Mit tehetsz, ha túl sok káposztát vettél, és tudod, hogy biztosan nem fogod megenni? A legalapvetőbb módszer az élelmiszerpazarlás megelőzésére, amivel a pénztárcádat is kíméled, a fagyasztás. Ugyan nem lehet csak úgy magában bedobni a fagyasztóba a káposztafejeket, de néhány egyszerű lépés elvégzése után már mehetnek is a hűvösre. Ilyen formában a káposzta akár hónapokig elállhat, és ugyanolyan friss és ízletes lesz, mint újkorában.
A káposzta lefagyasztása lépésről-lépésre
A káposzta lefagyasztásához legelőször vágd fel a káposztát negyedekre. Ezután jön a blansírozás, aztán a jeges fürdetés. Ezután a kihűlt és megszárított káposzta egy visszazárható zacskóba kerül, és mehet is be a fagyasztóba!
- Ha zöld- vagy vörös káposztát használsz, helyezd a vágódeszkára, szárral lefelé. Először vágd a káposztát felülről lefelé félbe, majd a feleket is felezd, hogy negyedeket kapj.
- Tölts meg egy nagy fazekat vízzel körülbelül félig. Gyorsan forrald fel a vizet, közben pedig tölts meg egy nagy tálat körülbelül félig jeges vízzel, majd félre.
- Óvatosan tedd a káposztanegyedeket a forrásban lévő vízbe. Nagyjából 60 másodperc elég is nekik a forró fürdőben, de semmiképp se legyenek a vízben 90 másodpercnél tovább. Majd azonnal tedd káposztanegyedeket a főzési folyamat megállítása érdekében legalább egy percre át a jeges vízzel teli tálba egy fogóval vagy merőkanállal.
- Vedd ki a káposztanegyedeket a jeges vízből, és tedd át egy vágódeszkára vagy tányérra. Papírtörlővel töröld szárazra. (Ekkor a káposzta szárát és magját is eltávolíthatod, és mandolinnal felapríthatod, vagy akár apró szeletekre vághatod.)
A kihűlt és megszárított káposztanegyedeket végül pakold a visszazárható zacskóba, légmentesen záródó dobozba. Tedd a fagyasztóba, ahol akár kilenc hónapot is kibír a zöldséged így.
Le lehet fagyasztani a nyers káposztát?
Bár a káposzta technikailag nyersen is lefagyasztható, a legjobb, ha előtte blansírozod. Ennek a technikának egyáltalán nem az a célja, hogy megfőzzük a káposztát, hanem az, hogy megakadályozzuk a káposztán lévő baktériumok elszaporodását. Végső soron ez a lépés biztosítja, hogy a káposzta a lehető leghosszabb ideig friss maradjon a fagyasztóban.
További, kevésbé szokványos receptek és ötletek: