Ezért nem kell liszt a legragacsosabb brownie tésztájába

Az egyik legcsokisabb sütemény, a brownie rendszeresen megosztja a kulináris világ édesszájú tagjait, elsősorban a tészta állagának kérdésében. Ez a cikk most azoknak szól, akik a lehető legragacsosabban szeretik a süteményt.

Már így is tele van az internet olyan trükkökkel és receptekkel, amik az őrjítően ragacsos brownie-hoz vezetnek, és ehhez a hosszú listához most hozzáadunk egy újabb elemet. Ez a csokis sütemény amúgy is viszonylag kevés hozzávalóval dolgozik, ezek aránya határozza meg, hogy a kisült finomság inkább piskótaszerű vagy tömény lesz. Ha az utóbbi mellett tesszük le a voksunkat, ezt a trükköt szeretni fogjuk: a szaftos brownie tésztájának kulcsa a liszt, pontosabban annak elhagyása.

Ezért nem kell liszt a legragacsosabb brownie tésztájába

Liszt helyett...dió!

A titkos hozzávaló pedig nem más, mint a dió. Valószínűleg eddig is tettünk már párszor a magból a brownie tésztájába, azonban nem olyan formában, ami változtat a ragacsosságon.

A diót nem egészben, hanem darálva tegyük a sütemény masszájába, ettől sokkal gazdagabb állagot érhetünk el.

A finomra darált dió jelen esetben a liszt szerepét tölti be, azonban mivel nincsen benne glutén, és sokkal zsírosabb is, mint a búzaliszt, a brownie nem a piskótaszerűség irányába fog elindulni, hanem tömény és gazdag állagú marad.

Persze a darált dió mellett ugyanúgy adhatunk a süteményhez diódarabokat is, ha meg akarjuk őrizni az izgalmas textúrabeli változatosságot.

Tahinis brownie

A brownie nem véletlenül sokunk egyik kedvenc süteménye, hiszen töményen csokis, belül kicsit ragacsos, a teteje viszont csodásan ropogós. Hogy egy kicsit csavarjunk a hagyományos ...

Pikkpakk mikrós brownie

Ha időhiányban szenvedünk, esetleg nincsen sütő a házban, vagy csak lusták vagyunk, akkor íme az ultimate ötperces sütemény! Kakaós-csokoládés brownie, némi fehérjével pimpelve, hogy ...

Mi a liszt szerepe?

Szinte minden egyszerű sütemény liszten alapszik, ez a hozzávaló tartja össze az édességeket. A minimálisan kialakított gluténszálak csak épp annyira erősek, hogy megfogják a sütőben kialakuló apró légbuborékokat, ettől lesz omlós egy sütemény tésztája.

A brownie esetében amúgy is minimális mennyiségű liszt van jelen, hiszen ennek az édességnek az egyik jellegzetes tulajdonsága, hogy a belseje masszív, kellemesen tömény. A maximálisan ragadós sütemény érdekében azonban elhagyhatjuk, vagy (mint ebben az esetben is) helyettesíthetjük a lisztet.

Mitől ragad a brownie?

Több különböző faktor adja a brownie jellegzetes, ragacsos állagát: a nagyobb mennyiségű cukor és zsiradék, az olvasztott csokoládé, esetleg a liszt hiánya. Ha ugyanis egyáltalán nincs glutén a tésztában, nem fújódik fel, nem lesz levegős, hanem tömény marad.

A dió pedig ebben segít: ha nyersen (azaz pirítás nélkül), ledarálva adjuk hozzá a többi hozzávalóhoz (kakaópor, csokoládé, cukor, tojás, zsiradék), mind ízben, mind állagban sokkal különlegesebbé teszi a browniet.

Céklás-étcsokis brownie

Zöldséggel dúsítani a csokis süteményeket azért remek megoldás, mert a jócskán lejjebb tornázhatjuk vele a süti zsír- és szénhidráttartalmát, miközben a rosttartalmat pedig ...

Más mag is jöhet?

A dió pedig csak a kezdet: bármilyen más, zsírosabb olajos maggal próbálkozhatunk, ha kedvünk tartja. A darált mandula vagy a mandulaliszt például nagyon jó választás lehet, esetleg szóba jöhet még a kesudió vagy a törökmogyoró is.

Minden esetben arra kell csak figyelnünk, hogy a magvakat ne pirítsuk meg, hanem nyersen adjuk a tésztához. A másik fontos dolog a darálás: kézi vagy gépi darálóval finom állagúra kell dolgoznunk a magvakat, anélkül, hogy masszát, azaz magvajat készítenénk belőlük.

Tej- és tojásmentes brownie

Ha eddig azt gondoltátok, hogy nem lehet igazán mennyei vegán süteményt készíteni, most azonnal meg fog változni a véleményetek. A recept igazán egyszerű és nagyszerű, a végeredmény ...

Banános brownie

Azért, hogy a váratlanul betoppanó vendégeket is imádni tudjuk. Azért, hogy egy spontán vendégségbe is örömmel menjünk. Azért, mert imádjuk a brownie-t. Mindannyian.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


így készülnek a legfinomabb sütemények:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...