Húsvétkor az egyik legkeresettebb édességkategória talán a krémes süteményeké, és ez nem csoda. Az isteni, puha, gazdag finomságok megannyi ízben és formában készülhetnek, ráadásul mindenki szeret belőlük falatozni, ha ki vannak készítve szépen sorjában a kínálótálra. A pedáns kinézetű kockák és szeletek mögött persze levágott szélek kupacai rejtőznek – ez sajnos elkerülhetetlen velejárója az ilyen krémes sütemények készítésének. Persze nem mindegy, hogy mégis mekkora lesz a szélek miatti veszteség, próbáljuk minimalizálni a felesleget az alábbi tippek, tanácsok mentén.
Ne hagyd ki az omlós tészták pihentetését
Minden olyan réteges, krémes süti, amelynek alapját omlós tésztából sülő lapok adják, sokkal jobban ki van téve a sütiszél-felesleg problémájának – mégpedig azért, mert nehezebb egyenlő méretűre nyújtani a rétegeket.
TIPP: minél hidegebb állapotában nyújtjuk ki a tésztagombócokat, annál kevésbé fognak ragadni, szakadni, és a széleik is egyenletesebbek lesznek.
Formázd meg előre a tésztalapok gombócait
Az egyenletes szélekben és szabályos formában (így fog a legjobban téglalapra hajazni a tészta) az is segíthet, ha külön kigombócozzuk a tésztalapok adagjait. Kézzel formázzuk őket téglatestté, majd így nyújtsuk lappá őket.
TIPP: gyorsan dolgozzunk, nehogy a kezünk melege felolvassza a tésztában a vajat, és a gombócok újra ragacsossá váljanak.
Inkább használj kisebb tepsit a piskótákhoz
Vannak olyan krémes sütemények, amelyek nem omlós tésztával, hanem piskótával készülnek. Ezek sokkal könnyebben formára szabhatók, persze itt is érdemes odafigyelnünk egy-két dologra.
TIPP: ha kisebb tepsit választunk, a szélek egészen a peremig érnek majd, így egyenletesebb lesz a vastagság, és nem kell majd annyit levágni az oldalakról.
A megfelelő hőmérsékleten vágd a lapokat
A piskótákat teljesen hidegen, míg az omlós lapokat inkább melegen kell megvágni: ugyanis az előbbi melegen szakad, morzsolódik, utóbbi pedig hidegen könnyen törik.
TIPP: érdemes az összeállítás előtt is nagyjából egyenesre vágni a lapokat, hogy könnyebb legyen a rétegezés a krémmel.
Figyelj a töltelék sűrűségére
Nemcsak a tésztalapok, hanem a közéjük töltött krém is beleszólhat a levágott felesleg mennyiségébe: ha lágyabb, hígabb a krém, ki fog folyni a lapok közül, így többet le kell majd szelnünk a sütiből ahhoz, hogy megkapjuk az esztétikus, egységes rétegeket.
Használj megfelelő kést
Ha szeletelés helyett trancsírozunk – mert nem elég éles a késünk – , azt a sütemény fogja megszenvedni: a krém kinyomódik a tészta közül, a lapok elcsúsznak egymáson, esetleg el is törnek. Használjunk hát kellően éles, forró vízbe mártott, majd letörölt kést.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További húsvéti tartalmakért vesd ide a pillantásod: