Ezért főzz rizst a krémlevesbe – Furcsa trükk, mégis működik

Ha az ember az „igazán jó krémleves” attribútumaira gondol, a listát széles mellel vezeti majd a selymes állag, amit valószínűleg a komfortos, melengető hatás követ. Nos, ezeket mind elérhetjük, ráadásul egy csapásra, ha követjük a Napi Tipp által javasolt furcsa trükköt.

Az is mutatja, hogy mennyire népszerű (és nem mellesleg egyszerű) recept a krémleves, hogy minden évszaknak, minden szezonnak megvan a maga saját verziója. Persze az eredeti, mondhatni a hamisítatlan egészen biztosan az őszi-téli leves lenne, ami aromásan, fűszeresen melegít fel minket belülről a hideg, zimankós napokon. Az íz azonban csak egy dolog, az állagra is érdemes külön figyelmet fordítani, azt a lehető leggazdagabbá tenni. Például rizzsel. Bizony, az egyszerű gabona – ami állandóan megtalálható a legtöbb kamrában – képes a végletekig elvinni a krémleves krémességét, mindezt ráadásul pofonegyszerűen.

Ezért főzz rizst a krémlevesbe – Furcsa trükk, mégis működik

Mit keres a rizs a fazékban?

A krémleves besűrítésére megannyi módszert és alapanyagot használhatunk – ennek a széles tárháznak pedig bizony, a rizs is részét képezi. A zöldségekkel összefőzve, majd a végén leturmixolva olyan krémes állagot ad a levesnek, amire semmilyen más kiegészítő nem képes.

Ráadásul nem is kell sok belőle: nagyjából egy maroknyi gabona (50-70 gramm) már képes sűrűvé tenni egy nagyobb fazék levest.

A trükk bevetése mellett nem lesz szükség semmilyen nemű habarásra, rántás készítésére, ki- és visszamerésre, ugyanis minden egyszerre történik, a fazékban, anélkül, hogy nekünk akár a kisujjunkat is meg kéne mozdítanunk érte.

Selymes zellerkrémleves

Az ősz a melegen fogyasztható, komfort ételek időszaka, amikor arra vágyunk a leginkább, hogy bekuckózzunk a lakásba, és valami táplálóval töltsük meg a hasunkat. Ez a zellerkrémleves ...

Ennyit, ekkor, így

Az összes elképzelhető zöldséges krémlevesben használhatunk rizst, mivel a gabonának semleges az íze, nem fog elnyomni vagy elfedni semmilyen más aromát. A hozzáadás pedig a következőképp történjen. Miután elkészítettük a levesünk hagymás alapját, a zsiradékon futtassuk meg kissé a rizst, hogy enyhén megpiruljon.

Ekkor jöhetnek a zöldségek, fűszerek és bármi más, amit még a levesünkbe pakolnánk. A folyadék felöntése után hagyjuk felforrni, majd alacsony lángon gyöngyözni a lábos tartalmát, míg minden (a zöldségek és a rizs is) szépen meg nem puhul.

Eleinte kevésnek tűnhet a hozzáadott rizs mennyisége, de ne szórjunk többet a leveshez, mert akkor túl sűrű, szinte főzelékszerű lesz. A főzés során észrevehetjük majd, milyen szépen megdagadnak a gabonaszemek (az sem baj, ha elkezdenek szétfőni, úgyis leturmixoljuk majd őket) – ezek fogják később oly’ csodás állagúvá varázsolni a levesünket.

A fazék tartalmát alaposan turmixoljuk le, dolgozzuk teljesen simára egy botmixer segítségével. Az esetleges utóízesítést követően levesünk már fogyasztható is, hagyjuk magunkat meglepni az eddig még nem ismert, nem kóstolt állag által!

Gabonás alternatívák

Persze amennyiben nem vagyunk nagy rajongói a rizsnek, vagy úgy érezzük, hogy az adott zöldségekhez egy másik gabona jobban passzolna, bátran kísérletezzünk alternatív gabonákkal is. Kerüljön a fazékba barna rizs, bulgur, köles, hajdina – csak arra figyeljünk, hogy ezek főzési ideje tovább nyúlhat, mint a rizsé, és az általuk produkált állag sem feltétlenül lesz annyira selymes.

Legegyszerűbb brokkolikrémleves

Ez a brokkolileves egyszerű, finom és gyorsan elkészíthető. Tökéletes egy borús, esős napra, de kellemes nyári ebédnek is pazar. Krémes és sűrű, ugyanakkor könnyű és tápláló. ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a konyhai tippeket is érdemes ellesni:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...