Az olaszok rakott tésztája mondhatni, időigényes étel, főleg akkor, ha nekiállunk rendesen elkészíteni, és mindenünket beleadjuk a lasagne megalkotásába. No, jó persze nem kell életünket és vérünket adnunk érte, elég, ha az alább felsorolt apró kis lépéseket megtesszük – ezek a maguk módján mind hozzáadnak valamit a lasagnéhoz, és ha nem figyelünk oda, a végén még tökéletesítik a rakottast. Milyen rossz is lenne, nem?
Nézd meg galériánkban a lasagnét tökéletesítő apró lépéseket:
4 apró lépés, amitől ezerszer finomabb lesz a lasagnéd
Zöldségek a szószban
Vannak húsos lasagnék, vannak vegetáriánusok, azonban érdekes módon akad három olyan zöldség, amelyet érdemes mindkét verzióba beletenni. Ez nem más, mint a hagyma-sárgarépa-szárzeller trió, vagyis a sofritto. Apróra vágva, majd dinsztelve kiváló ízt ad a paradicsomszósznak/húsos ragunak. Ne hagyjuk ki!
Friss fűszerekkel
A két fontos fűszer, ami a tésztaételben landolhat nem más, mint az oreganó és a bazsalikom. Ezekből, ha tehetjük, használjunk frisset, ugyanis mérföldekkel erőteljesebb aromát kapunk így. Ami azonban fontos, hogy csak a főzés végén adjuk őket a szószhoz, különben a túlzott hőtől megkeserednek.
Trappista helyett
Elsősorban nem azért rossz választás a trappista a lasagnéhoz, mert nem olasz sajt, hanem azért, mert túl zsíros. Amikor bőségesen reszelünk belőle a tészta tetejére, a megolvadás után egy olajos réteget képez, ami nem mutat túl gusztusosan. Helyette használjunk inkább mozzarellát és egy kevés parmezánt – ez utóbbi ugyan drága, de tényleg csak kevés kell belőle, amúgy is jobb, ha nem folytjuk el sajttal a többi ízt.
Egy kis pihentetés
Bármilyen jól is néz ki, ne vágjunk bele azonnal a sütőből kivett lasagnéba. Hagyjuk pihenni egy kicsit, persze csak olyan 10 percet, nehogy elkezdjen kihűlni. Ennyi idő alatt egy kicsit megállapodnak a rétegek, minimálisan szilárdabb lesz a sajt és a besamel, így könnyebb lesz kockákra vágni a csodás tésztánkat.
Néhány recept a tökéletesítéshez:
Vegán spenótos lasagne
A lasagne egy tipikus hétvégi családi fogás, hisz nem éppen negyed óra összedobni. Ez a recept viszont a klasszikus bolognai kicsit gyorsabb verziójával operál, nem kell hosszú órákon ...
Eredeti lasagne al forno
Eme csodálatos réteges tészta kialakulása sokkal régebbre nyúlik vissza, mint gondolnánk. Meglepő módon az ókori Görögországig vezethető vissza, amikor a rómaiak megszállták az ...
A legfinomabb zöldséges lasagne
A darált húst vöröslencsére, a besamelt cottage cheese-zes szószra cseréltük, megszórtuk sok-sok sajttal és bébispenóttal, majd pillanatok alatt el is fogyott az egész tepsi. Ez a mi ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több konyhai tipp és ötlet: