Ezért lesz száraz a brownie-d ahelyett, hogy szaftos lenne

Sokunk kedvence a csupaszaftos brownie, talán éppen notórius állaga miatt. Ezért is lehet olyan nagy a bánat, amikor a csokis csoda kiszárad, és porhanyósan ropog a fogaink alatt. A száraz állag okait taglalja a mai Napi Tippünk.

Ha csak néhány dolgot fel kéne sorolnunk azzal kapcsolatban, hogyan képzelünk el egy tökéletes brownie-t, a „szaftos” és „ragacsos” kifejezések mindenképpen megelőznék a „csokis”, „gazdag” és „édes” szavakat. Nem véletlen, hiszen a sütemény egyik legjellegzetesebb és leginkább tolakodó jellemvonása az állaga, amit bizonyos alapanyagok és konyhai technikák biztosítanak. Most azonban az ellenoldalra fogunk koncentrálni, és megvizsgáljuk, milyen bakik vagy hibák miatt lesz száraz a brownie tésztája.

Ezért lesz száraz a brownie-d ahelyett, hogy szaftos lenne

Nem elég cukor

A brownie nem is tudná letagadni, hogy amerikai sütemény: ebben leginkább a felhasznált cukormennyiségre nézve lehetünk biztosak. És míg a tengerentúli receptírók néha tényleg extrém módon meg tudnak szaladni az édesítéssel, valamilyen szinten sajnos igazat kell nekik adnunk.

Jellegzetes állagának egy részét ugyanis a cukor jelenlétéből nyeri a brownie, így azt nem érdemes a végletekig lecsökkenteni.

Persze bátran elvehetünk a receptben írt mennyiségből 10-15 dekagrammot, ha abszurdnak érezzük, és nem akarjuk az összes fogunkat elveszíteni, de tartsuk fejben, hogy minél kevesebb cukor kerül a masszába, annál hajlamosabb lesz a süteményünk a kiszáradásra.

Túl sok keverés

Minden süteménynél elmondható, hogy a hosszadalmas keverés rágós, kemény állagot eredményez, és a brownie sem kivétel. Miután hozzáadtuk a masszához a lisztet, vegyük minimálisra a keveréssel töltött időt, különben túlságosan megerősítjük a nedvesség által aktivált glutént. Ritka eset, hogy ettől kiszáradna a brownie (hiszen oly kevés liszt kerül bele), de megtörténhet.

Túl nagy tepsi

Egy valamire való brownieszelet legalább háromujjnyi vastag. És ez nem valami hóbortos követelmény, csupán egyszerű logika: minél laposabb a sütemény, annál egyszerűbb kiszárítani a sütőben. Olyan tepsit válasszunk, amelyben a massza a fal feléig ér, így biztosan szaftos marad.

Sütési hőfok és idő

Hasonló okokból figyeljünk a sütő beállításaira is: ha túl forró környezetbe kerül, a brownie azonnal elkezd pirulni, és idő előtt kiszárad, sőt, akár meg is éghet.

Mindig hagyatkozzunk a recept leírásaira! Ez szintén nagyon fontos az idő esetében, ugyanis a brownie-nál nem tudunk mindig 100%-os pontosságú tűpróbát végezni (a ragacsos tészta miatt). Bízzunk a receptben, (általában) tudja, mit csinál.

Három hozzávalós brownie

Ez a mogyorókrémes brownie amellett, hogy mindössze 3 összetevőből áll, alacsony a szénhidrát-tartalma és ketobarát is. Egy tálban összeállítható, és még robotgép sem kell a ...

Fekete-fehér brownie-kocka

Az élet túl rövid ahhoz, hogy megelégedjünk a hagyományos brownie-kkal. Íme egy igazán különleges brownie-alap, amit könnyed, selymes, mascarponés tejszínkrémmel kentünk meg, végül ...

Tahinis brownie

A brownie nem véletlenül sokunk egyik kedvenc süteménye, hiszen töményen csokis, belül kicsit ragacsos, a teteje viszont csodásan ropogós. Hogy egy kicsit csavarjunk a hagyományos ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

Még több segítség a süteménysütéshez:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...