Az egyetlen fűszernövény, amit semmiképp se tegyél a hűtőbe

Mindennapi konyhai praktikáink közül az egyik kedvencünk, hogy ha szeretnénk meghosszabbítani a fűszernövények élettartamát, akkor betesszük a hűtőbe. Napi Tippünkben most azt is eláruljuk, melyik az a fűszernövény, aminél ezt kerüld el.

Egy olasz tésztaétel megkoronázásaként vagy a házi pestóban a bazsalikom az egyik leggyakoribb fűszernövény, amit használunk a konyhában, legyen szó a boltban vásároltról vagy a saját balkonunkon megtermesztett bokorról. Fontos azonban tudni, hogy egy dolgot tilos megtenni a bazsalikommal: nem szabad betenni a hűtőbe. Elmondjuk, miért.

Az egyetlen fűszernövény, amit semmiképp se tegyél a hűtőbe

A legtöbb lágy szárú, leveles fűszernövénnyel ellentétben, amelyeket meg kell mosni, szárazra kell tapogatni, és egy pohár vízben a hűtőszekrénybe kell tenni, a friss bazsalikomot nem szabad a hűtőben tárolni. (Kivételt képez ez alól, ha van borhűtőd, mivel az melegebb egy átlagos hűtőszekrénynél, így oda be lehet tenni.)  Ennek oka, hogy az olyan fűszernövények, mint a petrezselyem, a koriander és a metélőhagyma hűvösebb időjáráson terem meg, így később is ilyen körülmények között érzik jól magukat, míg a bazsalikom a melegebb időjárást kedveli.

Így már érhető, hogy ha bekerül a hűtőszekrénybe, mondhatni sokkot kap, és hamarabb befeketedik. Épp ezért a konyhapulton, közvetlen napfénytől vagy más hőforrástól távol érdemes tárolni.

Ha nincs földben a növény, hanem csak szárakhoz jutottál hozzá, akkor egy pohár vízbe ugyanúgy beteheted őket, mint más fűszernövényeket. De egyébként a sok levelet elég egy műanyag zacskóba csomagolva a pulton hagyni. Nem kell, hogy légmentes legyen, hiszen a növény levelei vizet engednek ki magukból, amitől gyorsabban megromlana, ha nem tudna szellőzni. Próbáld meg minél kevésbé piszkálni a növényt, mert az károsíthatja a leveleket, tehát felesleges előre megmosni vagy levágni a bazsalikomot.

Mi a helyzet a saját bazsalikomterméssel?

Ilyenkor a legegyszerűbb a helyzet, hiszen frissen, közvetlenül felhasználás előtt le tudod csipkedni a leveleket, így nem kell azon aggódni, hogy miként tárold a növényt.

Mit csinálj, ha megfonnyadt a bazsalikom?

A vágott bazsalikom nagyjából 9-12 napig áll el, de ha ez idő alatt nem sikerült felhasználnod, még van némi mozgástered, hogy felfrissítsd.

Blansírozd a leveleket öt másodpercig forró vízben, hogy újra felélénkítsd az olajakat, majd merítsd vízbe, csepegtesd le és töröld szárazra. Pürésítsd egy egy turmixgépben magas fokozaton az olajjal együtt, majd szűrd át az egészet. Ilyen formában tárold légmentesen záródó üvegben a hűtőszekrényben legfeljebb egy hétig, vagy töltsd jégkockatartóba és fagyaszd le, mivel így hat hónapig is fel tudod használni. Ha halra, rántottára vagy friss paradicsomos bruschettára csepegtetnéd, először melegítsd szobahőmérsékletűre.

További tippek a hervadt bazsalikom felhasználásához

  • Szárítsd meg: szárítsd ki a bazsalikom egész leveleit levegőn, morzsold össze, és tárold légmentesen záródó edényben, szobahőmérsékleten. Add salátaöntetekhez és pácokhoz, szórd pizzára, vagy keverd a megpuhított vajba. Általános szabályként a friss fűszernövények helyettesítésére a mennyiség egyharmadát használd szárított fűszernövényből.
  • Fagyaszd le: aprítsd fel a friss bazsalikomleveleket, adj hozzá annyi vizet vagy olajat, hogy a leveleket bevonja, amíg sűrű paszta állagú nem lesz, majd fagyaszd le jégkockatartókban. A fagyasztóból mehet egyenesen a levesekhez, currykhez és tésztamártásokhoz.
  • Készíts bazsalikomos jeget: tegyél a jégkockatartó minden kis rekeszébe egy egész bazsalikomlevelet, majd öntsd fel vízzel, és fagyaszd le. Használd pl. limonádék ízesítésére.
  • Turmixold össze: óvatosan turmixold össze a leveleket, és add hozzá a kedvenc koktélodhoz.

Forrásunk volt.


Még több segítség a süteménysütéshez:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...