Vigyázz, ezt lehet, te is elrontod, ha gluténmentes tésztával főzöl

Attól még, hogy nem ehetsz glutént, még nem kell mondanod a tésztaételekről! Ma már rengetegféle gluténmentes tésztát lehet kapni, Napi Tippünkből pedig megtudhatod, hogy mit érdemes észben tartanod, amikor egy ételhez a búzából készült helyett gluténmentes tésztát használsz!

A gluténmentes élelmiszerek piaca robbanászszerűen nőtt az elmúlt évek során a gluténérzékenyek és cöliákiások nagy örömére. Hiszen ki tudja teljesen száműzni az életéből a tésztaételeket? Szerencsére, ma már a búzából készült tészták helyett tucatnyi gluténmentes fajta kapható, ezek jellemzően kukoricából, kölesből, rizsből, karfiolból, lencséből, hajdinából, quinoából és amarántból készülnek. A vélemények megoszlanak, hogy melyik a legjobb típus és márka, de a gluténmentes tésztákkal kapcsolatos negatív tapasztalatok nagyobbik része jellemzően a főzési eljáráshoz, mintsem magához a termékhez köthető. Ez azért van, mert nem lehet egyszerűen gluténmentes tésztával helyettesíteni a hagyományos búzaalapú tésztát egy receptben, és ugyanazt az eredményt várni. Összeszedtük, mit érdemes észben tartanod, amikor a búzából készült helyett gluténmentes tésztát használsz egy ételhez!

Ezt tartsd észben, amikor a tésztát gluténmentessel helyettesíted!

Sok fejfájást okoz a keményítő

Mivel az elsődleges összetevők különböznek, a gluténmentes és a gluténnel teli tésztákat nem ugyanúgy kell főzni. Először is, a gluténmentes fajták általában több keményítőt tartalmaznak, mint a búza, ami miatt ragacsos csomókká állhatnak össze a fazékban. A ragadós hajlam azonban leküzdhető: ehhez elengedhetetlen a gluténmentes tészták keményítőjének kezelése. Sok szakács azt javasolja, hogy főzés előtt öblítsd át a tésztát, hogy eltávolítsd a keményítő egy részét. Ha elég nagy fazekat használsz, akkor több helye lesz a tésztának, és könnyebb lesz szétválasztani őket.

A gluténmentes tésztát nem lehet csak úgy feldobni főni, figyelni kell rá, és időnként megkevergetni az összetapadás megelőzése érdekében.

Csirkés tésztasaláta

A tésztasaláta egy könnyen összedobható ebéd vagy vacsora, amibe igazából bármit belerakhatunk a hűtőből. Most egy könnyed csirkés verziót készítettünk, és a sima tésztát ...

Pastitsio, a görög rakott tészta

Görögországban nemzeti ételnek számít ez a rakott tészta, szinte minden étterem menüjén megtalálható. A nagy hasonlóság miatt sokan görög lasagnénak nevezik, hiszen mindkettőt ...

Egyszerű káposztás tészta

A káposztás tésztát mindenki saját ízlésére szabva szereti, fogyasztják főételként, köretként, vagy akár desszertként is. Van aki jó sok káposztával, alaposan megborsozva eszi, a ...

Az alul- és túlfőzés veszélyei

A gluténmentes tésztáknál az időzítés is nagyobb pontosságot igényel, mivel hosszabb ideig tarthat a főzésük, ugyanakkor gyorsan pépessé válnak, ha túl sokáig áznak a vízben. A különbség a főzés és a lecsöpögtetés után is megmutatkozik, mivel a gluténmentes tészta gyorsabban kiszárad, mint a hagyományos változat, ezért azonnal keverd össze a mártással.

Néhány evőkanálnyi főzővíz hozzáadása a szószodhoz szintén megakadályozza, hogy a tészta gyorsan kiszáradjon. Keverd össze a szószt és a tésztát a serpenyőben, ezzel biztosítva, hogy a felszívódás is egyenletesen történjen. Csak ne feledd, hogy ilyenkor tovább főhet a tészta, ezért fontold meg, hogy akkor adod hozzá a tésztát a szószos serpenyődhöz, amikor még nem főtt meg teljesen, ezáltal elkerülve a pépesedés veszélyét.

A legjobb helyettesítő tészta megtalálásánál a személyes preferenciák is szerepet játszanak, hiszen a gluténmentes lisztek minden típusa eltérő ízprofillal rendelkezik. A barna rizs szemcsés ízt és textúrát kölcsönözhet a tésztának. A quinoából készült diós ízű és sűrűbb lesz. A kukoricától a tészta íze enyhén édes lehet. A csicseriborsó, lencse és a bab íze hangsúlyosabban van jelen a tésztában.

Arról sem érdemes megfeledkezni, hogy ezek az ízek még szósszal is találkoznak, így ezt is érdemes figyelembe venned a választásnál.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a konyhai tippeket is érdemes megfogadni:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...