Így fagyaszd le a káposztát, hogy hónapokig elálljon

Napi Tipp, hogy akár 9 hónap után is friss legyen a káposztád, miután előveszed a fagyasztóból!

Mit tehetsz, ha túl sok káposztát vettél, és tudod, hogy biztosan nem fogod megenni? A legalapvetőbb módszer az élelmiszerpazarlás megelőzésére, amivel a pénztárcádat is kíméled, a fagyasztás. Ugyan nem lehet csak úgy magában bedobni a fagyasztóba a káposztafejeket, de néhány egyszerű lépés elvégzése után már mehetnek is a hűvösre. Ilyen formában a káposzta akár hónapokig elállhat, és ugyanolyan friss és ízletes lesz, mint újkorában.

Így fagyaszd le a káposztát, hogy hónapokig elálljon

A káposzta lefagyasztása lépésről-lépésre

A káposzta lefagyasztásához legelőször vágd fel a káposztát negyedekre. Ezután jön a blansírozás, aztán a jeges fürdetés. Ezután a kihűlt és megszárított káposzta egy visszazárható zacskóba kerül, és mehet is be a fagyasztóba!

  • Ha zöld- vagy vörös káposztát használsz, helyezd a vágódeszkára, szárral lefelé. Először vágd a káposztát felülről lefelé félbe, majd a feleket is felezd, hogy negyedeket kapj.
  • Tölts meg egy nagy fazekat vízzel körülbelül félig. Gyorsan forrald fel a vizet, közben pedig tölts meg egy nagy tálat körülbelül félig jeges vízzel, majd félre.
  • Óvatosan tedd a káposztanegyedeket a forrásban lévő vízbe. Nagyjából 60 másodperc elég is nekik a forró fürdőben, de semmiképp se legyenek a vízben 90 másodpercnél tovább. Majd azonnal tedd káposztanegyedeket a főzési folyamat megállítása érdekében legalább egy percre át a jeges vízzel teli tálba egy fogóval vagy merőkanállal.
  • Vedd ki a káposztanegyedeket a jeges vízből, és tedd át egy vágódeszkára vagy tányérra. Papírtörlővel töröld szárazra. (Ekkor a káposzta szárát és magját is eltávolíthatod, és mandolinnal felapríthatod, vagy akár apró szeletekre vághatod.)

A kihűlt és megszárított káposztanegyedeket végül pakold a visszazárható zacskóba, légmentesen záródó dobozba. Tedd a fagyasztóba, ahol akár kilenc hónapot is kibír a zöldséged így.

Le lehet fagyasztani a nyers káposztát?

Bár a káposzta technikailag nyersen is lefagyasztható, a legjobb, ha előtte blansírozod. Ennek a technikának egyáltalán nem az a célja, hogy megfőzzük a káposztát, hanem az, hogy megakadályozzuk a káposztán lévő baktériumok elszaporodását. Végső soron ez a lépés biztosítja, hogy a káposzta a lehető leghosszabb ideig friss maradjon a fagyasztóban.


További, kevésbé szokványos receptek és ötletek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!