Így használd a gázsütőd, hogy úgy működjön, mint az elektromos

Az elektromos sütők precizitásával nehéz versenyre kelni: a sok helyen használt gázsütők egyszerűen nem képesek hasonló eredményt produkálni. Persze bevethetünk néhány kis trükköt, hogy közelebb kerüljünk a sikerhez. Jöjjön a Napi Tipp!

Sok magyar konyhában még ma is gázsütők vannak használatban: ezek a masszív, komoly hőt adó gépek ugyan képesek ellátni a legtöbb konyhai feladatot, bizonyos (kényesebb) helyzetekben nem produkálják a legjobb eredményt. Akinek ismerős az alul megégett, de felül nyers sütemény vagy az egyenetlenül átsült rakottas, az biztosan keresett már megoldásokat a gázsütő megszelídítésére, „elektromosítására”. Ezekből a megoldásokból következzen most néhány.

Így használd a gázsütőd, hogy úgy működjön, mint az elektromos

Előmelegítés

Az előmelegítés az elektromos sütők esetében is szinte kötelező, azonban a gázosoknál még fontosabb. A bekapcsolásnál tartsuk magas lángon a gépet, majd az étel behelyezésénél vegyük lejjebb: így a belső hőmérséklet sokkal magasabb lesz, és az ételek felülete is hamarabb sülni kezd majd, nem csak az aljuk. Ezzel elkerülhetjük a túlzott megégést.

Leberkäse - német húskenyér

Leber mint máj, käse, mint sajt, egyben pedig húscipónak vagy egybesült fasírtnak is lehet fordítani, mi mégis, valószínűleg formája miatt, húskenyérnek hívjuk. Tanakodhatnánk rajta, ...

A felső fűtőszál helyettesítése

Mivel a gázsütőkben csak alul van hőforrás, az alsó-felső sütés funkcióját nem tudjuk bevetni. Ez sajnos azt is jelenti, hogy a felső pirulás nem lesz olyan intenzív, mint egy elektromos sütő esetében.

Bizonyos mértékben utánozhatjuk a felső fűtőszál működését azzal, hogy beteszünk egy masszívabb tepsit a sütőbe melegedni, majd alátesszük az ételt. A felülre helyezett fémedény is kiad majd magából valamennyi hőt, ezzel hozzájárulva a barnuláshoz.

Rendszeres forgatás

Ami igaz az elektromos sütésre, az kétszer annyira igaz a gázosra: ez pedig talán a legjobban a belső hőeloszlás kiszámíthatatlanságában nyilvánul meg. Forgassuk ezért rendszeresen a sütőedényt/tepsit, hogy minden oldalát egyenletesen érje a forróság.

Szintén próbáljuk meg kiismerni valamennyire a forrópontokat: azokat a sarkokat/oldalakat a sütőben, ahol melegebb van. Itt ugyanis gyorsabban sül majd az étel.

Alsó kibélelés

Nemcsak a felső hő intenzitását emelhetjük, hanem az alsóét is megpróbálhatjuk mérsékelni. Ezt több eszközzel is megtehetjük: kibélelhetjük a sütőnk alját egy réteg alufóliával, helyezhetünk rá egy-két lapos cserepet. Ezzel kiegyensúlyozhatjuk a belső hő egyenetlenségét.

Fodros pozsonyi kocka

A pozsonyi kocka tökéletes választás, ha egy gyors, édes, rakott tésztára vágyunk. A vargabélesre hajazó finomságot mákkal és baracklekvárral színesítik, de aki nem kedveli a mákot, ...

Shortbread, a skót vajas keksz

Ez a hagyományos skót keksz a legtipikusabb teasütemény, ami a legtöbb brit háztartásban ott figyel a kamrapolcon. A sütemény sikere az omlósságában és a rengeteg belesütött vajban ...

Sült madártej

A sült madártej az egyik legegyszerűbben és leggyorsabban összedobható vaníliás édesség. A pár perces összeállítást alacsonyabb hőfokú, egy órás sütés követi, de amint sikerült ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai trükk, amit vess be:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...