Így készül a tökéletesen tornyos képviselőfánk

Ez a klasszikus desszert majdnem az összes cukrászdában ott trónol, de szerencsére nem is kell egészen idáig mennünk érte: otthon is pofonegyszerűen megsüthetjük, főleg akkor, ha követjük a Napi Tipp tanácsait.

Elsőre bonyolultnak tűnhet, pedig abszolút nem az: a képviselőfánk házi elkészítésének csupán egy-két furfangos praktikája van, amit el kell sajátítanunk. Utána viszont már olyan lesz a sütögetés, mint a karikacsapás. Ismerjük meg, hogy mik az égetett tészta, a vaníliakrém és a tejszínhab titkai, hogy mindig tökéletes képviselőfánkot kapjunk.

Így készül a tökéletesen tornyos képviselőfánk

A mumus: az égetett tészta

Az égetett tésztának általában két buktatója van: az egyik a főzés, a második a tojás hozzáadása. Amikor a tésztát készítjük, a következő dolgokra figyeljünk:

  • várjuk meg, amíg a vaj teljesen felolvad a vízben
  • főzzük elég ideig a lisztet, hogy megszabaduljunk a kellemetlen, „nyers” íztől
  • akkor láthatjuk, hogy elég ideig főztük a masszát, hogy az egy gombócba áll össze, elválik az edény falától, és annak alján vékony réteget képez

Ha ezzel sikeresen megvagyunk, jöhet a tojások hozzáadása. Mindig tegyük át egy tálba a tésztát, hogy a fazék extra hője ne rántsa össze a tojást. Ezután minimálisan hagyhatjuk hűlni a tésztát, hogy ne legyen tűzforró, de ne hagyjuk, hogy teljesen hideggé váljon.

Képviselőfánk gluténmentesen

Az egyik legkönnyebben és viszonylag olcsón beszerezhető lisztből, a rizslisztből is tökéletes égetett tésztát lehet készíteni. Ízre, állagra is ugyanolyan, mint a búzás társai. A ...

Majd egyesével adagoljuk bele a tojásokat: ha egyszerre törnénk bele az összeset, a tészta nem tudná alaposan felvenni őket. Amikor beledolgoztuk kézi mixerrel a tojást, végezzünk tesztet: a mutatóujjunk begyét mártsuk bele a masszába, majd csippentsük össze a hüvelykujjunkkal: ha enyhén nyúlik és „szálat” képez a tészta, akkor elértük a tökéletes állagot.

Hagyjunk helyet a tepsire nyomott fánkok között, nehogy összesüljenek. A sütő aljába tegyünk egy forró vízzel teli edényt, hogy megfelelő közeget biztosítsunk a sülő tésztának.

A második mumus: a vaníliakrém

Persze készíthetnénk poros pudingot is, de a képviselőfánk megérdemel egy házi krémet. Itt a célkeresztbe ismét a tojás kerül: ha túl forró tejbe kerül, akkor a selymes vaníliakrém helyett egy darabos, „rántottás” maszlagot kapunk.

Ezért melegítsük fel először a tejet (de ne forróra), majd adjunk belőle egy keveset a cukorral és vaníliával felvert tojáshoz. Ezzel kiegyenlítjük a hőfokokat a kettő között, és biztosítjuk, hogy miután hozzáadjuk a tojásos keveréket a tejes fazékhoz, az nem fog kicsapódni. Ezután is tartsuk a lángot alacsony fokozaton, és legyünk türelmesek, amíg be nem sűrűsödik a puding.

Tejszínhab és összeállítás

A tejszínhabbal már nem lesz sok feladatunk: csak bizonyosodjunk meg róla, hogy jó hideg a tejszín, és a tál is, amiben verjük majd (a fém a legjobb).

A belekevert porcukor pedig hozzájárul, hogy tartósabb, magasabb legyen majd a hab.

A tésztát hagyjuk teljesen kihűlni felvágás előtt, a vaníliakrémet keverjük át, nehogy csomósan kerüljön a habzsákba. Utána pedig már csak a nyomás és a sapkák felhelyezése következik. Na meg az önmegtartóztatás, nehogy felfaljuk az összeset, mielőtt elkészülnénk.

Képviselőfánk házilag

A képviselőfánk sokak nagy kedvence, ezért is szeretnék kedveskedni ezzel a recepttel. Akik szeretnék a receptet és az elkészítést még részletesebben követni, ajánlom az ehhez ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recepthez találsz segítséget itt:

Legújabb receptek

Diótorta vaníliakrémmel

Puha, légies piskóták és gazdag vaníliakrém alkotják ezt a retró diótortát, amelynek nosztalgikus íze egyszerűen utánozhatatlan. Születésnapra, ünnepre, de akár egy nagyobb ...

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„A minőségből, csak azért, hogy a süti olcsóbb legyen, nem...

Balatonfüred előtt egy megállóval, Arácson tesz le bennünket a vonat, ahol egy mézeskalács-házikóra emlékeztető épületben működik Kara Zsuzsanna cukrászdája. Porcukorillat és igazi cukrászdahangulat vár bennünket, no meg finom és mindig friss sütemények. A cukrászdára cserélt mérnökdiplomáról, a minőségi alapanyagok nélkülözhetetlenségéről, és arról is beszélgettünk, hogy a vendéglátásba sem kell belehalni.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!