A zöldség- és gyümölcspucolás sose volt a kedvenc konyhai foglalatosságunk, hát még akkor, ha a héj nem adja magát könnyen. Mint kiderült, van pár trükk, amivel jóval egyszerűbb lesz néhány alapanyag megpucolása, figyeljetek:
1.) MANGÓ
A mangó pucolása nem egy könnyű feladat, hiszen ha nagyon puha, akkor pucolás közben esélyes, hogy mindent beterít majd a leve, ha meg éretlen, még késsel is nehezen megy, meg persze felesleges is belekezdeni, hiszen élvezhetetlen lesz. Na de most mutatunk egy remek ötletet, ami megkönnyítheti a dolgunkat:
2.) AVOKÁDÓ
A legtöbben félbevágjuk az avokádót, késsel kieszkábáljuk a magját, majd kivájjuk a gyümölcs húsát kanállal. Egyszerű művelet és állítólag nem is ezzel van a baj, hanem hogy értékes antioxidánsoktól is megválunk ezzel a technikával. Nem úgy, ha csak simán félbevágjuk, majd lehúzzuk a héját:
3.) HAGYMA
Ha könnyedén szeretnénk egyforma nagyságú hagymadarabokhoz jutni, először is vágjuk le a tetejét, majd állítsuk a vágott talpára, hagyjuk kicsit pihenni, majd vágjuk félbe. Távolítsuk el a héját, támaszkodjunk rá a tenyerünkkel, és vágjunk azonos szélességű vízszintes csíkokat bele. Ha ezzel megvagyunk, következzenek az azonos szélességű függőleges vágások, végül a kockák.
4.) LIME
Ha a lehető legtöbb levet préselnéd ki a lime-ból, a következőképpen kell eljárnod: vágd körbe úgy a gyümölcsöt, hogy a közepe egy hasáb maradjon, amit aztán csak el kell csavarnod, és már ki is préselted belőle a levet, majd ugyanígy folytasd a többi darabjával. Mindössze négy vágásra lesz szükséged!
5.) MANDARIN
Sokszor nem könnyű a pucolásuk, ha például túlságosan ragaszkodik a héj a gyümölcshúshoz, vagy ha egy kicsit szárazabb már a héja. Hogy mi ilyenkor a teendő? Nézd meg az alábbi képet a folyamatról. Alja, teteje levág, egyik oldalon bevág, szétnyit! Hát nem pofonegyszerű?
6.) GRÁNÁTALMA
Vágjuk le a gránátalma tetejét, aztán az alját, majd kövessük, illetve vágjuk be a „gerinc” mellett épp csak annyira, hogy a héját átvágjuk a késsel. Végül nyissuk szét a gerezdeket!
7.) RÉPA
Általában késsel vagy krumplihámozóval fentről lefelé haladva pucoljuk a répákat, pedig fordítva sokkal biztosabban foghatjuk ezeket a gyökérzöldségeket.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Még több trükk itt: