Így lesz igazán fényes és aranybarna külseje a kalácsodnak

Vészesen közeleg a húsvét, ezen a ponton már biztos mindenkinek megvan a maga jól bejáratott kalácsreceptje. Persze maga a leírás még nem garancia a sikerre, ugyanis sokszor nem derülnek ki belőle olyan dolgok, hogy mégis mitől lesz a lehető legfényesebb és legbarnább a fonott szépség külseje. Nos, a Napi Tipp most lerántja a leplet erről a titokról.

Mindegy, hogy a nagymama kalácsreceptjét fogjuk idén húsvétkor használni (ahogy tettük azt az előző években is), vagy éppen egy teljesen új, interneten talált receptúrát vetünk be, egy dolgot jobb, ha megjegyzünk: a recept ugyan hasznos és elengedhetetlen, azonban sajnos nem árul el mindent az adott étel tulajdonságairól. Legalábbis általában. A kalácsreceptek például megadhatják a lehető legpontosabban az anyaghányadot, arról azonban gyakran hallgatnak, hogy mégis milyen trükkök kölcsönzik a kelt tésztának szemkápráztató, fényes és mélybarna külsejét...

Ezeket pótolja az alábbi cikk, nézzük is sorban a bevethető módszereket!

Így lesz igazán fényes és aranybarna külseje a kalácsodnak

Ne csak sárgájával kend a kalácsot

Sokan azt hihetik, hogy a csak sárgájával bevont kelt tészták jóval szebbek lesznek, mint az egész tojással lekentek. Ez részben igaz is: hiszen a sárgája adja a jól ismert mahagónis árnyalatot a süteményeknek, azonban a fehérje sem elhanyagolható.

Ha egyszerre szeretnénk barna és fényes külsőt adni a kalácsnak, egész tojással dolgozzunk.

Húsvéti ötfonatú kalács

Ahány ház, annyiféle kalácsrecept jellemzi a húsvéti időszakot. Összetevőiken kívül fonástechnikájukban is eltérnek, van, aki az egyszerűbb hármasat választja, más nem ad lejjebb a ...

Fonott vajas kalács

Extra vajas fonott kalács, aminek elkészítése igényel némi gyakorlatot, de bátran próbálkozzunk meg vele, mert kit izgat, ha nem lesz elsőre tökéletes, finomnak biztos finom lesz.

Gluténmentes húsvéti kalács

Húsvétkor nem hiányozhat a főtt sonka és a kaszinótojás mellől a friss foszlós kalács. Íme egy finom, jól bevált recept glutén- vagy laktózérzékenyek számára is.

Kétszer vond be a kalács felületét

Szintén fontos lépés a dupla lekenés: ezzel ráerősíthetünk mind az árnyalatra, mind a fényességre. Az elsőt akkor ejtsük meg, mikor már megfontuk a tésztát, a másodikat pedig az utókelesztés után, rögvest a sütőbe tolást megelőzően.

Ez azért is fontos, mert a megfont kalács az utókelesztés során tovább nő, így lesznek olyan részei (főleg a fonatok találkozásánál), amelyeket nem ért el az első adag tojásos kenés. Másodszor már ezek is kapnak egy bevonatot, így a kalácsunk sokkal nagyobb felületen lesz szép aranybarna és fényes külsejű.

Ne középre rakd a kalácsot a sütőben

A legtöbb süteményt érdemes a középső rácshelyre tolni a sütőben, leginkább azért, hogy egyenletesen érje őket a hő. És míg a kalácsnál is fontos ez a szempont, vannak nála fontosabbak is: például, hogy ne kezdjen el idő előtt égni a kelt tészta teteje, illetve hogy legyen helye növekedni a sütőben.

Tegyük az egyik alsóbb rácsra a kalácsunkat, így távolabb kerül a felső fűtőszáltól és a kidomborodó részei sem akarnak majd túl korán megpirulni.

Fedd le fóliával a kalácsot, ha kell

Az egységes szín és külső sajnos még így sem garantált: főleg nagyobb méretű vagy töltött kalácsok esetében fordulhat elő, hogy a felszín már késznek tűnik, miközben a tészta belül még nyers. Ahhoz, hogy a kalács ne égjen meg, de mégis átsüljön, alufóliát kell majd bevetnünk – lazán takarjuk le a sütemény felszínét, és hagyjuk is rajta a sütési idő végéig.

Ostoros kalács(rétes)

Sokszor találkoztunk már az ostoros kalács elnevezéssel, ami elsőre egy sima fonott kalácsnak tűnhet, pedig nem. Az ostoros kalács vagy más néven ostoros rétes az Alföld északi ...

Húsvéti trikolor kalács

Egy-két apró csavarral feldobhatjuk húsvéti sós kalácsreceptünket. Hoztunk egy receptet, ami nem csak mutatós és szép lesz az asztalon, de tökéletesen passzol a sonka-tojás vacsorához.

Citromos-mákos kalácskoszorú

Nagy kedvencünk a mák, jöhet télen-nyáron. Ahogy beköszönt a hűvösebb időszak, a mákos receptek szinte lélekmelengető hatással bírnak. Mi most egy elképesztően mutatós és még ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több hasznos tipp húsvétra, amitől teljes lesz az ünnep:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...