Ez a típusú kávé a legjobb a fogaidnak

Napi Tippünkben eláruljuk, hogy melyik típusú kávé a legjobb a fogaidnak, és ahhoz is adunk tippeket, hogy mit tegyél, hogy a kedvenc italod ne károsítsa őket.

Valószínűleg te is tudod, hogy a kávé nem tesz jót a fogainknak, de lemondani, még így is túl nehéz lenne róla. Akkor mitévők legyünk? Hát, például választhatunk olyan kávét, ami kevésbé károsítja a fogainkat, továbbá néhány óvintézkedést is mutatunk, amivel megvédheted őket.

Hogyan befolyásolja a kávé a fogak egészségét?

Oké, nem tesz jót nekik, de mégis miért? Először is, elszíneződéseket okoz. A kávé tannin nevű pigmenteket tartalmaz, amelyek egyébként a borban és a teákban is megtalálhatóak, és ezek képesek megtapadni a fogzománcon, ami idővel elszíneződéshez vezethet.

Minél alacsonyabb az ital savtartalma, annál jobb a fogak egészségének

De nem az elszíneződés az egyetlen potenciális veszély, ami a világ kedvenc italának rendszeres fogyasztása során fenyeget.

Mivel a kávé savas kémhatású, a hosszan tartó vagy túlzott expozíció gyengítheti a fogzománcot, így növelve a fogérzékenység és a fogszuvasodás kockázatát.

Melyik a legjobb kávéfajta a fogaknak?

Azt tehát tisztáztuk, hogy a fogainknak nem a legjobb, ha kávéban öblögetjük őket, ezzel együtt azonban van olyan kávéfajta, amiről elmondhatjuk, hogy valamivel kevésbé ártalmas. Mivel az erősen savas anyagoknak való kitettség a fogzománc gyengülésének egyik fő oka, logikus, hogy minél alacsonyabb az ital savtartalma, annál jobb a fogak egészségének.

Ilyen lehet például a hideg kávé vagy más, alacsony savtartalmú kávék. Ha forrón iszod a kávét, válaszd a sötét pörkölésűt vagy az eszpresszót. (A kávé savtartalmának csökkentésére szolgáló további trükkök közé tartozik a szódabikarbóna hozzáadása az italhoz és a kávé extra vízzel való hígítása). A csökkentett savasság segít minimalizálni a zománceróziót és a fogérzékenységet, és kevésbé fognak a fogaink elszíneződni.

Még néhány tipp kávézáshoz

A szokásosnál kevésbé savas kávé előnyben részesítése nem az egyetlen módszer, amellyel javíthatod a fogaid kinézetét és egészségét. Az alábbi tippek segítenek megőrizni az egészséges, ragyogó mosolyod:

Használj (újrahasználható) szívószálat

Mivel a szívószálak segítenek minimalizálni az ital közvetlen érintkezését a fogakkal, érdemes befektetni újrahasználható szívószálakba – ezt nemcsak kávézásnál, hanem más savas italok fogyasztásánál, így hideg sör, szénsavas víz, szóda és gyümölcslevek kortyolgatásánál is érdemes bevetni.

Kávézás után öblítsd ki a szádat

A megrögzött kávéfogyasztóknak sem kell búcsút inteniük a világos és egészséges fogaknak. Az egyik legegyszerűbb dolog, amit meg lehet tenni ennek érdekében, hogy egyszerűen kiöblíted a szád vízzel, csakúgy, mintha a bögrét lögybölnéd át. Ez segíthet a savasság semlegesítésében és a visszamaradt maradékok eltávolításában.

Kávé és a fogmosás

Ha a reggeli rutinod része, hogy megiszol egy bögre kávét, majd nekilátsz a fogmosásnak, akkor nem akarunk drámainak hangzani, de jobb, ha ezt mielőbb abbahagyod. A legjobb, ha felkelés után azonnal fogat mosol, és csak utána jönnek a különböző élénkítő italok, így elkerülheted, hogy a meggyengült fogaidat még a fogkefével is kínozd. Ha pedig mindenképp utána kell fogat mosnod, akkor várj legalább 30 percet, ez lehetővé teszi, hogy a nyál természetes módon remineralizálja a fogakat, és csökkentse a zománc károsodásának kockázatát.

Forrásunk volt.


Még több életmód itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...