A keménytojás vitathatatlanul a legegyszerűbb elkészítési formája ennek a sokoldalú fehérjének, hiszen nem igényel többet forró víznél. Miután meghámoztad a tojásokat, sokféle utat választhatsz az elfogyasztásukra. Eheted őket csak úgy magukban, egy szendvics mellé, salátában, készíthetsz klasszikus kaszinótojást vagy, ha kísérletező kedvedben vagy, a trendi egg flighttal is kiélheted a kulináris kreativitásodat. Van azonban egy kevésbé konvencionális, de látványos módja, hogy még többet hozz ki a keménytojásból, amit valószínűleg még nem próbáltál. Ígérjük, imádni fogod.
Csak egy serpenyő kell hozzá
Ha legközelebb keménytojást főzöl és van egy kis időd, akkor próbáld ki, hogy miután kivetted a vízből és eltávolítottad a héját, beteszed a tojásokat egy forró serpenyőbe, és megpirítod őket.
A forró, olajozott serpenyőben töltött idő ropogós, buborékos kérget hoz létre a tojások felszínén, miközben a belsejüket átitatják a fűszerek, amiket az olajhoz adtál.
Előkészítésként ejts néhány sekély vágást a tojásokban egy hámozókéssel. Melegítsd a serpenyőt közepesen magas hőfokon, amíg forró nem lesz, majd adj hozzá egy-két teáskanálnyi olajat, vajat vagy gheet. Amint az olaj forró, mehetnek bele a fűszerek, majd a keményre főtt tojások. Süsd a tojásokat körülbelül két-három percig. Addig mozgasd és forgasd őket, amíg a fehérje felülete barna és buborékos nem lesz. Ha még több ízt csempésznél a tojásba, adj a serpenyőhöz további fűszernövényeket vagy szószokat.
Ízesítési és tálalási ötletek a serpenyőben sült keménytojáshoz
A serpenyőben sült kemény főtt tojás számos nemzet konyhájának elmaradhatatlan fogása, többek között a Közel- és Távol-Keleten is gyakori étel. A legjobb pedig, hogy a tojás egyszerűségének köszönhetően szinte bármilyen ízvilággal párosíthatod, ami csak eszedbe jut. Inspirálódhatsz a tigristojás néven ismert kínai ételből, amelyhez ugyanabban a serpenyőben, amelyben a tojásokat sütöd, egy sűrű, aromás mártást készítenek. Miután a tojások megbarnultak, keverd bele a szójaszószt, a mirin főzőbort, a rizsecetet, a fokhagymát, a chilit és a sört az olajba, majd süsd addig a tojásokat, amíg a folyadékok teljesen elkeverednek és az elegy sűrűvé válik. Öntözd meg a tojásokat a lével, miközben a mártásban ülnek, hogy még több ízt járja át őket.
Nem kell persze ennyire cifrázni a dolgokat, az olajat vagy a vajat olyan fűszerekkel is ízesítheted, mint a kömény, a paprika, az oregánó, a paradicsompaszta és a harissa, hogy egy ízletes közel-keleti ételt kapj, amely nagyban hasonlít a klasszikus shakshukától. De magában is megállja a helyét a sült kemény tojás, amivel például izgalmasabbá teheted a saláták textúráját.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További izgalmas konyhai trükkök-tippek várnak itt: