Bánni fogja a bejgli, flódni: 4 hiba, amitől száraz lesz a máktöltelék

Tanuljunk meg a Napi Tippel rendesen máktölteléket készíteni – nem is azért, hogy minden izzadtságszagúan tökéletes legyen az ünnepre, hanem inkább, hogy kevesebbet kelljen stresszelni a félresikerülő sütemények miatt.

A karácsony egyik kötelező eleme a szaftos máktöltelék, ami olyan klasszikus süteményekbe kerülhet, mint a bejgli, flódni vagy a rétes. Annak ellenére, hogy nem egy borzasztóan bonyolult recept, igenis okozhat némi fejtörést az olajos magból főzött édes krém – a problémák legnagyobbika például az, amikor fullasztóan száraz marad a máktöltelék. Nézzük, mely hibák okozhatják ezt!

Flódni: tradicionális karácsonyi sütemény máktöltelékkel, dióval, almával és szilvalekvárral
Bánni fogja a bejgli, flódni: 4 hiba, amitől száraz lesz a máktöltelék

Rossz fajta mákot használsz

Ugyan miniatűr különbségnek tűnhet, mégis rengeteg múlik azon, hogy milyen mákkal dolgozunk a töltelék készítése során. Közelebbről szemügyre véve is nehéz megkülönböztetni az egész és a darált mákot – ahhoz azonban, hogy tényleg szaftos tölteléket kapjunk, az utóbbira lesz szükségünk.

Diós-mákos bejgliszelet

A repedésmentes bejgli igenis létezik, az eltérés csupán annyi, hogy nem felcsavarva, hanem tepsiben rétegezve kell megsütnünk a karácsony kötelező ékét. A plusz jutalom, hogy nem kell ...

Flódni scone

A flódni ízei megihlették az angol-amerikai édes pogácsát, a scone-t, hogy az rögtön magába is fogadta őket mind. Sűrű szilvalekvár és gazdag almavaj vonja be az omlós ...

Nincs eléggé megdarálva a mák

Sajnos azonban az előre darált mákok többségével sem járunk jól – a boltban kapható termékek ipari darálása nem mindig alapos. Ha ilyen durvább állagú, nagyobb szemű mákot kapunk a boltban, felhasználás előtt daráljuk le egy késes aprítógépben vagy turmixgépben.

Kevés a folyadék mennyisége

A különböző süteményekhez tejjel, borral vagy vízzel kell felfőznünk a mákot ahhoz, hogy koherens tölteléket kapjunk. Persze nem mindegy, mennyit öntünk a fazékba: ha túl kevés a folyadék mennyisége, nem fog összeállni a mák. Ha ezt tapasztaljuk, öntsünk további tejet a fazékba, és addig főzzük, míg sűrűbb nem lesz a töltelék.

Nem főzöd elég ideig

Vigyázni kell a máktöltelékkel, mert ha odakap, akkor keserű lesz – ezt elkerülendő, főzzük közepes-alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett.

Amíg folyadékot látunk a szemek között, ne hagyjuk abba a főzést, csak akkor, ha a mák felvette az összes nedvességet, és enyhe nyomás hatására összeáll. A süteménybe töltés előtt hagyjuk teljesen kihűlni!

Tradicionális flódni

A magyarországi zsidó konyha egyik legzseniálisabb süteménye kérdés nélkül a flódni: impozáns, többemeletes édesség ez, ami az ünnepi ízek legjavát egymás után magába pakolja. ...

Eredeti pozsonyi kiflik

A pozsonyi kifli (szlovákul Bratislavský rožok; németül Pressburger Kipfel) egy ívelt, omlós, édes sütemény mákkal vagy dióval töltve, tojással megkenve, fényesre sütve. Kb. 200 éve ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippek az ünnepekre:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Vegán hamburgerzsemle

Ha a hamburgert egy új szintre szeretnénk emelni, akkor ideje házilag készíteni a bucit. Illetve most az érzékenyeknek is kedvezünk, ugyanis egy tej- és tojásmentes buci receptet hoztunk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...