Nokedli nélkül a pörkölt nem lenne igazi, ahogy nokedliszaggató nélkül a magyar konyha sem teljes. A kis tésztalabdacsok elkészítése egy meglehetősen könnyű feladat, gyorsan elsajátítható, főleg akkor, ha kapunk hozzá néhány segítő tippet, trükköt és tanácsot. Lássuk most az összes ilyet, főzzünk tökéletes nokedlit!
A tészta
Természetesen minden a megfelelő tészta bekeverésével indul: a tojásból, lisztből és vízből álló massza állagát kell jól belőni ahhoz, hogy ne legyen se túl szilárd, se túl híg. Ezt plusz víz vagy liszt hozzáadásával tudjuk irányítani.
Ha túl száraz lesz a massza, akkor nem tudjuk majd rendesen átnyomni a szaggató, ellenkező esetben, amikor túl híg, akkor túl gyorsan átfolyik majd rajta, nehezen fogjuk tudni irányítani.
A nokedli tésztája legyen jóval sűrűbb, mint a palacsinta (ne folyjon le a kanálról), de legyen annyira lágy, hogy ne álljon össze egy gombóccá.
A szaggató
Nincs sok különbség szaggató és szaggató között, a lényeg csak annyi, hogy jól rá tudjuk helyezni a fazékra, ne mozogjon ide-oda, ne billegjen túl sokat. Érdemes az eszközt használat előtt belemártani a forró vízbe, hogy ne ragadjon rá a massza.
Ne pakoljuk túl, mert akkor az oldalán le fog folyni a tészta, ami egy idő után rá is szilárdul a szaggatóra a forró gőzben. Ezt nehéz levakarni róla, és az odaragadt tészta kárba is veszik ilyen módon.
A főzővíz
Mint minden tészta főzésénél, itt is alaposan megsózott vízbe kell juttatnunk a masszát, különben nem lesz íze. Persze, ha magát a tésztát sóztuk meg, akkor ezt a lépést hagyjuk ki, különben túl sós lesz a nokedli.
Mindig figyeljünk arra, hogy legyen helye a vízben az újonnan érkező nokedliknek, különben nem tudnak majd rendesen megfőni, illetve hozzáragadnak a régi darabokhoz. Ha megtelt a víz felszíne, szűrjük le a kész tésztát, majd folytassuk tovább a szaggatást.
A szűrés
Mivel nem önthetjük le folyamatosan a főzővizet, ezért használjunk szűrőkanalat a tészta lehalászásához.
A kész tésztát ne mossuk át, hanem tegyük egy kiolajozott fazékba vagy hőálló tálba. A nokedlire locsoljunk kevés olajat, ezzel elkerülhetjük az összeragadást. Ha szeretnénk melegen tartani a tálalásig, a nokedlit tegyük a sütőbe, nagyon alacsony fokozaton (kb. 50 fokon).
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos praktikákról olvashatsz: