Mutatjuk, miért rossz ötlet forró vízzel elmosni a zsíros serpenyőt

Napi Tippünk elolvasása után garantáltan nem fogod többet forró vízzel elmosni a zsíros serpenyőket.

A közhiedelemmel ellentétben, a zsíros serpenyő forró vízzel történő mosása valójában többet árthat, mint használ. Nem, nem a serpenyődnek fog baja esni, hanem a lefolyódnak. Hogyan? A forró víz által megolvasztott zsír ugyanis megszilárdulhat a csövekben, és hosszú távú problémákat okozhat, ha bevonja azokat. Ahogy a trutyi idővel felhalmozódik, dugulások alakulhatnak ki, amelyek kezeléséhez gyakran profi vízvezeték-szerelőre van szükség.

A forró víz által megolvasztott zsír ugyanis megszilárdulhat a csövekben

Gondolj bele, ha mindenki így tesz, akkor pedig nemcsak egy-egy lakást érinthet a probléma, hanem az egész csatornahálózatot és a szennyvíztisztító telepeket. 2022-ben osztott meg a Fővárosi Csatornázási Művek egy képet arról, milyen zsírszörnyet fogtak ki Budapesten a csatornákból: ez főként zsíros szennyeződésekből és nedves törlőkendőkből duzzadt ilyen hatalmasra.

Méretes zsírszörnyet találtak a a Fővárosi Csatornázási Művek dolgozói / Fotó: Fővárosi Csatornázási Művek

A hideg víz használata viszont segít megszilárdítani a zsírt, így az olaj- és zsírdarabok nem tapadnak le, hanem átjutnak a csöveken.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy sütés után egyszerűen a lefolyóba kellene öntened a megmaradt zsiradékot.

A helyes eljárás, ha ezeket külön gyűjtöd egy PET palackban például, majd elviszed a használt sütőolaj leadására kijelölt pontok valamelyikére, hogy újrahasznosítsák azt. A serpenyőn maradt cseppeket pedig érdemes letörölni mosogatás előtt, így biztosan nem kell a lefolyód miatt aggódnod.

Hogyan mosogasd el megfelelően a serpenyőket?

A serpenyők megfelelő tisztítása elősegíti, hogy hosszabb ideig tudd ezeket a konyhai eszközöket használni, plusz a lefolyótisztítással sem kell gyakran vacakolnod.

Először is hagyd teljesen kihűlni a serpenyőt, mivel a forró zsiradék veszélyes lehet. Miután kihűlt, szabadulj meg a maradéktól: öntsd ki az erre a célra szolgáló tárolóedényedbe, majd töröld át a serpenyőt egy papírtörlővel. Ezután mosd el hideg vízzel és mosogatószerrel.

Hagyd teljesen kihűlni a serpenyőt, mielőtt megmosnád

A makacsabb maradványok esetében szükség lehet egy kis szódabikarbónára, mint kíméletes súrolószerre.

Szórj egy keveset a serpenyőre, hagyd hatni pár percig, majd súrold le nedves szivaccsal. A szódabikarbóna egy természetes zsíroldó, segít feloldani a zsírt anélkül, hogy károsítaná a serpenyő felületét. Legyél azonban óvatos, ha szódabikarbónát használsz alumíniumserpenyőkön, a kerámiaserpenyők esetében pedig különösen ügyelj a megfelelő használatra. Ne feledd azt sem, hogy az öntöttvas serpenyők külön gondoskodást igényelnek.

Forrásunk volt.


Konyhai tippek, amelyeket bizony érdemes megfogadni:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...