Innen tudhatod, hogy megromlott a házi savanyúság

Dicséretes dolog, ha valaki házi savanyúságot készít otthon, azonban ahhoz, hogy a csalamádé, az uborka vagy a cékla hosszú életet élhessen a hűtőnkben, annak tárolását is el kell sajátítanunk. Segít a Napi Tipp!

A házi savanyúság, mint bármilyen saját kezűleg, otthon készített élelmiszer, jóval több veszélynek ki van téve, mint a bolti termékek: legalábbis akkor, ha a szavatosságról beszélünk. Amit nyerünk azáltal, hogy tartósítószer-mentessé tesszük a savanyúnkat, bizony keresztbe is tehet nekünk, ha nem figyelünk eléggé a tárolási körülményekre. Lássuk, mely jelek utalnak arra, hogy megromlott a házi savanyúság!

Innen tudhatod, hogy megromlott a házi savanyúság

Kevés lé: hamarabb megromlás

Az elsőszámú dolog, amire a házi savanyúságok esetében érdemes odafigyelni, az a felöntőlé, ami a zöldségeket takarja. Amennyiben ecetes savanyút készítettünk, ezzel nem lesz probléma, mivel itt a folyadék mennyisége általában adekvát.

Amennyiben azonban fermentált savanyúkat készítünk – amelyek a zöldségből sóval kinyert folyadékkal dolgoznak – nagyon sok minden áll vagy bukik a lén.

Ugyanis ez a lé garantálja a hosszabb távú szavatosságot, mivel elzárja az oxigéntől a zöldségeket. Amíg a savanyú a lé felszíne alatt marad, nem kell miatta aggódnunk.

Elszíneződött zöldség: aggasztó jel a lejáratra

Ha mégis kevés a levünk, a zöldségek több helyen is kilóghatnak majd alóla. Ennek egyik szemmel látható eredménye az elszíneződött savanyúság. Az oxidálódás (levegőnek való kitettség) eredménye ez, hasonló módon, ahogy a pulton kint hagyott burgonya vagy alma is bebarnul.

Azonban a házi savanyúságok esetében nemcsak színváltásról beszélünk, ennél sajnos nagyobb veszély is kialakulhat. A levegőben lévő baktériumok elszaporodhatnak a savanyúságon, így akár ételmérgezést is kaphatunk a tartósítómentes savanyútól.

Opálos lé az üvegben: óvatosan a savanyúval

A fermentált savanyúságot a sós környezet által kordában tartott jótékony laktobacillusok, baktériumok teszik lehetővé. Így alapvetően nagy a bakteriális tevékenység a házi savanyúban, ami a hűtőbe téve sem szűnik meg, tekintve, hogy semmilyen tartósítószert nem használunk.

Ha túl hosszú ideig tároljuk a savanyúságot a hűtőben, annak leve opálossá válhat, ami a romlottság egyértelmű jele. Az ilyen élelmiszert ne fogyasszuk el, mert ételmérgezést, akár botulizmust is okozhat.

Alkoholos illat: az erjedés kezdete

Érdemes időről időre nemcsak a savanyúság küllemét megvizsgálni, hanem kinyitni az üveget és a tartalmat is vizsgálat alá vetni. Például, ha megszaglásszuk, és alkoholos illatot érzünk, sajnos meg kell válnunk a savanyúságtól: ez ugyanis az erjedés első jele. A fermentált élelmiszerek különösen hajlamosak a megerjedésre, ezekre külön figyeljünk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Okosodj még tovább ezekkel a konyhai tippekkel:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...