Spóroljunk okosan – Így tároljuk a kenyeret!

Fogadjunk, hogy rendszeresen előfordult már veled, hogy túl hamar kiszáradt vagy megpenészedett a kenyér. Spórolj vele! Napi Tippünkben megmutatjuk, hogy őrzi meg legtovább a frissességét.

Most, hogy az ára soha nem látott mértékben emelkedik, megnőtt annak a jelentősége is, hogyan tároljuk helyesen a kenyeret. Spóroljunk okosan!

Ezért nem szabad a műanyag zacskóban hagyni!

„A zacskó ugyan meggátolja a kenyér kiszáradását, mivel nem engedi a nedvességet elpárologni, de a benn rekedt párától kenyerünk kérge átnedvesedik, megpuhul, és emiatt nem lesz friss érzete. A zacskóban lecsapódó nedvesség nemcsak a frissesség miatt jelenthet gondot, de a penészgombák számára is kedvező körülményeket teremtünk vele, így sokkal hamarabb megtelepednek a kenyér felszínén” – figyelmeztet a Maradék nélkül, a Nébih tájékoztató oldala.

Vajon tényleg jó ötlet a hűtőben tárolni a kenyeret?

A műanyag zacskó helyett remek alternatíva lehet a papírzacskó, ami engedni szellőzni a kenyeret, így az nem penészedik be, sőt lelassítja a nedvességvesztést is, azaz nem szárad ki egyhamar.

A pékek szerint azonban a kenyeret legjobb anyag-, illetve vászonkendőbe csomagolni, és csak ezután műanyag zacskóba, illetve kenyértartóba tenni. A vászonkendőt ne feledjük háromnaponta tisztára cserélni. Vászonkendő helyett beszerezhetünk egy stílusos, zsinórral összehúzható vászonzsákot is.

Hanyagoljuk a hűtőt!

A hűtőgép hatékonyan képes frissen tartani a tejtermékeket és a húsokat, illetve a pékáruk penészesedését is lassítja. A kenyér tárolására ennek ellenére kevésbé alkalmas, mivel a természetes száradási folyamatot nagymértékben felgyorsítja.

Mi van a fagyasztóval?!

A Maradék nélkül szerint a fagyasztás az egyik legjobb módszer a kenyér frissességének megőrzésére. „Fagyasszuk le szeletelve a kenyeret, így bármikor kivehetünk a fagyasztóból akkora mennyiséget, amire szükségünk van. Ha nem szeretnénk felszeletelni, akkor is érdemes kisebb egységekben lefagyasztani, hogy tényleg csak annyit vegyünk ki, amennyi egyszerre elfogy. Mikróban vagy sütőben gyorsan felolvaszthatjuk. A melegítés hatására ismét olyan lesz, mintha frissen sült volna” – írják.

Szerző: Németh Orsi

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több isteni recept vár:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...