Nyers sütitészta, a tiltott gyümölcs – Ezért ne edd meg soha

Nehéz ellenállni a nyers sütitésztának, de mielőtt még a szánkat érne a kanál, vészcsengőként mindig megszólal anyukánk hangja, hogy nehogy megegyük, mert rosszul leszünk tőle. Napi Tippünkben elmondjuk, miért van ez így, és hogyan tudod biztonságosan élvezni a nyers sütitésztát.

Anyáinknak igaza volt gyerekkorunkban, a nyers sütitésztától akár fájhat is a pocakunk, sőt, a hasfájás még a legenyhébb dolog, ami történhet. Bár nem túl nagy az esélye, hogy komoly bajod legyen egy kis nyers sütitészta után, az esélye megvan, és jobb félni, mint megijedni. Azonnal is el is mondjuk, milyen galibákat okozhat, ha már nyersen kóstolgatod a sütitésztát, és azt is eláruljuk, hogyan tudod biztonságosan fogyasztani.

Nyers sütitészta, a tiltott gyümölcs – Ezért ne edd meg soha

A nyers sütitészta veszélyei

Az a rossz hírünk van, hogy a gyerekkori tiltás nem véletlen volt. Nem ajánlott semmilyen nyers sütitésztát megenni, amiben tojás van, ugyanis a nyers, pasztőrözetlen tojás olyan kórokozókat tartalmazhat, mint a szalmonella.

Bár a szalmonella csak minden 20 ezer tojásból 1-ben fordul elő, súlyos bélrendszeri megbetegedést, sőt, az idős, fiatal vagy immunhiányos embereknél akár halált is okozhat. De a veszélyek nem merülnek ki ennyiben.

Guinness brownie

Millióféleképp készíthetünk brownie-t, de ez az ír barnasörrel készült verzió egész biztosan az egyik kedvencünk. A sör karakteres íze remekül kiegészíti a kakaót és a ...

Bögrés cseresznyés muffin

A legpuhább cseresznyés muffin seperc alatt összedobható, ugyanis tésztája bögrés recepttel készül. Semmi méricskélés, semmi macera, mire észbe kapunk, már az asztalon díszeleg majd a ...

Nem csak a tojás miatt veszélyes

A tojásban lévő potenciális kórokozók mellett a tésztába kerülő liszt is problémát jelenthet. A lisztek ugyanis olyan mezőgazdasági alapanyagokból (főként búzából, de más liszttel is hasonló a helyzet) készül, amiket a szabad ég alatt termesztenek, és mindenféle fertőtlenítés nélkül dolgoznak fel.

Ez azt jelenti, hogy néhány kórokozó, mint például az E. Coli, megmaradhat a nyers lisztben, amelyet az élelmiszerboltban megvásárolsz. Ezek a kórokozók ugyanolyan veszélyesek lehetnek, mint a nyers tojásban megbúvó szalmonella. Tehát ha azt hitted, hogy a vegán, tojásmentes süteménytésztával biztonságban vagy, akkor peched van.

Szerencsére akad megoldás

Azonban van megoldás, ha mégsem tudsz ellenállni a nyers tészta csábításának. Ha a tojást sikerült helyettesítened, már csak a lisztet kell ártalmatlanítanod, aminek van egy egyszerű módja: hőkezeld a lisztet már az alapanyagok összekeverése előtt. Hogyan csináld? Egyszerűen tedd a lisztet egy tálba, és mikrózd 15 másodperces intervallumokban úgy, hogy közben átkevergeted. A liszt közepének nagyjából 70 fokosnak kell lennie, ahhoz, hogy biztonságosan fogyasztható legyen, ezt egy hőmérővel tudod ellenőrizni. Hagyd, hogy kihűljön, és már adhatod is hozzá a többi alapanyagot.

Forrásunk volt.

Ribizlihabos linzerszelet

Ízében, kinézetében és textúráiban is igencsak izgalmas ez a sütiszelet: felül rózsaszín, ribizlis habréteg kacérkodik, alatta pedig egy pofonegyszerű törökmogyorós linzerréteg ...

Klasszikus New York-i sajttorta

Ha valaki azt mondja nekünk, sajttorta, valószínűleg a New York-i fajta fog először eszünkbe jutni (még akkor is, ha nem tudjuk, hogy tényleg a „Nagy Almából” származik). Ez a ...

Szaftos cseresznyés kuglóf

Kuglófot az év bármely szakában süthetünk, mégis nyáron a legnagyobb élvezet a sütemény, ha teleszórhatjuk a kedvenc gyümölcsünkkel. Például cseresznyével: a savanykás szemek ebben ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippekért kattints ide:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...