Tényleg mindig muszáj konyhai mérleggel sütni?

Sokan mondják, hogy a süteménysütés főleg kémia, de ezen túl egy másik szórakoztató tudomány is szükséges hozzá: a matematika. Legalábbis olyan szinten, hogy nagyon pontosnak kell lenni a számokkal. Sajnos.

Vannak dolgok, amelyek nélkül nem kezdhetjük el a sütést. Többek között: száraz és nedves alapanyagok, kézi mixer és mérleg. Ez utóbbi nagyon fontos szerepet játszik a folyamatban, mégis a legtöbben nem szeretjük használni, ami sok mindennek betudható. Leginkább azonban az amerikai receptek elterjedése tett hozzá a mérlegtől való eltávolodásunknak. De álljunk meg egy pillanatra, tegyünk hátra egy lépést, és nézzük meg, hogy szükségünk van-e a mérleg pontosságára, és ha igen, miért?

Tényleg mindig muszáj konyhai mérleggel sütni?

A bögre hódítása

Persze már jóval az internet és az amerikai receptek népszerűsége előtt használtunk olyan recepteket, amelyek hanyagolják a mérleget. A bögrés sütemények ugyan nagyon egyszerűek, és nem lehet őket elrontani, ezt a könnyedséget azért sokszor (bár észrevétlenül) megfizetjük a végső minőségben.

Hiszen nem véletlen, hogy pontosan mennyi lisztet, cukrot vagy vajat ír egy recept: a hozzávalók összhangja mind nagyon fontos.

A kémiai folyamatok hatására alakul ki a sütemények szerkezete, morzsás vagy lemezes állaga, ettől lesz barna a széle és omlós a belseje. Mindez pedig azt is jelenti, hogy a sütemény tésztája nem viseli jól a változtatásokat, a pontatlanságot pedig végképp nem.

Az ördög a részletekben

Hiszen nem mindenkinek ugyanakkora a bögréje, nem ugyanúgy tölti meg – ez alapból eltérésekhez vezethet. A nedves hozzávalók esetében pedig az a probléma is jelentkezhet, hogy veszítünk valamennyit az összsúlyból, amikor külön mérőedénybe tesszük őket.

A méz, olaj, mogyoróvaj beleragad a bögrébe, nehéz pontosan kimérni és kiszedni az edényből. Ezek a kis eltérések pedig mind-mind érezhetőek lesznek a süteményben.

Sütni csakis mérleggel

Mindezekből már láthatjuk, hogy a mérleg használatának kérdésére a válasz egy szigorú, határozott igen lesz. Már a legegyszerűbb konyhai mérleg is olyan pontossággal működik, ami fényévekkel jobbá teszi a süteményeinket. És mindez pár grammon múlik.

Persze süthetünk bögrés süteményeket továbbra is, csak ne számítsunk tökéletes végeredményre. Vagy ha nagyon kényszeresek vagyunk, ki is mérhetjük a bögrébe férő hozzávalók hajszálpontos súlyát. Bár ennél jóval egyszerűbb egy másik receptet keresni.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Vesd be ezeket a konyhai trükköket is:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...