Íme 4 különleges mód, hogy eltedd a metélőhagymát

Kíváncsi vagy, miként lehet a metélőhagymát hosszabb ideig eltenni? 4 különleges és ízletes eljárást hoztunk a Napi Tipp keretében!

Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy otthon termesztesz metélőhagymát, azaz snidlinget, de kicsit sok lett a termés, akkor mutatjuk, miként tudod ezt feldolgozni, hogy ne vesszen kárba az értékes alapanyag. Persze akkor is ajánlott kipróbálni az alábbi recepteket, ha egyszerűen csak szereted a metélőhagyma ízét, és megbolondítanád a főztöd némi újdonsággal. Így tedd el a metélőhagymát Napi Tippünkkel!

Íme 4 különleges mód, hogy eltedd a metélőhagymát

Metélőhagymás vaj

Nagyon egyszerűen elkészíthető és rendkívül sokféleképpen fagyasztható ez a snidlinges vaj. Egyszerűen vágj finomra körülbelül 1/4 csésze friss metélőhagymát, majd keverd bele egy tömb szobahőmérsékletű vajba. A vajat henger formájúra formázhatod, aztán egy műanyag fóliába tekerheted, és a fagyasztóban tárolhatod, így mindig csak annyit használhatsz belőle, amennyire szükséged van.

A metélőhagymás vaj nagyon jól passzol a grillezett ételekhez.

Metélőhagyma olaj

Semmi sem fogható ahhoz az érzéshez, amikor egy meleg, ropogós kenyérszeletet meghintesz egy kis sóval és borssal, majd snidlinges olajba tunkolod. A metélőhagyma olajat szintén gyorsan és könnyen el lehet készíteni. Először is egy marék durvára vágott metélőhagymát blansírozz (nem kötelező, de ajánlott): 10 másodpercig forralod, aztán mehet a jeges fürdőbe, végül hagyd megszáradni. Turmixgépben pürésítsd ezután a metélőhagymát 1/2 csésze jó minőségű olívaolajjal és egy csipet sóval. Az olajkeveréket egy éjszakára tedd hűtőbe, másnap pedig egy tiszta üvegbe szűrd át. Használd fel egy héten belül.

Metélőhagymavirág-ecet

Ha a kertedben nő a metélőhagyma, és a virágjához is hozzájutsz ezáltal, akkor ne hagyd kárba veszni őket! A frissen vágott metélőhagyma virágait hideg vízben mosd és alaposan szárítsd meg. Töltsd meg egy befőttesüveget félig-hétharmadig a metélőhagyma virágaival. Önts rá fehérborecetet, majd zárd le, és hűvös, sötét helyen tárold két hétig. Szűrd át, majd mehet bele egy tiszta üvegbe a folyadék. Öntözd meg a kedvenc salátáidat ezzel az élénk rózsaszín, enyhén hagymás ízű ecettel.

Snidlinges pogácsa

Az erdőben szedett medvehagyma elfogyott. Ezért leszaladtam a kertbe, és egy nagy csokor snidlinget  szedtem a készülő pogácsába. Tökéletesre sikerült.

Snidlinges burgonyakrémleves

A cifra neve miatt sokáig el se olvastam a szakácskönyvben ezt a receptet. Azt gondoltam, valami "hű de extra" lehet. Aztán egyszer nagyon nem volt ötletem, lapozgattam a recepteket, és megint ...

Fagyaszd le a metélőhagymát

Természetesen semmi sem helyettesítheti a frissen vágott metélőhagyma élvezetét, de ha már túl sok is van belőle, akkor a fagyasztás egy jó opció lehet a több hónapon át történő tárolásra.

A fagyasztott metélőhagymát levesekhez, szószokhoz és pörköltekhez is használhatod, mivel az íze ugyan megmarad, de az állaga a felengedés után már nem lesz a régi.

Először mosd meg a metélőhagymát, majd vágd apróra. Ezek után az alábbi lehetőségeid vannak:

  • Töltsd a metélőhagymát jégkockatartóba, és adj hozzá annyi vizet vagy olívaolajat, hogy ellepje a fűszernövényeket, majd irány a fagyasztó.
  • A szárazon fagyasztás is egy járható út, ebben az esetben vákumozhatod őket, de egy sima visszazárható szilikontasakba is beleteheted a metélőhagymát, miközben figyelsz, hogy a lehető legtöbb levegőt kipréseled belőle.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További okos tippekkel gazadgodhat a tárházad:

Legújabb receptek

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

A legegyszerűbb sajtos rúd

Nagyon finom és nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető vendégváró. Érdemes egyszerre két adagot sütni belőle, mert gyorsan fogy. A tetejére sajt helyett lehet szezámmagot, köménymagot, ...

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!