagy része, illetve ha füstös-kesernyés illatokat érzünk a konyhában.
Szedd ki, ami nagyon fekete
Az odaégett alapanyagok legnagyobb veszélye, hogy káros anyagokat vihetünk be velük a szervezetünkbe. A megfelelő mértékű pirulás kellemes aromát adhat az ételnek, azonban az agresszívan odaégett hozzávalók már károsnak számítanak, mind az ízek, mind az egészség szempontjából.
Éppen ezért fontos, hogy a nagyon lekapott, szinte szenes részeket távolítsuk el az alapból, majd a maradékkal (ha van elég) folytassuk a főzést.
Nem mindig kell félni a felkaparástól
A leégett étellel kapcsolatban az elsőszámú konyhai okosság nem más, mint hogy tartózkodjunk az odakozmált részek felkaparásától. Persze ebben is érdemes disztingválni valamennyit: az enyhébb, karamellizált alapot bátran keverjük fel, ez ugyanis mélyebb, telt ízeket ad majd a levesnek, ragunak.
Ha még menthető a helyzet
Több lehetőség áll előttünk akkor, ha a fent leírtak alapján még menthetőnek tituláljuk a levesalapunkat.
- A legegyszerűbb, ha gyorsan hozzáadjuk a zöldségek egyikét, ezzel ugyanis épp annyi nedvességet adunk át a fazék tartalmának, amitől az feloldódik és ideiglenesen abbahagyja az égést.
- Kihasználhatjuk a lepirultságot úgy is, ha valamilyen sűrítményt vagy krémet adunk az alaphoz. Egy kevés sűrített paradicsom, paprikakrém vagy misopaszta enyhén fellazítja a leragadt részeket, miközben karamellizálódni is kezd, ezzel csodás, mély aromát adva az alapnak.
- Ha pedig a leragadás már tényleg előrehaladott, folyadékkal (vízzel, alaplével, tejszínnel, kókusztejjel, stb.) essünk neki a lábos tartalmának. Ezzel szépen feloldhatjuk az ízes részecskéket.
Legvégső esetben
Nyilván nem minden helyzet menthető, ezért, ha nem tudunk a fenti eszközökhöz nyúlni, transzportáljuk át a még használható alapot egy új, tiszta fazékba. Amennyiben az alapunk teljes egésze odalett, kénytelenek leszünk mindent elölről kezdeni.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket a hasznos konyhai tanácsokat, tippeket is fogadd meg:
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!