Itt a válasz, hogy elő kell-e főzni a lasagne lapjait

A legfinomabb olasz tésztarakottas, a lasagne alapvetően egy egyszerű étel, mégis felmerülhetnek a készítésével kapcsolatban kérdések. Például, hogy érdemes-e előfőzni a szósz közé kerülő tésztalapokat: a Napi Tipp válaszol.

Az olasz ételek híresek arról, hogy viszonylag egyértelmű receptleírással rendelkeznek, nincsen túl sok variálás, módosítás, eltérés a tradicionális receptúrától. A lasagne összeállítása során sincs túl sok ismeretlen vagy szürke zóna…talán egy kivétellel. Amiben a receptek nem tudnak megegyezni, az a tésztalapok előfőzésének kérdése – a lépés elhagyása vagy megtartása háztartásról háztartásra változik. És talán nem is létezik univerzális válasz, de azért nézzük meg közelebbről, mi a helyzet a lasagne tésztalapjainak előfőzésével.

Tényleg érdemes előfőzni a lasagne lapjait?

Van különbség tészta és tészta közt

Ugyan nem valószínű, hogy az emberek nagy része házi tojásos tésztából süti a lasagnét, mégis érdemes megemlíteni a tésztafajták között fennálló különbségeket. Ugyanis, ha a tészta előfőzéséről beszélünk, nem ugyanúgy kell eljárnunk a bolti és a házi esetében.

A házi tésztát minden esetben elő kell főzni, mert így sokkal jobb textúrát érhetünk el a kész lasagne esetében.

Természetesen a friss lapok rövidebb előfőzést (30, maximum 60 másodpercet), de rövidebb sütést is igényelnek. A házi tésztából összeállított lasagnét elég 20-25 percig sütni.

Kelkáposztapesztós lasagne

Múlt héten rendeltem kelkáposztát, hogy rakott kelt készítsek, aztán a csomagokat kipakolva szembesültem a ténnyel, valamit mellé nézhettem az online felületen, ugyanis két hatalmas fej ...

Vegán spenótos lasagne

A lasagne egy tipikus hétvégi családi fogás, hisz nem éppen negyed óra összedobni. Ez a recept viszont a klasszikus bolognai kicsit gyorsabb verziójával operál, nem kell hosszú órákon ...

Nyerünk-e azzal, ha gyorsabban sül a lasagne?

De térjünk át a bolti tésztára: a legtöbben azért dobják be lobogó vízbe a lapokat, mielőtt a sütőtálba rétegeznék őket, hogy a lasagne kevesebb időt töltsön a sütő forróságában. És míg van igazság ebben a logikában, nem biztos, hogy olyan sokat nyerünk az előfőzött tésztával.

Amellett, hogy maximum 10-15 perccel kevesebb ideig kell sütnünk az előfőzött tésztás lasagnét, mint a nyers lapokat tartalmazót, maga az előfőzés is igen macerás folyamatnak bizonyul. Ha túl sok tésztát teszünk a forró vízbe, azok összeragadnak, és az istenért sem tudjuk majd őket szétválasztani. Arról nem is beszélve, hogy a forró, gőzölgő lapok rétegezése sem a legegyszerűbb feladat.

A nyers tészta egyéb előnyei

Érdemes tehát inkább nyers tésztával készíteni a lasagnét, és türelmesen kivárni, hogy a lapok a paradicsomszósz ölelésében megpuhuljanak. Maga a lasagnetészta kialakítása is emellett szól: ha megtapintjuk, érezhetjük, hogy felülete enyhén érdes, ami abban segíti a lapokat, hogy jobban felvegyék a szószt.

Ha kihagyjuk az előfőzést, a lasagnénk szerkezete is stabilabb lesz, könnyebben és szebben tudjuk majd szeletelni a tésztarakottast. Ez annak köszönhető, hogy a tésztán lévő keményítő nem a főzővízbe kerül, hanem beleoldódik a paradicsomszószba és enyhén besűríti azt.

Eredeti lasagne al forno

Eme csodálatos réteges tészta kialakulása sokkal régebbre nyúlik vissza, mint gondolnánk. Meglepő módon az ókori Görögországig vezethető vissza, amikor a rómaiak megszállták az ...

A legfinomabb zöldséges lasagne

A darált húst vöröslencsére, a besamelt cottage cheese-zes szószra cseréltük, megszórtuk sok-sok sajttal és bébispenóttal, majd pillanatok alatt el is fogyott az egész tepsi. Ez a mi ...

Trikolor lasagne

A lasagnénál nincs is jobb kaja, szerintünk bárhol, bármikor jöhet. Most egy kis csavarral készült, hiszen 3 különböző színű rétegből raktuk össze kedvencünket: az első a spenótos ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a konyhai trükköket is lesd el:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...