Valamiért minden süteménysütésnek velejárója az inger, ami folyamatosan arra késztet minket, hogy csakazértis nyissuk ki a sütőajtót, nézzük meg, mi folyik odabent. Pedig sok esetben nem jó ötlet ez, no persze nem az illendőség miatt, hanem azért, mert az ajtó kitárásával együtt jár egy hőmérsékletesés is, ami bizonyos süteménytészták számára akár végzetes kimenetelű is lehet. Álljuk meg hát a folyamatos sütőajtó-nyitogatást, kifejezetten az alábbi receptek készítése során.
Kattints galériánkra, ha megnéznéd, mely sütemények nem bírják az ajtónyitogatást!
5 sütemény, amire sose nyisd rá a sütőajtót
Tojásos piskóta
A listát böngészve észrevehetjük majd, hogy sok tojáshabos desszert szerepel itt. Nem csoda, hiszen minden, aminek térfogatát, légiesen könnyed állagát a felvert fehérje adja, különösen kényes a hőmérséklet ingadozásaira. Erre a legjobb példa az egyszerű tojásos piskóta, ami toronymagas korongból könnyedén lapos diszkosszá válhat, ha a sütési idő első kétharmadában rányitjuk az ajtót.
Kelt tészták
Bármilyen kelt tészta esetében fontos, hogy az élesztőre nagyon kell vigyázni. De nem ám csak a felfuttatás és a kelesztés során, hanem bizony sütés közben is. Hiszen ilyenkor is ő dolgozik még azért, hogy felpuffadjon, kellően foszlós és puha legyen a különböző péksütemények belseje.
Macaron
Ugyan nem ez lesz a sütemény, amit a leggyakrabban készítünk majd otthon, azonban épp ritkasága, különlegessége miatt is olyan fontos, hogy odafigyeljünk rá, és tényleg mindent megtegyünk sikerének érdekében. Nagyon labilis a macaronmassza, a legkisebb pöccintésre is állagot válthat, főleg, ha hőmérsékletváltozásról van szó. Ne nyissunk rá semmi szín alatt!
Ha esetleg megjött a kedved a sütéshez:
Márványrizskoch kétféle sodóval
Izgalmas új köntöst kap a klasszikus rizskoch: masszájának fele kakaós ízesítéssel, a másik vaníliásan sül. Ugyanezt a kettősséget tükrözi a tálalás is: a lekvár helyett/mellett ...
Tökéletes macaronok
A macaron valóban nem a legegyszerűbben elkészíthető desszertek egyike, de nem is lehetetlen feladat. Mielőtt nekiállunk, mindenképp járjunk utána az elkészítési technikáknak és ...
Habkönnyű citromkrémes piskótatekercs
Egyik kedvenc édességünket, a piskótatekercset ezúttal mennyei citromkrémmel csavartuk fel, és igazán kellemes, savanykás nassolnivaló lett belőle. A citromkrém, vagyis lemon curd titka a ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több hasznos konyhai tipp vár itt: