Azt gondolhatnánk, hogy egy üveg lekvár tárolása nem olyan nagy ördöngösség: csak betesszük a hidegre a felbontott barackot/meggyet, és onnantól kezdve már nem rajtunk, hanem a hűtőszekrényen múlik a dolog. Sajnos a dolog azonban nem ilyen egyszerű: nekünk is oda kell figyelnünk egy sor tényezőre, ugyanis már egy apróbb félrenyúlással is jelentősen megrövidíthetjük a kedvenc dzsemünk élettartamát. Jöjjenek most a legfontosabb szabályok, amiket mindig tartsunk fejben a lekvár tárolásával kapcsolatban.
Ne nyúlj a lekvárba koszos evőeszközzel
Persze, ezt mind tudjuk, hiszen jól meg lettünk rá tanítva gyermekkorunkban (legalábbis remélhetőleg): a lenyalt/vajas/morzsás kanál a tisztaság és így a szavatosság legnagyobb ellensége is egyben, akár egy-két nap alatt is megindíthatja az enyészetet az üvegben.
Ha neadjisten még időben elkapjuk a penészedés kezdetét, kanalazzuk ki a rossz részeket és (ha szag- illetve ízteszt után is jónak tűnik), két-három nap alatt gyorsan fogyasszuk el a maradékot.
Tartsd tisztán a lekvárosüveg száját és kupakját
Miután rögtön kinyitjuk a lekvárunkat, láthatjuk majd, hogy mind az üveg szájának peremére, mind a kupak belsejére dzsem rakódott a tárolás során. Ezt érdemes vagy egy (tiszta!) kanállal lekaparni vagy egy papírtörlővel letörölni (akár külön el is moshatjuk a kupakot) – ezeken a részeken ugyanis könnyebben kialakulhat penész.
Ne hagyd kint a pulton a lekvárosüveget
Minden használat után helyezzük vissza a lekvárt a hűtőbe, ne tegyük ki túl nagy hőmérséklet-ingadozásoknak: ha nagyrészt konstans hidegben marad, kisebb lesz az esély arra, hogy enyészetnek indul.
Amennyiben mégis hosszabb ideig lenne rá szükségünk (mondjuk, egy vendégség során ki kell tennünk az asztalra), szedjünk ki egy tálba egy kisebb adagot, és a hűtőben tárolt üvegből pótoljuk, ha elfogyna.
Fogyaszd el a lekvárt két héten belül
Főleg a házi lekvárokra igaz, hogy érdemes őket minél hamarabb elfogyasztani, hogy megakadályozzuk a megromlás beindulását (a bolti termékeket megvédi tartósító- és cukortartalmuk) – még akkor is, ha nagyobb mennyiségű cukrot használtunk a készítésüknél. Szintén figyeljünk arra, hogy a magasabb nedvességtartalmú dzsemek hamarabb romlanak.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További tippek az igazán ízes főzéshez: