A konzerv alapvetően egy fantasztikus találmány: majdnem teljesen konyhakész alapanyagok, hosszú ideig tartósítva, általában mindenféle furcsa szerek használata nélkül. Jól hangzik, ugye? Ráadásul megannyi ételhez használhatjuk őket: legyen szó levesről, főzelékről, köretről, salátáról vagy desszertről, a konzerv kisegít minket. Az azonban örök kérdés marad sokakban, hogy mi történjen a konzerv tartalmával felhasználás előtt. Mosni vagy nem mosni: ez itt a kérdés!
Mi van a konzervben?
A konzervek nagy általánosságban négy kategóriára oszthatóak fel: paradicsomos, hüvelyes, sós leves és szirupos. Ezek közül nyilván az utóbbi három esetében merülhet fel a leöblítés kérdése. Természetesen a paradicsomról a finom paradicsomszószt nem kéne lemosni, ugye.
A különböző kategóriákba az alábbi konzervek tartoznak:
- sós leves konzerv: gomba, kukorica
- hüvelyes konzerv: bab, borsó, csicseriborsó, lencse, zöldbab
- szirupos: gyümölcsök és gyümölcssaláták
Miért kéne megmosni?
Több okból is szükség lehet az átmosásra. A sós leves konzervekben a lé általában se nem finom, se nem hasznos, ezért jobb tőle megszabadulni. Ráadásul a tartalmának is jobb íze lesz egy alapos öblítés után.
A hüvelyeseknek akkor kellhet egy alapos fürdő, amikor hidegen, főzés nélkül akarjuk őket elkészíteni. Egy salátában vagy köretben nem olyan vonzó, ha szottyos, leves babok úszkálnak, ugye? Azonban minden más esetben elkerülhető a lépés (erről bővebben egy kicsit lentebb).
Amikor pedig valamilyen szirupos konzervet használunk, az öblítéssel kontrollálhatjuk az édesség mértékét: ha nem szeretnénk olyan cukrosra a salátát vagy süteményt, akkor röviden mossuk át a gyümölcsdarabokat.
Miért nem kell megmosni?
A hüvelyes konzervek esetében azonban néha jól jön a lé, ami tulajdonképpen nem más, mint víz, só és a hüvelyesekből kifőtt szárazanyag. Így nincsenek benne sem káros, sem rossz ízű dolgok. Ráadásul a lé jól jöhet levesek, főzelékek és egytálételek esetében, mert sűrűbbé, gazdagabbá teszi a fogást. Ezért megtehetjük azt is, hogy a konzerv teljes tartalmát beleöntjük a fazékba.
Hasonló oka van a szirupos konzervek egészben való felhasználásának: például egy saláta esetében előnyös a lé jelenléte, mert „öntet” lesz belőle. Csak ne vigyük túlzásba, mert akkor cukorsokk lesz a vége. Esetleg hígítsuk fel vízzel, citromlével.
Hideg gyümölcskrémleveseknél (pl. őszibarack) szintén hasznos a lé: ilyenkor nem is kell plusz folyadékot (de plusz cukrot sem) adni az egészhez, csak azonnal turmixolni.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos tippek a főzéshez: