A bejgli halála nem a repedés, hanem a szárazság – Így kerüld el

Minden háziasszony és –úr attól retteg karácsonykor, hogy kireped a bejglije, pedig van egy sokkal nagyobb mumus, ami elronthatja a süteményt. Ez pedig nem más, mint a szárazság. Nézzük a tippeket ennek elkerülésére!

Vannak a karácsonyi készülődésnek olyan mozzanatai, amikor a konyhában sürgő-forgó házi szakácsnak az egésze élete lepörög a szeme előtt: szétesik a majonéz, odaég a pontypatkó, kireped a bejgli… Pedig nem mindegyik kudarc végleges, például a meghasadt diós vagy mákos tekercs is simán fogyasztható még – ellenben a kiszáradt, fullasztó bejglivel. Idén koncentráljunk a külcsín helyett inkább a belbecsre, legyen a lehető legszaftosabb, legpuhább, legomlósabb a süteményünk.

A bejgli halála nem a repedés, hanem a szárazság – Így kerüld el

Ne gyúrd túl a tésztát

Érdekes tészta a bejglié: egyszerre vajas, mégis élesztős, de se nem olyan, mint egy pitéé vagy kekszé, és a kelt kalácsokra sem hajaz túlságosan. A különleges egyensúlyt, amit fenntart e két csoport között, nekünk sem szabad megborítanunk: ügyeljünk arra, hogy ne dolgozzuk túl a tésztát. Ilyenkor nagyon megerősítjük a tésztában a glutént, ami azt eredményezi, hogy a bejgli hajlamosabb lesz a kiszáradásra.

Csak addig gyúrjuk a gombócot, míg nagyjából össze nem áll, aztán hagyjuk pihenni.

Zárd le a végeket

A sütemény belseje elsősorban azért lesz olyan kellemes omlós és puha, mert az ott felszabaduló gőz nagy részét nem engedjük ki. Persze meg kell szurkálnunk a süteményt, hogy valamennyi kiszökjön a gőzből, nehogy kihasadjon a tekercs – de fontos, hogy a bejgli végei rendesen le legyenek zárva. A feltekerés előtt hajtsunk be nagyjából kétujjnyi tésztát, biztosítsuk ezzel a belső puha állagot.

Birsalmás-diós bejgli

A megszokott diós és a mákos bejglin kívül számos ízletes töltelékkel gazdagíthatjuk a tésztát. Birsalmával egészítettem ki a diós tölteléket, és annyira finom lett, hogy a család ...

Kend kellően vastagon

Persze nemcsak a tészta lehet a ludas, ha kiszáradásról beszélünk, hanem bizony a töltelék is. Például, ha nem kenünk eleget a kinyújtott tésztalapra, az felcsavarva nem elég, hogy vékonyka lesz, de gyorsabban ki is szárad majd a sütőben. Figyeljünk rá, hogy a töltelék nagyjából fél-egy centi vastag legyen.

Rakj alá lekvárt

Mindegy, milyen ízben készítjük a bejglit, szinte mindegyik tölteléknek szükséges lesz majd némi segítségre, hogy ne száradjon ki végletesen. Kenjünk egy egészen vékony réteg lekvárt közvetlenül a bejgli tésztájára, majd arra pakoljuk a mákot, diót, gesztenyét, mandulát. A lényeg, hogy ne túl édes, inkább savanykás (sárgabarack, meggy, málna) lekvárt vessünk be, ami kenhető, de nem túl folyós, és kibírja a sütő forróságát is, nem fog rögvest kifolyni a tekercs belsejéből.

Figyelj a hőmérsékletre

A legtöbb bejglirecept kombinált sütést vet be az egyszerre tökéletes külső és belső érdekében: a kezdeti magasabb hőmérséklet azonnal beindítja a sülést belül, míg a felszínen csodás mélybarna színt ad a süteménynek. A félúton alacsonyabbra kapcsolásnak pedig elsődleges célja, hogy befejezze, ami elindult: hogy ne megmaradjon a csodás szín, ne égjen szénné a bejgli, és hogy a csigavonal legbelső csavarja is alaposan átsüljön.

Figyelj az időre

Először a sütés alatt kell figyelnünk: egy átlagos méretű bejgli a megfelelő hőmérsékleten 30-35 perc alatt tölteléktől függetlenül tökéletesre sül: ha ennél tovább bennhagyjuk a sütőben, elkezd menthetetlenül kiszáradni.

Másodszor pedig akkor kell nagyon figyelmesnek lennünk, amikor kivettük a süteményt – ne vágjunk bele rögvest, hanem hagyjuk teljesen kihűlni (ez legalább 1-1,5 órát jelent). Ilyenkor ugyanis még fontos folyamatok mennek végbe a süteményben, annak íze és állaga is rendeződik, és csak akkor lesz igazán omlós, ha egészben hagyjuk pihenni. És igen, nehéz a várakozás, de a tökéletes végeredményért cserébe megéri.

Ünnepi bejgli

Az örök karácsonyi kérdés: házi legyen a bejgli vagy bolti? Aki kipróbálja ezt a receptet, hamar rájön majd, hogy a bejgli igenis otthon készítve a legfinomabb. Az elkészítésbe ...

Aszalt szilvás-mákos bejgli

Mindig szeretem kipróbálni az újdonságokat, ilyet még nem készítettem, ezért örülök a változtatásnak. Nagyon passzol egymáshoz a mák és aszalt szilva. Igazi karácsonyi ízek!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több ötlet a konyhába, hogy szép legyen az ünnep:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...