Használd fel a nyári cékla zsenge szárát – Sokszínű és ízes „hulladék”

Ha csak egy kicsit is járunk piacra, biztosan találkozhattunk már a nyári céklával, ami a télivel ellentétben bordó szárakra tűzött zöld levelekkel burjánzik. A Napi Tipp most megmutatja, hogyan használhatjuk fel a céklaszárakat.

A cékla sokak fejében egy szigorú, rideg, téli alapanyagként él, amiből csak súlyos leveseket és gyertyafényes ünnepi salátákat lehet készíteni. Pedig van neki nyári arca is, ami zölden burjánzó leveleket és gyönyörű, magenta szárakat is magával hoz a piacra. Ennek a zsenge gyökérnek ráadásul mindhárom része felhasználható – készíthetünk töltött céklalevelet, nyári céklalevest a céklaszárból pedig egy sor különleges finomságot. Nézzük, például mit!

Használd fel a nyári cékla zsenge szárát – Sokszínű és ízes „hulladék”

A párolt céklaszár kiváló köret lesz

Ugyan zsenge a zöldség, így a szára kicsit rostosnak hat, azonban megpárolva kellemesebb textúrát vesz fel. Vágjuk le a gumóról illetve tegyük félre a leveleket, és használjuk fel másra, majd mossuk meg a szárakat és vágjuk egyenlő részekre őket.

Egy kevés olívaolajon, közepes lángon pároljuk a szárakat, hagyjuk, hogy kicsit odakapjanak, karamellizálódjanak.

Kiválóan illik hozzá a karakteres bors és a fokhagyma is, de lehetünk bátrabbak is némi chilivel vagy balzsamecettel. A párolt szárakat kínáljuk sült húsok, grillezett halak mellé, frissen, azon melegében.

Mángoldos-sajtkrémes tart

Nem szégyen az, ha az embernek nincs kedve vagy (leginkább) ideje tésztát begyúrni, az előre gyártott tészták igenis nagyon praktikusak. Ennek a receptnek is egy instant leveles tészta ...

Céklahummusz fehérbabbal

Minden hummusz alapja a csicseriborsó, itt mégsem ezt használtam. Helyette ultra krémes fehérbabbal habosítottam a sütőben, héjában sült, majd hámozott céklát. Innentől minden a ...

Céklatatár avokádósalátával

Egy kisebb toszkán városkában kóstoltam ezt az ott céklasalátának nevezett finomságot. Ők összekeverték az avokádót és a céklát, de így egynemű, csupa lila lett az egész. ...

Megsavanyítva különleges kamrakiegészítő lesz

A céklából készül egyik kedvenc savanyúságunk, és tekintve, hogy a szár ugyanennek a zöldségnek a része, magában hordozza a gyökér karakteres, „vasas” aromáját és lila színét is. Így a vékony szárakból is készíthetünk savanyút, amit sült húsok, pörköltek, zöldségraguk mellett tálalhatunk.

Készítsünk ecetes felöntőlevet 1:1 arányú vízből és ételecetből, majd fűszerezzük sóval, cukorral és borssal. Forraljuk fel, a céklaszárakat tisztítsuk meg és vágjuk méretre – pakoljuk egy üvegbe őket és ott öntsük nyakon az ecetes folyadékkal. Zárjuk le az üveget és hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni, majd 1-2 napot állni a hűtőben. Itt nagyjából 2-3 fogyasztható marad.

Felaprítva még céklásabbá tesz minden ragut, levest

Mivel a szárak is hordozzák a cékla ízét, felhasználhatjuk őket nyári ételeink még céklásabbá tevésére. Főzzük bele a szárakat leves- és ragualapokba hagymával, répával, egyéb zöldségekkel.

Ahhoz, hogy elveszítse rostos, rágósabb állagát, aprítsuk egészen kicsi kockákra, majd pároljuk teljesen puhára.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Hasonlóan őrült, de isteni konyhai ötletek várnak itt:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...