Így bánj a karfiollal, hogy minden ételben legjobb arcát mutassa

Bizonyos esetekben, ha valaki valamilyen ételt nem szeret, akkor előfordulhat, hogy egyszerűen még nem kóstolta finom formájában. A karfiolra egészen biztosan igaz ez az állítás, ezért a Napi Tipp keretében most megnézzük, melyek a zöldségnek legjobban álló elkészítési módok.

Amikor a karfiolról esik szó, többen egy kellemetlen illatú és állagú, nemkívánatos zöldségre gondolnak, amit semmilyen formában nem lennének hajlandóak elfogyasztani. Azonban épp itt válik érdekessé a történet, ugyanis a karfiolnak teljesen más íze lesz attól függően, hogy mihez kezdünk vele a konyhában. Így simán lehet, hogy a kis fehér rózsákat elutasító delikvensek mégis meg fogják szeretni a zöldséget, ha megkóstolják egy különböző ételben.

Így bánj a karfiollal, hogy minden ételben legjobb arcát mutassa

Párolás: a mumus

A legtöbb kellemetlen karfiolélményt egészen biztosan a párolás okozza: ennek során válik mállósan puhává és kellemetlen, udvarias társaságokban nevén nem említett szagúvá a zöldség. Pedig meglepően sok recept használja így, ezért könnyű belefutni.

Helyette: ha mégis ilyen fogásokra vágyunk (pl. prézlis karfiol, köret), inkább süssük meg. Ennek pontos technikájáról lentebb esik majd szó.

Klasszikus karfiolleves

Az egyik leggyorsabban elkészülő nyári leves a karfiolleves, aminek ez egy klasszikus változata. Gyorsan elkészül, mosogatni alig kell, és nagyon finom.

Rántás: az unalmas

Másik nagy ungarische kedvencünk a rántott karfiol, amivel alapvetően azért nincs baj, mert nem létezik olyan étel, ami ne lenne finom panírozva, majd olajban kisütve. Persze van hová fokozni az élményt, hiszen a paníron túl ugyanazzal a puha karfiollal találkozhatunk, amit párolással is kapnánk.

Helyette: vagy magát a karfiolt vagy a panírt fűszerezzük be alaposan, és tálaljuk valamilyen pikáns mártogatóssal.

Levesben, mégsem főzve

A karfiolleves és más zöldséglevesek is hasonló problémával küzdenek: a karfiolt főzni egyszerűen nem túl nagy élvezet. Persze így sem kell lemondanunk ezekről a gazdag, ízes levekről.

Helyette: kezdjük el főzni a levesünket a karfiol nélkül, amit külön süssünk meg olajjal és fűszerekkel, majd utólag adjunk a fazékhoz.

Sütés: nem mindegy, meddig

Talán a legjobban a sütőben sütés áll a karfiolnak: ennek során a „rózsák” végei megpirulnak, a tepsivel érintkező felület karamellizálódik, és összességében a zöldség fényévekkel kellemesebb ízt kap, mint vízben főzés során.

Fontos: magas hőmérsékleten, bőven olajozva és fűszerezve addig süssük a karfiolt, amíg alaposan meg nem pirul, és egy beleszúrt kés pengéje könnyedén áthatol a vastagabb szárrészeken is.

„Rizsként”: nem mindegy, mivel

Modern köretként terjedt el az elmúlt években a karfiolrizs, ami tulajdonképpen aprítógépben ledarált karfiolt jelent. Ezt utána párolva, esetleg más formákban is élvezhetjük, a rizshez hasonlóan. Azonban, itt is jelentkezhetnek az íztelenség problémái.

Fontos: ha egyszerű köretként használjuk, bőségesen fűszerezzük, vagy készítsünk hozzá mártást, öntetet. Ha pedig valamilyen „rizses” egytálba kerül, pirítsuk oda alaposan.

Szuperegyszerű karfiolrizs

Ha már unjátok a krumpli- vagy rizsköretet, és kicsit jobban odafigyelnétek a szénhidrátbeviteletekre, mindenképp próbáljátok ki ezt a pár perc alatt összedobható karfiolrizst. ...

Karfiolos bulgursaláta

Azt szeretem a legjobban ebben a receptben, hogy még hidegen is isteni finom, így akár dobozba csomagolva, egy rohanós hétköznap ebédre is kiváló!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Az alábbi konyhai tanácsokat is érdemes megfogadni:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...