5 megszívlelendő ok, amiért a konyhai mérleg a tökéletes sütik garanciája

Napi Tippünkben hoztunk 5 okot, ami miatt a konyhai mérleg a tökéletes sütik garanciája, és ahhoz is adunk tanácsot, hogyan használd helyesen a konyhai mérlegedet!

Még ha nem is sütsz heti rendszerességgel, valószínűleg a te konyhádban is többféle különböző mérőeszköz található. Azonban nem minden mérőeszköz teremtetett egyformának. A mérőkanalak és -poharak használata könnyűnek és gyorsnak tűnik, de több hátulütőjük is lehet. Ezzel szemben a mérleg megbízható barátunk sütéskor is, ami garantálja, hogy mindig tökéletes legyen a végeredmény (de legalábbis ne a hozzávalók mennyiségén múljon).

5 megszívlelendő ok, amiért a konyhai mérleg a tökéletes sütik garanciája

A konyhai mérleg használatának előnyei

Persze, a mérőkanalak is praktikusak, de a konyhai mérlegnek számos olyan előnye van, amivel nem tudják felvenni a versenyt.

Pontosabb

A sütés alapvetően egy olyan tudomány, amely kémiai reakciókra támaszkodik az összetevők megkötéséhez, a tészták kelesztéséhez és az összetett ízek kialakításához. Ezért fontos, hogy pontosan mérjük le az összetevőket, és erre a feladatra a mérleg a legjobb jelölt. Vegyük például a lisztet. Ha 22 gramm lisztre van szükséged és mérleget használsz, az 22 gramm liszt lesz. Pontosan. Minden alkalommal.

Ezzel szemben, ha mérőpoharat vagy -kanalat használsz, a mennyiségek között sok különbség lehet, már csak abból adódóan is, hogy a különböző emberek különböző módon töltik meg azt. Van, aki összetömöríti a lisztet a mérőedényben, más csak lazán beleszórja, van, aki túltölti, és utólag önti le a felesleget. Ezek a különböző technikák több vagy kevesebb levegőt juttathatnak a mérőedénybe, így különböző mennyiségeket, ebből következően pedig eltérő süteményeket eredményeznek.

Női szeszély almalekvárral

A női szeszély hagyományosan sárgabarack lekvárral készül. A szeszélyes nő azonban almalekvárral is készítheti, ha éppen egy csomó alma hever a konyhájában rohadás előtti ...

Egységes eredmény

Nincs annál rosszabb, mint amikor az egyik kedvenc süteményedet sütöd, és a végén nem a várt eredményt kapod. A mérleg használata csökkentheti ezt a kockázatot, mivel minden egyes alkalommal helyesen méri ki az összetevőket.

Ez kulcsfontosságú a sütésnél, mivel még a kis eltérések is megváltoztathatják a végterméket.

Például a túl sok liszt sűrű vagy száraz desszertet eredményezhet, míg a túl kevés liszt rossz szerkezetet vagy túl sok nedvességet.

Kevésbé rendetlen

Nézzünk szembe a tényekkel: a sütés piszkos munka lehet, és még inkább igaz ez, ha mérőkanalakat vagy -poharakat használsz. A kanalakkal kanalazni kell, aminél már kiszóródhat az alapanyag, aztán le kell önteni a felesleget, és mindezt akár többször is el kell játszani a különböző hozzávalókkal. A mérlegnél a tárolóból egyenesen a tálba öntheted a hozzávalót, minden extra pepecselés nélkül.

Időt takarít meg

A mérleg nemcsak kevesebb rendetlenséget (és ezáltal kevesebb takarítást) eredményez, de gyorsítja a mérési folyamatot is, hiszen nem kanalanként kell kimérned a mennyiségeket, többször ismételve ugyanazt a mozdulatot.

Megkönnyíti a receptek átalakítását

Megdupláznál vagy épp lefeleznél egy receptet?

Ha pontos mennyiségekkel dolgozol, könnyű dolgod lesz, és a kerekítési hibák miatt sem kell aggódnod, ezzel szemben, ha mérőkanalakkal bűvészkedsz, nehezebb dolgod lehet.

Tippek a konyhai mérleg használatához

  • Stabil felületre tedd: ha mérleget használsz, mindig helyezd szilárd felületre, és tisztítsd meg a területet más tárgyaktól. Ellenkező esetben, ha az asztal ingadozik, a mérleg tálkája is meginoghat, így a számok ugrálhatnak, miközben mérsz.
  • Válaszd ki a megfelelő mértékegységet: sok mérleg unciában, fontban és grammban mér, ezért figyelj, hogy a megfelelő mértékegységet használd.
  • Ne felejtsd el letárazni a mérleget: miután bekapcsoltad a mérlegét, helyezz rá egy üres tálat, majd tárazd le. Figyelj, hogy ne fordított sorrendben csináld, és ne felejtsd el minden új mérés előtt visszaállítani 0-ra a mérleget.  
  • Középre tedd a tálat: a tálat vagy edényt úgy helyezd a mérlegre, hogy az ne lógjon ki egyik oldalra sem, legyen épp középen, ez biztosítja a legpontosabb mérést.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Vesd be ezeket a konyhai trükköket is:

Legújabb receptek

Almakompót cukormentesen

Az almakompótot az év minden napján tudnánk enni, de a téli ünnepi időszakban kimondottan jól párosítható a sült kacsával, vagy más ünnepi ételekkel is. Ősszel készíthetjük ...

Vaníliakrémes máktorta

Ez a torta pl. az ünnepi asztalon is megállja majd a helyét. A kevert tésztába került pl. egy kevés előzőleg megpörkölt mák, mert a mákos bejgli mellett szeretem egy-egy süteményben is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...