Egy olcsó trükk, ami pillanatok alatt feltámasztja a fonnyadt zöldeket

Napi Tippünk segítségével ezentúl nem kell kidobnod a fonnyadt zöldségeket, mert pillanatok alatt visszaadhatod frissességüket!

Nincs is szomorúbb, mint amikor ki kell dobni az elfonnyadt zöldséget: igazi pazarlás, különösen a mostani élelmiszerárak mellett. A legokosabb persze, ha megfelelően tárolod a hűtőben a zöldségeket, és még idejében felhasználod őket valamilyen isteni fogásban, azonban akkor se aggódj, ha már megtörtént a baj: bizonyos zöldségeet könnyen újraéleszthetsz - a fonnyadt spenótból pedig akár sokoldalúan felhasználható spenótport is készíthetsz. Mutatjuk a zöldség-újjáélesztés mikéntjét:

A trükk

Egyszerűen fogd a feldarabolt zöldségeket, és 10-20 percre merítsd jeges fürdőbe őket, de ha több időd akad, akkor akár egy órán át is áztathatod őket.

Ezzel a megoldással szó szerint a szemed láttára válnak újra ropogóssá a zöldségek. Ha egy kis sót adsz a vízhez, azzal ízesítheted is a zöldségeket közben, ráadásul ez megkeményíti a pektint. Felhasználás előtt csak törölgesd szárazra a zöldségeket.

Miért működik?

Ha kíváncsi vagy a tudományos hátterére, akkor íme a lényeg röviden összefoglalva: a hideg víz helyreállítja a növényi sejtfalakon belüli víznyomást. A zöldségek ugyanis nedvességet veszítenek, amikor kiszáradnak, vagy amikor felszeleteljük őket felhasználás előtt.

A jeges víz a zöldségekben található természetes pektint megszilárdítja.

Miért lesz ez az egyik leghasznosabb konyhai tipp, amit elsajátíthatsz?

Olcsó: csak két hozzávalóra lesz szükséged, ami mindig kéznél van: jég és víz.

Könnyű: nem kell semmi különöset tenned, csak bele kell pakolnod az összes apróra vágott zöldségedet a jeges vízbe, és hagynod, hogy új életre kapjanak.

Tudományos: a zöldségek azért petyhüdtek, mert kiszáradnak (dah). A jeges vízzel való sokkolás rehidratálja őket, és megerősíti a természetes pektinjüket.

Az eredeti cézársaláta

A cézársaláta az éttermek kínálatának elmaradhatatlan fogása, amiben valójában semmi keresnivalója főtt tojásnak, kígyóuborkának, paradicsomnak, kukoricának vagy sült szalonnának, ...

A kivételek

Bár ez a praktika legtöbb zölddel, fűszernövénnyel és ropogós zöldséggel működik, mindig akadnak kivételek. Az olyan termények, amelyeknek alapvetően lédúsnak kell lenniük, így például a paradicsom, vagy épp krémesnek, mint az avokádó, olyan ez a vizes fürdő, mint halottnak a csók. A hagyma esetében érdemes észben tartani, hogy zamatos marad a folyamat során, de veszít csípősségéből (bár lehet, hogy ez valakinél pozitívum, de ajánlott kalkulálni ezzel).

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai tippek, amelyeket bizony érdemes megfogadni:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...