A 3 legjobb módszer az áfonya tárolására

Ha eddig csak bedobtad a frissen vásárolt áfonyát a hűtőbe, akkor ez a Napi Tipp pontosan neked szól, ugyanis megmutatjuk az áfonya tárolásának 3 legjobb, leghatékonyabb módját.

A Thekitchn magazin nemrég letesztelte a különböző áfonyatárolási módszereket, és a kevésbé hatékonyak mellett az is kiderült, hogy mely 3 módszer a legjobb, amivel két hét után a legkevesebb gyümölcs romlik meg, és a legízletesebbek maradnak a bogyók. Mutatjuk, melyek ezek!

  • Kiöblítetlenül és egy rétegben, papírtörülközőn, lazán letakarva tárolva

Ezt a módszert a Better Homes & Gardens említi. Azt tanácsolják, hogy a leöblítetlen bogyókat egy rétegben tegyük egy széles, sekély, papírtörlővel bélelt edénybe, majd lazán fedjük le celofánnal az edényt, mielőtt a hűtőbe tesszük.

A 3 legjobb módszer az áfonya tárolására

Ezzel a módszerrel két hétig szépen elállt az áfonya, az eredmények szerint a bogyók 6%-a romlott csak meg, ezek egyszerűen kiszáradtak. Negatívum, hogy két hét után kissé tompa lett a gyümölcs íze. Nem rossz kezdetnek, de vannak jobb módszerek is, nézzük azokat.

  • Leöblítve, megszárítva és légmentesen záródó edényben tárolva

Valószínűleg te is hallottál már az ecetes áztatási módszerről a bogyós gyümölcsök tisztításánál, de ennél van egy még tutibb módszer, ennek lényege, hogy sót is kell adni a keverékhez.

Így néz ki a recept: 4 csésze vizet, 3 evőkanál ecetet és 2 evőkanál sót keverj össze, majd ebben áztasd 10-20 percig a gyümölcsöt.

Ezután leöblítjük az áfonyát, majd teljesen megszárítjuk, végül egy papírtörlővel kibélelt, légmentesen záródó edényben tesszük be a hűtőbe. Aggodalomra semmi ok, az áfonya nem veszi át az ecet vagy a só ízét. A mosás után lédús, ízletes és többnyire friss maradt. Két hét elteltével a bogyóknak mindössze 4%-a puhult meg.

  • Leöblítve, megszárítva és rétegekben tárolva egy légmentesen záródó edényben, minden réteg között papírtörlővel

A Southern Living cikke úgy reklámozta ezt a módszert, hogy akár hónapokig eltartható vele az áfonya. Nagy szavak, de ebben az esetben az eredmények alátámasztották az ígéretet, és valóban ez bizonyult a legjobb módszernek az áfonya tárolására.

Eszerint, miután átválogattuk a bogyókat, le kell öblíteni őket, és alaposan megszárítani. Eddig minden a szokásos. A tároláshoz itt is egy légmentesen záródó edényre van szükség, hiszen a levegő ebben az esetben az ellenségünk, és itt jön az igazi trükk:

az áfonyát rétegekbe kell rendezni (figyelj, hogy ne halmozd a gyümölcsöt), az egyes emeleteket pedig papírtörlővel elválasztani.

Ahogy már említettük, ez lett a leghatásosabb módszer, mivel két hét elteltével csupán a bogyók 3%-a romlott meg (ezek túlságosan puhák lettek). Ami még jobb, a bogyók szuper lédúsak maradtak, az áfonyától megszokott savanykás-édes ízzel. Az nem derült ki, hogy valóban elállnak-e hónapokig ebben a formában, de valószínűleg azért ennyi ideig senkinél sem maradna meg a gyümi.

Forrásunk volt.


További okos tippekkel gazadgodhat a tárházad:

Legújabb receptek

Panettone cukorbetegeknek

A kalács tésztája nagyon könnyű és laza annak ellenére. hogy tönkölyliszttel készült. Ünnep előtt pár nappal megsüthetjük, majd száraz, hűvös helyen konyharuhával letakarva ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...