Lesd el te is a gluténmentes sütik készítésének kulcsát

Napi Tippünkből megtudhatod, mire figyelj annak érdekében, hogy tökéletes állagú legyen a gluténmentes süteményed!

Ahogy a mentes sütik esetében, a gluténmentes finomságok készítése is igazi kihívás lehet. Bár a receptek alapján úgy tűnhet, hogy csak ki kell cserélni a gluténos alapanyagot a mentes alternatívára, ám a végeredmény gyakran kiábrándító. A csalódás elkerülésének kulcsa egy olyan fontos lépésben rejlik, amelyet gyakran elmulasztanak: hagyni kell a tésztát pihenni és hidratálódni.

Lesd el te is a gluténmentes sütik készítésének kulcsát

Több nedvességre és pihenésre van szükségük

A gluténmentes lisztek, például a zab-, rizs- vagy mandulaliszt nedvszívóbbak, mint a hagyományos búzaliszt, ami azt jelenti, hogy több nedvességet igényelnek. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a hagyományos lisztek gluténtartalma által biztosított ragadós, strukturált textúrát el lehessen érni.

Így lesz tökéletes állagú a gluténmentes sütemény

A folyamat a süteménytészta összekeverése után kezdődik. Ahelyett, hogy rögtön bedobnád a sütőbe a gluténmentes tésztát, és mennél a dolgodra, hagyd körülbelül 30 percig szobahőmérsékleten pihenni. Ez a pihenőidő a hidratálás, nem pedig a kovászképződés szempontjából kulcsfontosságú. Ez idő alatt a gluténmentes lisztek nedvességet szívnak magukba a nedves összetevőkből, megváltoztatva a tészta állagát és konzisztenciáját. Ez a lépés biztosítja, hogy a sütemények sütés után ne legyenek túl szárazak, sűrűek vagy gumiszerűek.

Tehát a türelem ízletes, nem gumiállagú gluténmentes süteményeket terem.

Nyers csupa csoki torta

Egészséges csokitortát keresel? Ez lesz a te recepted! Az avokádó, a mangó, a mandula, a datolya és a kesudió nem csak finommá, de táplálóvá is teszi, miközben gazdag és ízletes is ...

A tészta megfelelő pihentetéséhez fedd le és hagyd szobahőmérsékleten a keverés után. Észre fogod venni, hogy egy idő után kevésbé ragacsos a tészta, ellenben rugalmasabb. Ha ez megtörténik, akkor jöhet a sütés. A búzalisztből készült süteménytésztához hasonlóan ezt is beteheted a hűtőbe vagy lefagyaszthatod, ezáltal akár előre többet is bekészíthetsz belőle, és ha egy kis édességet kívánsz, gyorsan előkaphatod.

Almás pite rizsliszttel

Ez az almás pite nagyon egyszerű, sőt nem sokban különbözik egy hagyományos pitétől. Annyi kis csavarral, hogy glutén-, cukor- és laktózmentes.

Citromos mandulás hókifli

A hókifli az egyik legnépszerűbb karácsonyi aprósütemény, hiszen nehéz ellenállni a vaníliás porcukorba burkolt kis félholdaknak. Most egy egyszerű vegán verziót mutatunk, ami a ...

A pihentetést követően lényegében minden a megszokottak szerint halad tovább, kanalazd ki a tésztát, formázz golyókat belőle, aztán süsd meg őket. Az eredmény? Friss, ízletes, gluténmentes sütik, amelyek kompromisszumok nélküli édes élvezetet biztosítanak.

Forrásunk volt.


További konyhai tippek, amelyekkel tökéletesítheted az ételeid:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...