3 vágási technika, hogy mindig tökéletes narancsszeleteket kapj

Miért kéne a narancsot felvágni? Számos oka lehet annak, hogy nem elég, ha meghámozod, és cikkekre szeded a narancsot. Napi Tippünkben három biztos módszert hozunk, amivel esztétikus narancsszeleteket vághatsz!

Egy salátához, amit a narancs dob fel vagy egy sütihez, amit a narancsdíszítés koronáz meg, előfordulhat, hogy szépen vágott, esztétikus narancsszeletekre lesz szükséged. Az alábbi tippek és vágási technikák ebben segítenek!

3 vágási technika, hogy mindig tökéletes narancsszeleteket kapj

Mielőtt felvágnád a narancsot

A narancs héja megvédi a belső húst minden káros behatástól, érje az a fán vagy épp a szupermarket polcán. Mielőtt azonban felvágnád a narancsot, fontos, hogy lemosd, mivel ezeknél a módszereknél a gyümölcshéjjal és a hússal is érintkezik a késed. A szennyeződés kockázatának elkerülése érdekében alaposan öblítsd le a narancsot folyó víz alatt, és jól szárogasd meg egy tiszta konyharuhával vagy papírtörlővel. És már bele is vághatsz – szó szerint.

1. Hogyan vágjunk narancsszeleteket nassoláshoz

Ez a technika a legjobb nassoláshoz - akár azonnal, akár útravalónak, és még a héjat sem kell eltávolítanod. Ha viszont a narancsdarabokat salátában vagy valamilyen más receptben szeretnéd felhasználni, ugorj a második vagy harmadik technikához.

Először a narancsot tedd az oldalára egy vágódeszkán. Tartsd stabilan a nem domináns kezeddel, majd egy szakácskéssel függőlegesen vágd ketté. Az egyik felet vágott felével lefelé tedd a deszkára. Ezúttal keresztben vékony szeleteket kezdj el vágni. Mivel a héj itt a gyümölcsön marad, így könnyű megfogni, és nem lesz narancsleves a kezed evés közben.

Minden egyes szelet tetején feltűnhet egy rostos fehér rész. Ez alkotja a gyümölcs magját, és bár ehető, nem túl jó ízű. Ezt úgy távolíthatja el, hogy minden egyes szeletet az oldalára döntesz, és a szakácskéssel (vagy egy kisebb hámozókéssel) levágod, így semmi se zavarja meg a citrusos ízt.

Krémes, narancsos tejbegríz

Eredetileg sütemény töltelékéhez készült ez a tejbegríz, de annyira rabul ejtett az ellenállhatatlan narancsíz és a vajnak köszönhető krémesség, hogy kiérdemelte, hogy rendes ...

Vérnarancsos pite

Ahogy a vérnarancs az édes narancs egy mutáns változata, ez a pite pedig egy variációja a lemon curd pie-nak. A csavar, amivel készült az, hogy a citromot vérnarancsra cseréltem. Ebben az ...

Hogyan kell levágni a narancs héját

A következő két módszerhez tudnod kell, hogyan kell levágni a narancs héját. Ne aggódj – ez egyszerű, és csak egy kés és egy vágódeszka kell hozzá. Egy nagy szakácskés az ideális, mivel azt jobban tudod kontrollálni, és nagyobb felületet fed le. De ha csak egy kisebb késed van, az sem baj – csak lehet, hogy több vágásra lesz szükség.

Először vágd le a narancs tetejét és alját. Próbáld meg elkerülni, hogy túl sokat vágj le – csak annyit távolíts el belőle, hogy a narancs egyenesen álljon anélkül, hogy meginogna. Aztán a nem domináns kezeddel tartsd a narancsot stabilan az egyik oldalon. A kés pengéjét helyezd az ellentétes oldalra, a narancs tetejére. A gyümölcs természetes ívét követve vágj le egészen az aljáig a héj mentén. Próbáld a pengét a lehető legközelebb tartani a héjhoz – különben ehető gyümölcs megy kárba. Hajtsd végre ezt a műveletet a teljes narancson.

Miután levágta az összes héjat, a gyümölcshúshoz tapadt fehér maghéj megmaradhatott. Ezt könnyen el lehet távolítani, csak óvatosan vágd le egy kis késsel. Ezután jöhet a következő két technika, a héjból pedig készíts környezetbarát tisztítószert!

2. Hogyan vágjuk a narancsot vékony szeletekre, héjjal vagy héj nélkül

Amennyiben finomabb, vékonyabb narancsszeletekre van szükséged, az alábbi technikát vesd be, ami héjjal vagy anélkül is működik. Jó választás, ha több embert kínálnál meg a naranccsal, vagy ha egy salátát dobnál fel.

Hogyan vágjuk a narancsot félhold alakú szeletekre (a héjával együtt)?

Ez a módszer nagyszerű, ha sok embert akarsz megetetni. A félbevágott narancsot a vágott felével lefelé tedd a vágódeszkára, és a késsel vágj vízszintesen fél centi vastag szeleteket a narancs hosszában. Itt inkább a rövid oldal mentén vágj, semmint a hosszú felén a gyümölcsnek. Az első és az utolsó pár szeletet tedd félre, mert azok nagyon kicsik lesznek. Minden félhold alakú szeletet egyenként is meg lehet enni; csak dobd el a héját, amikor végeztél..

A hámozás nem is olyan nagy ördöngösség

Hogyan vágjuk a narancsot kör alakú szeletekre (héj nélkül)?

A csillogó és lédús narancskarikák mutatós látványt kölcsönözhetnek egy ételnek. Ahhoz, hogy ezt megkapd, először is el kell távolítanod a héját a fenti technikával.

Helyezd a narancsot az oldalára (így a teteje és az alja már nem a vágódeszkán van), fogd stabilan az egyik végénél. Egy éles szakácskéssel vágj vízszintesen fél centi vastag szeleteket a narancs teljes hosszában, tehát végül köröket fogsz kapni. Ez egy kicsit trükkösebb lehet, mint a félholdak vágása, de fogd le erősen a gyümölcsöt, és akkor nem fog elmozogni. A legszebb megjelenés érdekében a narancs külső széléről az összes maghéjat távolítsd el, így csak a narancsköreid lesznek. Ezt a legkönnyebben a héj levágásakor lehet megtenni, de a karikák felszeletelése után késsel is megtisztíthatod őket.

3. És jöjjön a supreme!

Ennek a technikának a lényege, hogy az egyes narancsszeleteket kivágod a rostos falukból. A francia konyhaművészet szerint a supreme egy étel legfinomabb, legízletesebb része – és ebben az esetben a narancsszeletek zsenge, lédús szíve, a rostos fal nélkül. Az így felvágott narancs ideális salátákhoz és desszertekhez, mivel textúrájuk lágyabb.

Mindig használjunk éles kést

Ehhez először vágd le a héját a fent ismertetett módszerrel. Ha eddig szakácskést használtál, akkor a következő részhez érdemes lesz átváltanod egy hámozókésre. Egyesek szerint a szakácskés túl nagy ehhez a bonyolult feladathoz.

Egy tál fölött tartsd a narancsot. Keresd ki a narancscikkeket, amiket két fehér fal határol le, majd a kisebb késsel az egyik ilyen fehér membránnal párhuzamosan vágj bele a gyümölcsbe. Ismételd meg ezt a másik oldalon is, hogy a két vágás összeérjen, majd a kés pengéjével óvatosan emeld ki a gyümölcsöt. Forgasd el a narancsot, és ismételd meg a műveletet.

A tál azért kell, mert a folyamat közben sok narancslé folyhat le, így pedig nem vész kárba, hiszen el tudod fogyasztani vagy felhasználhatod egy receptben.

Gyors narancsdzsem kumquattal

A kumquat vagy más néven törpemandarin az egyik legkedvesebb gyümölcsöm, és szerencsére már Magyarországon is bele lehet futni itt-ott ebbe a pici citrusfélébe. A kumquat ...

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai tipp, ami kihúz a csávából:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...