Ezért lesz száraz a brownie-d ahelyett, hogy szaftos lenne

Sokunk kedvence a csupaszaftos brownie, talán éppen notórius állaga miatt. Ezért is lehet olyan nagy a bánat, amikor a csokis csoda kiszárad, és porhanyósan ropog a fogaink alatt. A száraz állag okait taglalja a mai Napi Tippünk.

Ha csak néhány dolgot fel kéne sorolnunk azzal kapcsolatban, hogyan képzelünk el egy tökéletes brownie-t, a „szaftos” és „ragacsos” kifejezések mindenképpen megelőznék a „csokis”, „gazdag” és „édes” szavakat. Nem véletlen, hiszen a sütemény egyik legjellegzetesebb és leginkább tolakodó jellemvonása az állaga, amit bizonyos alapanyagok és konyhai technikák biztosítanak. Most azonban az ellenoldalra fogunk koncentrálni, és megvizsgáljuk, milyen bakik vagy hibák miatt lesz száraz a brownie tésztája.

Ezért lesz száraz a brownie-d ahelyett, hogy szaftos lenne

Nem elég cukor

A brownie nem is tudná letagadni, hogy amerikai sütemény: ebben leginkább a felhasznált cukormennyiségre nézve lehetünk biztosak. És míg a tengerentúli receptírók néha tényleg extrém módon meg tudnak szaladni az édesítéssel, valamilyen szinten sajnos igazat kell nekik adnunk.

Jellegzetes állagának egy részét ugyanis a cukor jelenlétéből nyeri a brownie, így azt nem érdemes a végletekig lecsökkenteni.

Persze bátran elvehetünk a receptben írt mennyiségből 10-15 dekagrammot, ha abszurdnak érezzük, és nem akarjuk az összes fogunkat elveszíteni, de tartsuk fejben, hogy minél kevesebb cukor kerül a masszába, annál hajlamosabb lesz a süteményünk a kiszáradásra.

Túl sok keverés

Minden süteménynél elmondható, hogy a hosszadalmas keverés rágós, kemény állagot eredményez, és a brownie sem kivétel. Miután hozzáadtuk a masszához a lisztet, vegyük minimálisra a keveréssel töltött időt, különben túlságosan megerősítjük a nedvesség által aktivált glutént. Ritka eset, hogy ettől kiszáradna a brownie (hiszen oly kevés liszt kerül bele), de megtörténhet.

Túl nagy tepsi

Egy valamire való brownieszelet legalább háromujjnyi vastag. És ez nem valami hóbortos követelmény, csupán egyszerű logika: minél laposabb a sütemény, annál egyszerűbb kiszárítani a sütőben. Olyan tepsit válasszunk, amelyben a massza a fal feléig ér, így biztosan szaftos marad.

Sütési hőfok és idő

Hasonló okokból figyeljünk a sütő beállításaira is: ha túl forró környezetbe kerül, a brownie azonnal elkezd pirulni, és idő előtt kiszárad, sőt, akár meg is éghet.

Mindig hagyatkozzunk a recept leírásaira! Ez szintén nagyon fontos az idő esetében, ugyanis a brownie-nál nem tudunk mindig 100%-os pontosságú tűpróbát végezni (a ragacsos tészta miatt). Bízzunk a receptben, (általában) tudja, mit csinál.

Három hozzávalós brownie

Ez a mogyorókrémes brownie amellett, hogy mindössze 3 összetevőből áll, alacsony a szénhidrát-tartalma és ketobarát is. Egy tálban összeállítható, és még robotgép sem kell a ...

Fekete-fehér brownie-kocka

Az élet túl rövid ahhoz, hogy megelégedjünk a hagyományos brownie-kkal. Íme egy igazán különleges brownie-alap, amit könnyed, selymes, mascarponés tejszínkrémmel kentünk meg, végül ...

Tahinis brownie

A brownie nem véletlenül sokunk egyik kedvenc süteménye, hiszen töményen csokis, belül kicsit ragacsos, a teteje viszont csodásan ropogós. Hogy egy kicsit csavarjunk a hagyományos ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

Még több segítség a süteménysütéshez:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...