A Thekitchn magazin nemrég letesztelte a különböző áfonyatárolási módszereket, és a kevésbé hatékonyak mellett az is kiderült, hogy mely 3 módszer a legjobb, amivel két hét után a legkevesebb gyümölcs romlik meg, és a legízletesebbek maradnak a bogyók. Mutatjuk, melyek ezek!
- Kiöblítetlenül és egy rétegben, papírtörülközőn, lazán letakarva tárolva
Ezt a módszert a Better Homes & Gardens említi. Azt tanácsolják, hogy a leöblítetlen bogyókat egy rétegben tegyük egy széles, sekély, papírtörlővel bélelt edénybe, majd lazán fedjük le celofánnal az edényt, mielőtt a hűtőbe tesszük.
Ezzel a módszerrel két hétig szépen elállt az áfonya, az eredmények szerint a bogyók 6%-a romlott csak meg, ezek egyszerűen kiszáradtak. Negatívum, hogy két hét után kissé tompa lett a gyümölcs íze. Nem rossz kezdetnek, de vannak jobb módszerek is, nézzük azokat.
- Leöblítve, megszárítva és légmentesen záródó edényben tárolva
Valószínűleg te is hallottál már az ecetes áztatási módszerről a bogyós gyümölcsök tisztításánál, de ennél van egy még tutibb módszer, ennek lényege, hogy sót is kell adni a keverékhez.
Így néz ki a recept: 4 csésze vizet, 3 evőkanál ecetet és 2 evőkanál sót keverj össze, majd ebben áztasd 10-20 percig a gyümölcsöt.
Ezután leöblítjük az áfonyát, majd teljesen megszárítjuk, végül egy papírtörlővel kibélelt, légmentesen záródó edényben tesszük be a hűtőbe. Aggodalomra semmi ok, az áfonya nem veszi át az ecet vagy a só ízét. A mosás után lédús, ízletes és többnyire friss maradt. Két hét elteltével a bogyóknak mindössze 4%-a puhult meg.
- Leöblítve, megszárítva és rétegekben tárolva egy légmentesen záródó edényben, minden réteg között papírtörlővel
A Southern Living cikke úgy reklámozta ezt a módszert, hogy akár hónapokig eltartható vele az áfonya. Nagy szavak, de ebben az esetben az eredmények alátámasztották az ígéretet, és valóban ez bizonyult a legjobb módszernek az áfonya tárolására.
Eszerint, miután átválogattuk a bogyókat, le kell öblíteni őket, és alaposan megszárítani. Eddig minden a szokásos. A tároláshoz itt is egy légmentesen záródó edényre van szükség, hiszen a levegő ebben az esetben az ellenségünk, és itt jön az igazi trükk:
az áfonyát rétegekbe kell rendezni (figyelj, hogy ne halmozd a gyümölcsöt), az egyes emeleteket pedig papírtörlővel elválasztani.
Ahogy már említettük, ez lett a leghatásosabb módszer, mivel két hét elteltével csupán a bogyók 3%-a romlott meg (ezek túlságosan puhák lettek). Ami még jobb, a bogyók szuper lédúsak maradtak, az áfonyától megszokott savanykás-édes ízzel. Az nem derült ki, hogy valóban elállnak-e hónapokig ebben a formában, de valószínűleg azért ennyi ideig senkinél sem maradna meg a gyümi.
További okos tippekkel gazadgodhat a tárházad: