Ezért főzz rizst a krémlevesbe – Furcsa trükk, mégis működik

Ha az ember az „igazán jó krémleves” attribútumaira gondol, a listát széles mellel vezeti majd a selymes állag, amit valószínűleg a komfortos, melengető hatás követ. Nos, ezeket mind elérhetjük, ráadásul egy csapásra, ha követjük a Napi Tipp által javasolt furcsa trükköt.

Az is mutatja, hogy mennyire népszerű (és nem mellesleg egyszerű) recept a krémleves, hogy minden évszaknak, minden szezonnak megvan a maga saját verziója. Persze az eredeti, mondhatni a hamisítatlan egészen biztosan az őszi-téli leves lenne, ami aromásan, fűszeresen melegít fel minket belülről a hideg, zimankós napokon. Az íz azonban csak egy dolog, az állagra is érdemes külön figyelmet fordítani, azt a lehető leggazdagabbá tenni. Például rizzsel. Bizony, az egyszerű gabona – ami állandóan megtalálható a legtöbb kamrában – képes a végletekig elvinni a krémleves krémességét, mindezt ráadásul pofonegyszerűen.

Ezért főzz rizst a krémlevesbe – Furcsa trükk, mégis működik

Mit keres a rizs a fazékban?

A krémleves besűrítésére megannyi módszert és alapanyagot használhatunk – ennek a széles tárháznak pedig bizony, a rizs is részét képezi. A zöldségekkel összefőzve, majd a végén leturmixolva olyan krémes állagot ad a levesnek, amire semmilyen más kiegészítő nem képes.

Ráadásul nem is kell sok belőle: nagyjából egy maroknyi gabona (50-70 gramm) már képes sűrűvé tenni egy nagyobb fazék levest.

A trükk bevetése mellett nem lesz szükség semmilyen nemű habarásra, rántás készítésére, ki- és visszamerésre, ugyanis minden egyszerre történik, a fazékban, anélkül, hogy nekünk akár a kisujjunkat is meg kéne mozdítanunk érte.

Ennyit, ekkor, így

Az összes elképzelhető zöldséges krémlevesben használhatunk rizst, mivel a gabonának semleges az íze, nem fog elnyomni vagy elfedni semmilyen más aromát. A hozzáadás pedig a következőképp történjen. Miután elkészítettük a levesünk hagymás alapját, a zsiradékon futtassuk meg kissé a rizst, hogy enyhén megpiruljon.

Ekkor jöhetnek a zöldségek, fűszerek és bármi más, amit még a levesünkbe pakolnánk. A folyadék felöntése után hagyjuk felforrni, majd alacsony lángon gyöngyözni a lábos tartalmát, míg minden (a zöldségek és a rizs is) szépen meg nem puhul.

Eleinte kevésnek tűnhet a hozzáadott rizs mennyisége, de ne szórjunk többet a leveshez, mert akkor túl sűrű, szinte főzelékszerű lesz. A főzés során észrevehetjük majd, milyen szépen megdagadnak a gabonaszemek (az sem baj, ha elkezdenek szétfőni, úgyis leturmixoljuk majd őket) – ezek fogják később oly’ csodás állagúvá varázsolni a levesünket.

A fazék tartalmát alaposan turmixoljuk le, dolgozzuk teljesen simára egy botmixer segítségével. Az esetleges utóízesítést követően levesünk már fogyasztható is, hagyjuk magunkat meglepni az eddig még nem ismert, nem kóstolt állag által!

Gabonás alternatívák

Persze amennyiben nem vagyunk nagy rajongói a rizsnek, vagy úgy érezzük, hogy az adott zöldségekhez egy másik gabona jobban passzolna, bátran kísérletezzünk alternatív gabonákkal is. Kerüljön a fazékba barna rizs, bulgur, köles, hajdina – csak arra figyeljünk, hogy ezek főzési ideje tovább nyúlhat, mint a rizsé, és az általuk produkált állag sem feltétlenül lesz annyira selymes.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a konyhai tippeket is érdemes ellesni:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek