Egy olasz tésztaétel megkoronázásaként vagy a házi pestóban a bazsalikom az egyik leggyakoribb fűszernövény, amit használunk a konyhában, legyen szó a boltban vásároltról vagy a saját balkonunkon megtermesztett bokorról. Fontos azonban tudni, hogy egy dolgot tilos megtenni a bazsalikommal: nem szabad betenni a hűtőbe. Elmondjuk, miért.
A legtöbb lágy szárú, leveles fűszernövénnyel ellentétben, amelyeket meg kell mosni, szárazra kell tapogatni, és egy pohár vízben a hűtőszekrénybe kell tenni, a friss bazsalikomot nem szabad a hűtőben tárolni. (Kivételt képez ez alól, ha van borhűtőd, mivel az melegebb egy átlagos hűtőszekrénynél, így oda be lehet tenni.) Ennek oka, hogy az olyan fűszernövények, mint a petrezselyem, a koriander és a metélőhagyma hűvösebb időjáráson terem meg, így később is ilyen körülmények között érzik jól magukat, míg a bazsalikom a melegebb időjárást kedveli.
Így már érhető, hogy ha bekerül a hűtőszekrénybe, mondhatni sokkot kap, és hamarabb befeketedik. Épp ezért a konyhapulton, közvetlen napfénytől vagy más hőforrástól távol érdemes tárolni.
Ha nincs földben a növény, hanem csak szárakhoz jutottál hozzá, akkor egy pohár vízbe ugyanúgy beteheted őket, mint más fűszernövényeket. De egyébként a sok levelet elég egy műanyag zacskóba csomagolva a pulton hagyni. Nem kell, hogy légmentes legyen, hiszen a növény levelei vizet engednek ki magukból, amitől gyorsabban megromlana, ha nem tudna szellőzni. Próbáld meg minél kevésbé piszkálni a növényt, mert az károsíthatja a leveleket, tehát felesleges előre megmosni vagy levágni a bazsalikomot.
Mi a helyzet a saját bazsalikomterméssel?
Ilyenkor a legegyszerűbb a helyzet, hiszen frissen, közvetlenül felhasználás előtt le tudod csipkedni a leveleket, így nem kell azon aggódni, hogy miként tárold a növényt.
Mit csinálj, ha megfonnyadt a bazsalikom?
A vágott bazsalikom nagyjából 9-12 napig áll el, de ha ez idő alatt nem sikerült felhasználnod, még van némi mozgástered, hogy felfrissítsd.
Blansírozd a leveleket öt másodpercig forró vízben, hogy újra felélénkítsd az olajakat, majd merítsd vízbe, csepegtesd le és töröld szárazra. Pürésítsd egy egy turmixgépben magas fokozaton az olajjal együtt, majd szűrd át az egészet. Ilyen formában tárold légmentesen záródó üvegben a hűtőszekrényben legfeljebb egy hétig, vagy töltsd jégkockatartóba és fagyaszd le, mivel így hat hónapig is fel tudod használni. Ha halra, rántottára vagy friss paradicsomos bruschettára csepegtetnéd, először melegítsd szobahőmérsékletűre.
További tippek a hervadt bazsalikom felhasználásához
- Szárítsd meg: szárítsd ki a bazsalikom egész leveleit levegőn, morzsold össze, és tárold légmentesen záródó edényben, szobahőmérsékleten. Add salátaöntetekhez és pácokhoz, szórd pizzára, vagy keverd a megpuhított vajba. Általános szabályként a friss fűszernövények helyettesítésére a mennyiség egyharmadát használd szárított fűszernövényből.
- Fagyaszd le: aprítsd fel a friss bazsalikomleveleket, adj hozzá annyi vizet vagy olajat, hogy a leveleket bevonja, amíg sűrű paszta állagú nem lesz, majd fagyaszd le jégkockatartókban. A fagyasztóból mehet egyenesen a levesekhez, currykhez és tésztamártásokhoz.
- Készíts bazsalikomos jeget: tegyél a jégkockatartó minden kis rekeszébe egy egész bazsalikomlevelet, majd öntsd fel vízzel, és fagyaszd le. Használd pl. limonádék ízesítésére.
- Turmixold össze: óvatosan turmixold össze a leveleket, és add hozzá a kedvenc koktélodhoz.
Még több segítség a süteménysütéshez: