Csak semmi pánik: így mentsd meg az odakozmált leves- és ragualapot

Nincs is bosszantóbb annál, amikor már a főzés elején beüt a krach: nézzünk most pár trükkös módszert arra, hogyan menthető meg az odaégett levesalap, segít a Napi Tipp!

Egy leves vagy ragu akkor lesz igazán ízes, ha az alapjával is eleget foglalkozunk. Az odafigyelés pedig nem árt, hiszen könnyedén lekaphat, odaéghet a gondosan elindított hagymás-fűszeres alap. Szerencsére gyakran előfordul, hogy a lekapottnak tűnő levesalap, ragualap még bőven menthető, persze nem mindegy, hogyan nyúlunk hozzá. Nézzünk pár egyszerű, de nagyszerű mentőakciót, amivel új életet lehelhetünk az odaégett levesalapba!

Odakapott hagymás alap serpenyőben, fakanállal
Így mentsd meg az odakozmált leves- és ragualapot

Mérd fel a helyzetet

Nem kell minden kicsit lepirult alapot a kukába dobni, az esetek nagyobb részében ugyanis meg sem fogjuk érezni a végeredményen, hogy erőteljesebb hőkezelésen ment át. Amennyiben enyhe leragadással, és barnás színekkel találkozunk a fazék alján, bátran dolgozzunk tovább.

Akkor érdemes újrakezdeni a folyamatot, ha már tényleg feketére égett az alap nagy része, illetve ha füstös-kesernyés illatokat érzünk a konyhában.

Tejszínes-kakukkfüves gombaleves

Ez a gombaleves a gomba intenzív ízére épül, amit a gondos lepirításnak köszönhet, ezáltal mély, karamellizált jegyeket kapott. A tejszíntől selymes, a tejfölös habarástól gazdag, ...

Vegalegény-fogó leves

Haladni kell a korral, hisz ma már az is előfordulhat, hogy gyermekeink szíve választottja bizony nem húsevő, hanem vega vagy vegán. És csak semmi diszkrimináció: őket is meg kell fognunk ...

Szedd ki, ami nagyon fekete

Az odaégett alapanyagok legnagyobb veszélye, hogy káros anyagokat vihetünk be velük a szervezetünkbe. A megfelelő mértékű pirulás kellemes aromát adhat az ételnek, azonban az agresszívan odaégett hozzávalók már károsnak számítanak, mind az ízek, mind az egészség szempontjából.

Éppen ezért fontos, hogy a nagyon lekapott, szinte szenes részeket távolítsuk el az alapból, majd a maradékkal (ha van elég) folytassuk a főzést.

Nem mindig kell félni a felkaparástól

A leégett étellel kapcsolatban az elsőszámú konyhai okosság nem más, mint hogy tartózkodjunk az odakozmált részek felkaparásától. Persze ebben is érdemes disztingválni valamennyit: az enyhébb, karamellizált alapot bátran keverjük fel, ez ugyanis mélyebb, telt ízeket ad majd a levesnek, ragunak.

Ha még menthető a helyzet

Több lehetőség áll előttünk akkor, ha a fent leírtak alapján még menthetőnek tituláljuk a levesalapunkat.

  • A legegyszerűbb, ha gyorsan hozzáadjuk a zöldségek egyikét, ezzel ugyanis épp annyi nedvességet adunk át a fazék tartalmának, amitől az feloldódik és ideiglenesen abbahagyja az égést.
  • Kihasználhatjuk a lepirultságot úgy is, ha valamilyen sűrítményt vagy krémet adunk az alaphoz. Egy kevés sűrített paradicsom, paprikakrém vagy misopaszta enyhén fellazítja a leragadt részeket, miközben karamellizálódni is kezd, ezzel csodás, mély aromát adva az alapnak.
  • Ha pedig a leragadás már tényleg előrehaladott, folyadékkal (vízzel, alaplével, tejszínnel, kókusztejjel, stb.) essünk neki a lábos tartalmának. Ezzel szépen feloldhatjuk az ízes részecskéket.

Legvégső esetben

Nyilván nem minden helyzet menthető, ezért, ha nem tudunk a fenti eszközökhöz nyúlni, transzportáljuk át a még használható alapot egy új, tiszta fazékba. Amennyiben az alapunk teljes egésze odalett, kénytelenek leszünk mindent elölről kezdeni.

Zöldséges pásztorpite

A britek közkedvelt komfortétele általában jó sok darált hússal készül, azonban ha vegetáriánus diétát követünk, vagy épp nem kívánjuk a marhát, sertést, főzzük meg az alábbi ...

Mexikói csirkés egytál

A mexikói csirkés egytálétel, vagyis a "pollo a la mexicana" története szorosan összefonódik Mexikó gazdag gasztronómiai hagyományaival. A mexikói konyha sokféleségét a különböző ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a hasznos konyhai tanácsokat, tippeket is fogadd meg:

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!