Ezt a lépést sose hagyd ki, ha kakaóval sütsz

Napi Tippünkben egy olyan technikát mutatunk, amivel a kakaós süteményeidben egyenletes textúrát és intenzív kakaós ízt érhetsz el.

A kakaópor az egyik kedvenc alapanyagunk, ha sütésről van szó, ezzel az eljárással pedig a kakaós süteményeidnek nemcsak kiegyensúlyozott, intenzív csokis íze lesz, de szépen meg fognak emelkedni, és nem esnek össze.

Ezt a lépést sose hagyd ki, ha kakaóval sütsz

Mit kell tudni erről a technikáról?

Angolul 'blooming cocoa' az eljárás neve, amivel még több ízt szabadíthatunk fel a kakaóporból. Hogy miként lehetséges ez? A kakaóbab héjának eltávolítása az egyik első lépés a kakaópor előállítása során.

A héj és a kakaóbab között azonban egy vékony hártya van, amely a feldolgozás során a kakaóbabon maradhat. Ez az eljárás azonban arra ösztönzi ezt a membránt, hogy leoldódjon a kakaórészecskékről.

Brownie gyorsan kakaósan

Nagyon sok változata van, de ezt azért szeretem, mert gyors. A masszába lehet keverni diót, pisztáciát, mogyorót, mazsolát.

Brownie

Sok brownie receptet kipróbáltam már, de Julia Child receptje az egyik legjobb. Kívül ropogós, belül szaftos, és jó csokis. Annyit változtattam csak rajta, hogy fele annyi cukrot tettem ...

Simple chocolate brownie- Brownie 5.

Sok-sok kísérlet eredménye. Íme, a számomra tökéletes brownie. Bővebb sztori itt.  Tudom, hogy a brownie-ba elvileg nem kell sütőport tenni, de teszteltem, így jobb. Az a negyed ...

Az eljárás során forró folyadékot kell használni, például kávét vagy teát, a kakaóbab erőteljes ízét adó számos vegyület közül sok a hő hatására még inkább felerősödik. Ráadásul a kakaóban található zsír miatt ez az alapanyag hidrofób, vagyis nehezen keveredik vízzel, ezzel az eljárással azonban ez is áthidalható. Ugyanakkor arra is figyelni kell, hogy nem szabad túl forró folyadékkal és túl sokáig áztatni a kakaót, hiszen keserű vegyületeket is tartalmaz, amelyek felszabadulnak, ha nem a megfelelő módon végezzük az eljárást.

@halfbatchbaking

Replying to @ayesha | baking/life/food heres the science behind why and how to bloom cocoa powder in baking #cocoapowder #baking #foodscience #bakingscience #learnontiktok

♬ original sound - halfbatchbaking

Az eljárás

Először mérd ki a szükséges kakaópor mennyiségét egy hőálló tálba, majd add hozzá a kiválasztott forró folyadékot, ami lehet víz, kávé vagy zsír (például vaj vagy olaj). Válassz olyan folyadékot vagy zsiradékot, amely már megtalálható a felhasznált receptben.

Például a házi brownie receptjében előírt vajat vagy olajat először felmelegítheted, és felhasználhatod a kakaópor felhabosításához.

Keverd a kakaó és a folyadék keverékét addig, amíg a kakaópor teljesen fel nem oldódik, és az állaga sima nem lesz. Ezután tedd félre hűlni, amíg a többi hozzávalóval dolgozol. Fontos lépés, hogy lehűtsd a kakós keveréket, mert ha idő előtt forró kakaókeveréket adsz a recepthez, akkor véletlenül előfőzheted a többi hozzávalót.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai tipp vár:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...