Így nem romlik meg a hűtőben a nyitott üveg lekvár

Egy üveg lekvár nagy kincs, a gyümölcsös finomságokkal telepakolt kamra pedig maga a kincstár: azonban, ha innen előveszünk egy üveget, majd felbontva a hűtőbe tesszük, megtörjük a szavatosság varázsát, és nagyon oda kell figyelnünk a lekvár tárolására. A Napi Tipp ebben nyújt most segítséget.

Azt gondolhatnánk, hogy egy üveg lekvár tárolása nem olyan nagy ördöngösség: csak betesszük a hidegre a felbontott barackot/meggyet, és onnantól kezdve már nem rajtunk, hanem a hűtőszekrényen múlik a dolog. Sajnos a dolog azonban nem ilyen egyszerű: nekünk is oda kell figyelnünk egy sor tényezőre, ugyanis már egy apróbb félrenyúlással is jelentősen megrövidíthetjük a kedvenc dzsemünk élettartamát. Jöjjenek most a legfontosabb szabályok, amiket mindig tartsunk fejben a lekvár tárolásával kapcsolatban.

Így nem romlik meg a hűtőben a nyitott üveg lekvár

Ne nyúlj a lekvárba koszos evőeszközzel

Persze, ezt mind tudjuk, hiszen jól meg lettünk rá tanítva gyermekkorunkban (legalábbis remélhetőleg): a lenyalt/vajas/morzsás kanál a tisztaság és így a szavatosság legnagyobb ellensége is egyben, akár egy-két nap alatt is megindíthatja az enyészetet az üvegben.

Ha neadjisten még időben elkapjuk a penészedés kezdetét, kanalazzuk ki a rossz részeket és (ha szag- illetve ízteszt után is jónak tűnik), két-három nap alatt gyorsan fogyasszuk el a maradékot.

Foszlós lekváros pékfánk

Sütőben sül tökéletesre a pékek fánkja, így olajszag nélkül juthatunk hozzá a farsangi finomsághoz. Bármilyen lekvárral, de egyéb édes krémekkel és töltelékekkel is elláthatjuk, ...

Diós kosárka lekvárral

A legfinomabbb (és egyáltalán nem macerázós) kosárkák lekváros-dióhabos tölteléket kapnak, mert ennél kevesebbel nem érik be. Mint ahogy mi sem fogunk megelégedni egy darabbal: az apró ...

Tartsd tisztán a lekvárosüveg száját és kupakját

Miután rögtön kinyitjuk a lekvárunkat, láthatjuk majd, hogy mind az üveg szájának peremére, mind a kupak belsejére dzsem rakódott a tárolás során. Ezt érdemes vagy egy (tiszta!) kanállal lekaparni vagy egy papírtörlővel letörölni (akár külön el is moshatjuk a kupakot) – ezeken a részeken ugyanis könnyebben kialakulhat penész.

Ne hagyd kint a pulton a lekvárosüveget

Minden használat után helyezzük vissza a lekvárt a hűtőbe, ne tegyük ki túl nagy hőmérséklet-ingadozásoknak: ha nagyrészt konstans hidegben marad, kisebb lesz az esély arra, hogy enyészetnek indul.

Amennyiben mégis hosszabb ideig lenne rá szükségünk (mondjuk, egy vendégség során ki kell tennünk az asztalra), szedjünk ki egy tálba egy kisebb adagot, és a hűtőben tárolt üvegből pótoljuk, ha elfogyna.

Fogyaszd el a lekvárt két héten belül

Főleg a házi lekvárokra igaz, hogy érdemes őket minél hamarabb elfogyasztani, hogy megakadályozzuk a megromlás beindulását (a bolti termékeket megvédi tartósító- és cukortartalmuk) – még akkor is, ha nagyobb mennyiségű cukrot használtunk a készítésüknél. Szintén figyeljünk arra, hogy a magasabb nedvességtartalmú dzsemek hamarabb romlanak.

Scone egyszerűen

A legangolabb teasütemény, ami egy teadélutánról sem hiányozhat! Egy csésze tejes tea, egy-két szem dzsemmel és clotted creammel megkent scone, és már jól is lakott mindenki! Mivel ...

Barátfüle

Egy igazi klasszikus receptet vettünk elő nektek: a barátfülét, más néven derelyét. Mi most barack- és szilvalekvárral vegyesen töltöttük meg őket, és isteni lett! Ti hogyan ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További tippek az igazán ízes főzéshez:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...