Nyers sütitészta, a tiltott gyümölcs – Ezért ne edd meg soha

Nehéz ellenállni a nyers sütitésztának, de mielőtt még a szánkat érne a kanál, vészcsengőként mindig megszólal anyukánk hangja, hogy nehogy megegyük, mert rosszul leszünk tőle. Napi Tippünkben elmondjuk, miért van ez így, és hogyan tudod biztonságosan élvezni a nyers sütitésztát.

Anyáinknak igaza volt gyerekkorunkban, a nyers sütitésztától akár fájhat is a pocakunk, sőt, a hasfájás még a legenyhébb dolog, ami történhet. Bár nem túl nagy az esélye, hogy komoly bajod legyen egy kis nyers sütitészta után, az esélye megvan, és jobb félni, mint megijedni. Azonnal is el is mondjuk, milyen galibákat okozhat, ha már nyersen kóstolgatod a sütitésztát, és azt is eláruljuk, hogyan tudod biztonságosan fogyasztani.

Nyers sütitészta, a tiltott gyümölcs – Ezért ne edd meg soha

A nyers sütitészta veszélyei

Az a rossz hírünk van, hogy a gyerekkori tiltás nem véletlen volt. Nem ajánlott semmilyen nyers sütitésztát megenni, amiben tojás van, ugyanis a nyers, pasztőrözetlen tojás olyan kórokozókat tartalmazhat, mint a szalmonella.

Bár a szalmonella csak minden 20 ezer tojásból 1-ben fordul elő, súlyos bélrendszeri megbetegedést, sőt, az idős, fiatal vagy immunhiányos embereknél akár halált is okozhat. De a veszélyek nem merülnek ki ennyiben.

Nem csak a tojás miatt veszélyes

A tojásban lévő potenciális kórokozók mellett a tésztába kerülő liszt is problémát jelenthet. A lisztek ugyanis olyan mezőgazdasági alapanyagokból (főként búzából, de más liszttel is hasonló a helyzet) készül, amiket a szabad ég alatt termesztenek, és mindenféle fertőtlenítés nélkül dolgoznak fel.

Ez azt jelenti, hogy néhány kórokozó, mint például az E. Coli, megmaradhat a nyers lisztben, amelyet az élelmiszerboltban megvásárolsz. Ezek a kórokozók ugyanolyan veszélyesek lehetnek, mint a nyers tojásban megbúvó szalmonella. Tehát ha azt hitted, hogy a vegán, tojásmentes süteménytésztával biztonságban vagy, akkor peched van.

Szerencsére akad megoldás

Azonban van megoldás, ha mégsem tudsz ellenállni a nyers tészta csábításának. Ha a tojást sikerült helyettesítened, már csak a lisztet kell ártalmatlanítanod, aminek van egy egyszerű módja: hőkezeld a lisztet már az alapanyagok összekeverése előtt. Hogyan csináld? Egyszerűen tedd a lisztet egy tálba, és mikrózd 15 másodperces intervallumokban úgy, hogy közben átkevergeted. A liszt közepének nagyjából 70 fokosnak kell lennie, ahhoz, hogy biztonságosan fogyasztható legyen, ezt egy hőmérővel tudod ellenőrizni. Hagyd, hogy kihűljön, és már adhatod is hozzá a többi alapanyagot.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippekért kattints ide:

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...