5 hiba, ami a maradékmentést inkább pazarlássá teszi

A maradékmentés (jó esetben) egy olyan tevékenység, amelynek segítségével új esélyt adunk bizonyos életük végén járó alapanyagoknak és készételeknek. De melyik a nem jó eset? A Napi Tipp bemutatja, mely hibákat kerüljük el.

Gyakran, amikor jó szándékkal a maradékmentés eszköze felé nyúlunk, eshetünk abba a hibába, hogy az újrafelhasználások és átalakítások közepette, csak sokkal nagyobb galibát okozunk. Előfordulhat, hogy a kigondolt étel nem működik, esetleg hamar megromlik, ilyenkor pedig jóval több ételt (plusz energiát, időt is) pazarolunk el, mint amennyi a maradékmentés előtt került volna a kukába. Szomorú, de be kell látnunk, hogy vannak menthetetlen helyzetek – persze a legjobb, ha inkább megtanuljuk ezeket elkerülni. Az alábbi tippek ebben segíthetnek.

5 hiba, ami a maradékmentést inkább pazarlássá teszi

Figyelj a szavatosságra

Csak azok az alapanyagok és ételek érdemesek a megmentésre, amelyek még jó állapotban vannak. A félig erjedt/rohadt/penészes élelmiszerek vagy már romlottnak tűnő készételek inkább landoljanak a szemetesben, minthogy a belőlük készített, sokkal nagyobb adag ételt kelljen majd egy nappal később kidobni.

Maradékmentő húsos szendvics

Elsősorban az ázsiai ízek kedvelőinek ajánljuk ezt a szendvicset, amiben új életre kel és megdicsőül a maradék sült vagy leveshús. Ebben egy pár szelet cheddar, némi mustár és ...

Maradékmentő kókuszgolyó

Ki ne szeretné a kókuszgolyót? Gyermekkorunk nagy kedvence, aminek a közepéből mindig kipiszkáltuk a meggybefőttet. Ez a recept igazából úgy készült hogy benéztünk a spájzba, (a ...

Legyen kéznél recept

Ne kezdjünk el csak úgy hasraütés-szerűen alkotni, még akkor se, ha amúgy nagyon profinak gondoljuk magunkat a konyhában. Ha kigondoltuk, hogy mi lesz a maradékmentő projektünk célja (leves, saláta, egytálétel, desszert, stb.), keressünk a receptkönyvünkben vagy az interneten egy nagyjából hasonló receptet.

Erről leleshetjük majd a szükséges részleteket: arányokat, elkészítési időket és hőfokokat, fűszerezési és egyéb tanácsokat.

Ne bonyolítsd túl

A maradékmentést érdemes mindig egyszerű keretek közt tartani: a felhasználni kívánt ételmaradékhoz vagy kallódó élelmiszerhez ne adjunk túl sok mindent pluszban, csak nagyjából 3-4 szükséges elemet. Dolgozzunk azzal, ami otthon van, ne menjünk el külön bevásárolni, ha tehetjük, mert azzal némileg elvennénk a maradékmentés értelmét.

Gondolj a holnapra

Csak akkor kezdjünk neki a maradékmentésnek, ha a heti tervünkben találunk neki helyet. Amennyiben másnapra már megfőztünk, vagy bevásároltunk, inkább maradjunk az eredeti tervnél, nehogy még több megmentésre szoruló alapanyagunk legyen.

Maradj észnél

Ne készítsünk el olyan recepteket, amelyekre nincs szükségünk. Ha egy maradékmentésből születne 10 liter leves, de mi csak egyedül vagyunk, inkább keressünk más módot az újraalkotásra, vagy végső esetben, inkább szabaduljunk meg a maradéktól. Kevésbé szomorú kidobni egy kis adag élelmiszert, mint fél kondér meg nem evett levest.

Maradékmentő sonkás-sajtos krokett

Soha, de soha ne dobjátok ki a maradék burgonyapürét! Megmutatjuk a legjobb felhasználási módját egy gyors és egyszerű recepttel. Mindenképp próbáljátok ki, akár sima törtburgonyás ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai tippet találsz itt:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...