Ha nincs alaplé, jó a víz is? Ez a kérdés egészen biztosan sokunkban felmerült már, amikor rizottót, curryt vagy valamilyen más egytálételt készítettünk. A rövid válasz az, hogy „persze, jó lesz, a lényeg, hogy folyadék legyen”, azonban ebben nincs benne a teljes igazság. Ahhoz, hogy mélyebben megérthessük az alaplé használatának dilemmáját, két táborra kell bontanunk az ételeket: az első csoportban kötelező és elengedhetetlen a jelenléte, míg a másodikban abszolút hanyagolható.
Nézd meg galériánkban az ételeket:
2 recept, ahol kötelező az alaplé, és 2 recept, ahol a víz is jó
Rizottó
A szaftos-krémes, rizsből hosszadalmasan főzött egytálételnél nem véletlenül kötelező az alaplé használata. Ugyanis ennek fokozatos adagolása miatt kapjuk az utánozhatatlan állagot (persze a rengeteg sajton és némi vajon kívül). Ha mindezt vízzel végeznénk, egy sokkal íztelenebb ebédet kapnánk.
Krémleves
Szintén fontos a plusz íz hozzáadása egy krémleves esetében. Ugyanis egy ilyen „textúrátlan” ételben szinte minden figyelem az ízek és aromák irányába összpontosul, ha már egyszer a leves maga olyan krémesen „egyhangú”. Az összhatásnak pedig szépen megágyazhat, ha nem vizet öntünk a fazékba.
Főzelék
Klasszikus, magyaros főzelékeink viszonylag szerény étkek, nem kívánnak komoly konyhai technikákat és alapanyagokat. Egyszerűen főzhetjük őket vízzel, a hangsúly amúgy is inkább a zöldségeken és a fűszerezésen lesz majd. A legtöbb esetben (pl. krumplifőzelék, finomfőzelék) pedig a szín miatt is jobban járunk a vízzel.
Curry
Technikáját tekintve valahol a curry is egy főzelék, csak egy fantasztikusan fűszeres és aromás fajta. Éppen ezen tulajdonsága miatt engedhetjük el az alaplevet: az erőteljes (de nem erőszakos) fűszerek kavalkádján keresztül egészen biztos, hogy nem fog feltűnni az alaplé hiánya.
Ezekben a receptekben kipróbálhatod a tudományt:
Tavaszi medvehagymás krumplifőzelék
Miért ne frissíthetnénk fel egy igazi klasszikust is medvehagymával? Ha már itt a szezon, érdemes a jól ismert és bevált receptjeinket is frissebbé és ízletesebbé tenni a zöld ...
Sokzöldséges vegán curry (korma)
A curry önmagában sok mindent jelenthet, az alábbi recept esetében például egy zöldségekkel megpakolt, fűszeres, selymes és pofonegyszerű vegán egytálétel található a kifejezés ...
Mentás borsós rizottó
A krémes, mégis enyhén roppanós rizottót, nem is oly nehéz elkészíteni, csupán egy kis odafigyelést, és törődést igényel. A lelke az alaplé, amit érdemes forrón adagolgatni hozzá. ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több tipp, ami segít a konyhában: