Ha használsz növényi tejhelyettesítőket, akkor biztosan elgondolkoztál már azon, hogy megromlanak-e ezek, a tejhez hasonlóan. Persze élelmiszerről van szó, így például a mandulatej is nyilván megromlik, de mennyi idő után következik ez be, és mik a jelei? Összegyűjtöttük, honnan tudod, megromlott-e a mandulatejed, és mit tegyél annak érdekében, hogy hosszabb ideig elálljon.
Hogyan állapítható meg, hogy megromlott a mandulatej?
Négy fő oka lehet annak, hogy a mandulatej megromlik: baktériumok, oxidáció, élesztőgomba és penész. A legjobb módja annak, hogy megállapítsd, hogy lejárt mandulatejjel van-e dolgod, az érzékszervi vizsgálat. Szagold meg a mandulatejet. A nedves kartonra vagy a festékhígítóra emlékeztető állott szagok azt jelezhetik, hogy a mandulatejnek annyi (köszönjük, oxidáció).
Ha bizonytalan vagy, egy picit meg is ízlelheted: ha savanyú íze van, vagy más módon kellemetlen inni, tudod, mit kell tenned. A sötétebb szín szintén arra utalhat, hogy már leáldozott a mandulatejnek.
A mandulatej állaga is jelezheti a romlást
A baktériumok vagy az élesztő a tej besűrűsödését vagy alvadását okozhatja. A csomósodó szilárd anyagok azonban nem mindig jelentik azt, hogy a mandulatej nem biztonságos, ez ugyanis természetes velejárója. Segíthet a helyzeten, ha felbontás előtt felrázod a növényi italt, hogy újra emulgeálódjon minden, ami leülepedett az aljára. De ha azonnal elkezd szétválni, amikor kiöntöd (vagy ami még rosszabb: ha darabos marad), dobd ki. Ha a mandulatej tényleg romlott, a felszínen és a doboz, üveg belsejében fekete penész kezdhet kialakulni - ha a romlás ilyen jellegű jeleit látod, ne kockáztass.
Mennyi ideig tartható el a mandulatej?
Az eltarthatóság több tényezőtől függ, kezdve a mandulatej típusával. A hagyományos tejhez hasonlóan a boltban vásárolt mandulatej is pasztőrözési folyamaton megy keresztül.
A tartós mandulatejet ultrapasztőrözési eljárásnak vetik alá, amelynek során 140°C-ra hevítik, hogy elpusztítsák a kórokozókat és az enzimeket. Ezután aszeptikus csomagolásba töltik (azaz a sterilizált terméket sterilizált csomagolásba teszik, és steril környezetben lezárják). A lezárt csomagolásban a mandulatej akár egy évig is elállhat. Ha a felbontatlan doboz felpuffad, az a mikroorganizmusok elszaporodásának jele – a mandulatej valószínűleg szennyezett, és ki kell dobni. Felbontás után tárold a hűtőszekrényben, és max. 10 napon belül fogyaszd el.
Mint a legtöbb házi készítésű terméknek, a házi mandulatejnek is rövidebb a szavatossági ideje, köszönhetően a minimális adalékanyagnak és (általában) a tartósítószerek hiányának. A friss mandulatejnek öt-hét napig kell elállnia a hűtőben. A szennyeződések minimalizálása és az eltarthatósági idő növelése érdekében tiszta, száraz eszközöket használj készítésekor. Kerüld, hogy a mandulatejet feldolgozás közben hosszú ideig szobahőmérsékleten hagyd állni - ha lehetséges, szűrés közben hűtsd le.
Hogyan lehet a mandulatejet hosszabb ideig eltarthatóvá tenni?
A mandulatej eltarthatóságát többféleképpen is meg lehet hosszabbítani. Először is: megfelelő tárolás és higiénia (például ne igyál egyenesen a dobozból. Mint minden romlandó terméket, a mandulatejet is hidegen kell tartani, ideális esetben a hűtőszekrény hátsó részében, ahol a hőmérséklet tartósan a leghidegebb marad. Minél kevesebbet teszed ki a mandulatejet a levegőnek és más természeti elemeknek, annál jobb. Ez azt jelenti, hogy miután kiöntötted, amit ki kell öntened, zárd rá a kupakot, és tedd vissza a mandulatejet a hűtőbe.
Ha aggódsz, hogy nem tudod időben felhasználni a mandulatejet, fagyaszd le. Adagold a mandulatejet jégkockatartókba, így később már kiporciózva tudod a kávédhoz adni vagy a serpenyőbe dobni.
Kiolvasztáshoz tedd át egy éjszakára a hűtőszekrénybe. Fagyasztóban a mandulatej körülbelül hat hónapig marad jó (ez más növényi tejekre is igaz, mint például a zabtej, a kókusztej, a szójatej - és igen, még a tejtejre is).
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos konyhai tippekért kattints ide: