Otthon kenyeret sütni ugyan nem egyszerű, ezt nem tagadjuk, de abszolút megéri, főleg ha követed a tanácsainkat. Most ahhoz hoztunk három tippet, hogy biztosan meg tudd állapítani, mikor sült készre a kenyered!
Mérd meg a belső hőmérsékletet
Ha meg akarod állapítani, hogy elkészült-e már a kenyered, az egyik legjobb módszer, ha ellenőrzöd a hőmérsékletet. Ehhez szúrj egy digitális hőmérőt a kenyér belsejébe.
Ha ferdén, az oldalán vagy az alján keresztül szúrod bele, akkor minimális lesz a kis teszted vizuális bizonyítéka!
A legtöbb kenyér körülbelül 90°C foknál van kész. A vajjal, tojással vagy tejjel dúsított kenyerek akkor készülnek el, amikor a belső hőmérsékletük közelebb van a 95°C-hoz.
Ellenőrizd az alját egy érintéssel
Vedd ki a cipódat a sütőből, és fordítsd fejjel lefelé, vagy ha szendvicskenyeret készítesz, illetve bármilyen okból tepsit használsz, akkor vedd ki belőle. A hüvelykujjaddal néhányszor határozottan kocogtasd meg a kenyér alját. A kenyérnek üreges hangja lesz, ha már megsült.
Ha még nem ismered ezt a technikát, a sütés vége felé ismételd meg ezt ötpercenként, és hallani fogod, hogyan változik a kenyér ’hangja’.
Szín
Minél többet gyakorlod a kenyérsütést, annál profibb leszel, és annál könnyebben fel tudod mérni, hogyan kell kinéznie egy kenyérnek, amikor már közeledik a sütési idő végéhez. A kéregnek többnyire száraznak, nagyon keménynek és mély aranybarna színűnek kell lennie (a kenyérfajtától függően), itt-ott sötétebb foltokkal. Ha a héja nagyon halvány, adj neki még néhány percet.
A receptek általában leírják, hogyan kell kinéznie a kenyérnek a sütés végén (a jó receptek legalábbis!), így ezt használhatod útmutatásként, amíg jobban meg nem ismered a kenyereket.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket az ünnepi tippeket és trükköket is lesd el: