A zseniális trükk, hogy a kukoricacsutka se vesszen kárba

Lerágott kukoricacsövek maradtak csak ebéd után? Szuper! Napi Tippünkben egy olyan trükköt hozunk, amivel még ezeket is fel tudod használni, hogy valami finomat készíts!

Az első elment a piacra kukoricát venni. A második megfőzte. A harmadik meggrillezte. A negyedik mind megette. Az ötödik pedig a megmaradt kukoricacsutkából alaplevet főzött. Igen, jól olvastad. Ahelyett, hogy rögtön a kukába dobnád a lerágott kukoricacsöveket, először készíts belőlük alaplevet, hogy aztán levesek, pörköltek, szószok ízét turbózd fel vele.

Mi az a kukorica alaplé?

A kukoricatej számos közép- és dél-amerikai konyha alapanyaga, és a jól bevált kukoricakrém receptekben is igen népszerű. A kukoricacsutkából a keményítőt lekaparva vagy „megfejve” készül, leggyakrabban egy kés vagy kanál hátuljával. Ezután egy frissítő nyári italba kerül, de akár sós ételekbe is kerülhet, így mártások, pörköltek vagy akár gabonafélék alapját adhatja.

Készíts húslevest a kukoricsacsutkából

A csövek ugyanis még a szemek eltávolítása után is sok keményítőt és tápanyagot tartalmaznak. Só, víz és egyéb, kéznél lévő zöldségek szerény keverékében párolva ízletes alaplevet kapsz, amely édes és erőteljes, és akár sűrítésére is használható.

Hogyan készíts a kukoricacsutkából alaplevet?

A maradék kukoricacsutkát bármilyen folyadékban felmelegítve sok keményítőt és tápanyagot nyerhetünk ki. Akárcsak egy húsleves alaplé esetében, hagyd, hogy a csutkák sós vízben lassan és egyenletesen főjenek egész nap.

Szójás-vajas grillkukoricák

Grillezett kukorica szójaszósszal, vajjal, citrommal és fokhagymával. Nincs is jobb módja a kukorica elkészítésének, mint a grillezés. A magas hő karamellizálja a természetes növényi ...

Bang bang kukorica

A nyári grillezések új kedvence lesz ez az édes-fűszeres szósszal megkent kukorica, ami új szintre emeli a főtt/grillezett kukorica fogalmát. A Bang bang szószra keresztelt pác egyébként ...

Corn ribs

Imádom a főtt kukoricát kiskorom óta, de ez a corn ribs új világot nyitott ki előttem. Akár sütőben is elkészíthetjük otthon, de grillre feldobva lesz a legtutibb!

Hogyan használd fel?

Lényegében a kukoricacsutkából készült húsleves nem más, mint a zöldségalaplé egy különleges fajtája, és egy az egyben felhasználható olyan receptekben, amelyekben csirkehúsleves vagy zöldséges társa szükséges.

Azt azonban ne feledd, hogy különösen édes és aromás a kukoricából készült alaplé.

Ez azt jelenti, hogy jól működik olyan receptekhez, amelyek amúgy is édes nyári zöldségekből készülnek, például levesekhez vagy könnyű tésztaszószokhoz.

Télen a kukoricacsutkából készült alaplevet (nyáron lefagyasztod a csutkát és később főzöd csak meg) víz helyett felcserélheted a tészták vagy gabonafélék, például a quinoa főzéséhez, így extra krémes, ízletes lesz az étel.

Tippek a kukorica-alaplé elkészítéséhez

  • Ha bátor vagy, és rengeteg maradék zöldséged van, amit fel kell használnod, adj hozzá hagymát, paprikát, sárgarépát, zellert vagy bármilyen más olyan zöldséget, amit egy klasszikus zöldségalaplé készítéséhez használnál. Akár még fűszereket, például koriandert vagy édesköményt is adhatsz hozzá, hogy egy egyszerű, enyhén édes, mégis borsos ízvilágú alaplevet kapj. Csak ne felejtsd el átszűrni a levet, mielőtt felhasználnád.
  • Az íz koncentrációját te magad tudod itt befolyásolni. Minél tovább párolod a kukoricákat, és minél több a kukorica, annál gazdagabb lesz a végeredmény.

Forrásunk volt.


Még több nyári konyhai trükk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...