Soha többé nem fogod elrontani a bögrés süteményt, ha így csinálod

Nincs is egyszerűbb a bögrés süteménynél, igaz? Mindent kimérünk, összeöntjük egy tálba, és már mehet is a sütőbe: a lépések nem is lehetnének könnyebbek. Talán a túlzott egyszerűség az oka annak, hogy mégis sokszor elrontjuk.

A bögrés sütemény intézménye egy csodálatos dolog: mérleg és komolyabb számolgatás nélkül tudunk összehozni egy olyan tésztát, amit utána szinte bármivel a sajátunkká tehetünk. Friss gyümölcsök, aszalványok, magvak és csokoládé mind megférnek benne. Sokan ott buknak bele a bögrés süteménybe, hogy nem veszik elég komolyan őket, elnagyolják, és a kész édesség túl száraz, rágós, esetleg sületlen és szalonnás lesz. Mindenre van gyógyír, következzenek a bombabiztos tanácsok.

Soha többé nem fogod elrontani a bögrés süteményt, ha így csinálod

Száraz és nedves hozzávalók külön

Ugyan kevert süteményről van szó, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindent barbár módon egyben kell összekevernünk.

Mint az összes többi süteménytésztánál, itt is sok jót teszünk azzal, ha különválasztjuk a száraz és nedves hozzávalókat.

A lisztet keverjük el a sóval, sütőporral és a fűszerekkel (ha használunk). Egy másik tálba jöhet az olaj és a cukor, amit alaposan keverjünk össze, ezzel egy kevés levegőt habarva bele. Utána egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd a vaníliát, végül pedig a joghurtot.

A lisztes keveréket adjuk a nedves hozzávalókhoz, és csak addig keverjük, amíg már nem látszanak benne száraz részek. Ha túlkeverjük, a sütemény kemény lesz.

Gyors bögrés "zserbó"

Amikor nincs "kéznél" a Nagyi, de szeretnénk egy finom, ragacsos, diós, lekváros, csokis sütit enni, mindenféle méricskélés és bonyodalom nélkül, akkor fog nagyon jól jönni ez a ...

Bögrés cseresznyés brownie

Lassan költözünk, úgyhogy elkezdtem kipucolni a kamrát. Ott árválkodott még egy üveg cseresznyebefőtt, némi maradék kakaópor, no meg vagy négy zacskó felbontott liszt.

Joghurtos bögrés süti

A bögrés süti is a nagyon egyszerű édességek közé sorolható, igazából a mértékegységek betartásához semmi másra nincs szükségünk, csak egy bögrére.

Lisztezzük be a gyümölcsöt

Egyik nagy hibája a gyümölcsös, bögrés süteményeknek, hogy nem egyenletes benne a szemek vagy darabok eloszlása. Vannak benne teljesen üres piskótarészek, és van, ahol a túl sok gyümölcs miatt nyers marad a tészta.

Könnyen megoldhatjuk a problémát, ha egy kevés liszttel megforgatjuk a gyümölcsöt. Nem kell túl sok, csak amennyit felvesz. Ne aggódjunk, ha kissé nedves lesz a liszt, a lényeg, hogy rajta van a gyümölcsön, és megakadályozza, hogy egyenetlenül terüljön szét a süteményben.

Szórjuk a tetejére, ne keverjük bele

Szintén a gyümölcseloszlás szempontjából fontos a következő lépés: a felvágott, belisztezett gyümölcsöt ne keverjük bele a tésztába, hanem utólag szórjuk a massza tetejére. Ez két dolog miatt történjen így:

1.) Egyrészt nem fogjuk túlkeverni a tésztát, ahogy próbáljuk benne egyenletesen eloszlatni a gyümölcsöt (ez erősebb gluténhoz vezet, amitől pedig rágós lesz a sütemény).

2.) A szórással azt is elérhetjük, hogy a gyümölcs nem egy nagy csoportban kerül a tepsibe: kézzel úgy tehetjük bele, hogy mindenhol ugyanannyi legyen.

Almás bögrés

Ennek a süteménynek az elkészítéséhez nem kell mérleg. Bögrével adagoljuk a hozzávalókat. A bögre méretétől függően alakul a tepsi mérete is. Ha  egy 2,5 dl-es teáscsészével ...

Válasszunk megfelelő tepsit

Még az edényválasztás is kritikus lehet: ha nem jó anyagú vagy méretű a tepsi, fenyegethet az egyszerre nyers és égett sütemény veszélye. A túl vastag tészta kívülről túlsül, belül pedig folyós maradhat.

A legjobb egy fémből készült kerek vagy szögletes forma, a nyers tészta pedig maximum a fal feléig érjen (így lesz helye nőni a sütőben, egyenletesen át tud sülni). A fémben jobban sült, mint az üvegben vagy szilikonban, lesz egy enyhe „kérge” is, ami kifejezetten jót tesz a süteménynek.

Kevert almatorta

Egy  régi receptünk a családban, ami nekem első süti próbálkozásaim egyike. Szinte elronthatatlan, nagyon finom, könnyű tésztája van, és pár perc alatt össze lehet "dobni" és mehet ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

*Elindult a Nosalty Nyári Receptversenye, keressük az idei nyár legizgalmasabb receptjét!*

2021. július 20. és augusztus 22. között töltsd fel a kedvenc nyári fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és nyerd meg az értékes ajándékok egyikét!


Olvasd el ezeket is, ha érdekelnek a édességek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...