5 tipp, hogy elkerüld a szottyos, vizes salátákat

Napi Tippünkben 5 zseniális megoldást hozunk, ami segít, hogy ne legyenek fonnyadtak a zöldek a salátádban.

Létezik az a tévhit, hogy a saláta csak egy nagy tál szomorú zöld lehet, pedig jól elkészítve a saláta egy ízletes és laktató vitaminbomba, ami színeivel instant feldobja a munkanapodat. Ahhoz, hogy előre elkészített fogásként tálaláskor is ugyanolyan csábító maradjon, és elkerüld a szottyos és fonnyadt végeredményt, az alábbi 5 tanácsot érdemes megfogadnod!

5 tipp, hogy elkerüld a szottyos, vizes salátákat

Ne add hozzá túl korán a sót

Először is, kerüld el, hogy túl korán megsózd a salátádat. Hogy miért? Tekerjünk vissza egy percre az ozmózisról szóló biológiaórához: a tudományos magyarázat szerint az ozmózis akkor következik be, amikor a víz természetes módon egy kevesebb sót tartalmazó területről egy több sót tartalmazó területre áramlik. Így a só képes elszívni a nedvességet az olyan összetevőkből, mint a gyümölcsök és zöldségek, ami a víztartalom, a méret és a (valaha hívogató) ropogós textúra elvesztéséhez vezet. Ráadásul az így keletkezett extra víz összegyűlik a dobozod alján, és aztán ebben a lében fognak ázni a zöldségeid.

A megoldás szerencsére pofonegyszerű, szimplán annyit kell tenned, hogy közvetlenül fogyasztás előtt sózod meg a salátát.

A dresszinggel se siess

Hagyd pucéran. Ez az egyik legfontosabb tanács, ha salátáról van szó. Egészen a legutolsó pillanatig maradjon csupasz a saláta, és ahogy a só esetében, csak fogyasztás előtt rövid idővel füröszd meg az öntetedben. Ahogy említettük, a nedvesség a saláta legnagyobb ellensége, és még inkább felgyorsítja az átázás folyamatát, ha az öntetben olyan savas összetevők találhatók, mint az ecet vagy a citrom. És általában ezek nem hiányoznak egy salátaöntetből, a bennük lévő savak pedig lebonthatják a zsenge zöldségek sejtszerkezetét, ami így a zöld levelek fonnyadásához vezet.

Távolítsd el a felesleges nedvességet a magas víztartalmú gyümölcsökből és zöldségekből

Tudtad, hogy az uborka nagyjából 96 százalékban vízből áll? Bár az olyan összetevők, mint a görögdinnye, a saláta és a paradicsom a legjobb élelmiszerek közé tartoznak hidratálás szempontjából, ez azt is jelenti, hogy rengeteg nedvességet adhatnak le a salátád összetevőjeként.

Azonban, ha eltávolítod az olyan hozzávalók magjait, mint az uborka és a paradicsom, csökkentheted a felesleges víz mennyiségét.

A magokat pedig felhasználhatod akár öntetekhez, akár a saját veteményeskertedhez.

Hagyd, hogy a meleg hozzávalók teljesen kihűljenek, mielőtt hozzáadná őket a salátához

Egy másik alattomos bűnös, ami több nedvességhez vezethet a salátádban: a sült vagy főtt összetevők. Ha például megsütöd a zöldséget, édesburgonyát és spárgát, vagy valamilyen hússal dobod fel a zöldségeket, akkor gondoskodj arról, hogy teljesen kihűljenek, mielőtt a levelekkel kombinálod őket. A meleg zöldségek és a forró fehérjék "megfőzhetik" a zöldeket, és a dobozban a hatásukra gőz keletkezik, ami ismét extra nedvességhez vezet.

A saláta összeállításának sorrendje kulcsfontosságú.

A @chicago.dietitian, Samar Kullab nemrég posztolt TikTok-videója szerint a saláták befőttesüvegben való tárolása nemcsak esztétikai okokból hasznos praktika, de így akár öt nappal is meghosszabbíthatjuk a saláták élettartamát. A kulcs itt az összetevők megfelelő sorrendben történő rétegezése. Kullab szerint az öntetnek az üveg legalsó részében kell lennie, míg a leveles zöldeknek legfelülre kell kerülniük.

@chicago.dietitian

Great way to prep your salads for the week without having them get soggy! #masonjarsalad #saladjar #hacksoflife #nutrition #dietitian #weightloss #saladrecipe #healthyrecipe #fyp #learnontiktok

♬ Me Porto Bonito - Bad Bunny & Chencho Corleone

Annak érdekében, hogy a saláta ne ázzon át, az üveget függőlegesen tárold a hűtőszekrényben, így az öntet nem érheti el a zsenge zöldeket. Amikor pedig szeretnéd elfogyasztani, fordítsd meg a befőttesüveget, és öntsd a tartalmát egy nagy tálba. Az is jó megoldás, ha alaposan összerázod a befőttesüveget, és egyenesen abból fogyasztod el a salátát.

Forrásunk volt.


Még több konyhai tipp vár rád:

Címlapról ajánljuk

„A nyertes pisztácia nekem már nem ad annyit, mint a...

Fazekas Ádám a világ legjobb fagylaltkészítője. A Gelato Festival World Ranking ranglistájának első helyére került ez év júniusában és a sajtót bejárta a fantasztikus hír. Tehát, ha Fazekas-féle fagyit eszünk, akkor a világ legjobbját választottuk? Ádámmal beszélgettünk versenyszellemről, hazai fagyihelyzetről, elhivatottságáról.

Pákozdi Nóra

4 házi módszer, hogyan szabadulj meg a ruhán lévő naptejfolttól

Már javában dübörög nyár, ami egyet jelent a sok napsütéssel és az erős UV sugárzással. Jól teszed, ha te véded a bőröd a káros sugaraktól, viszont megesik, hogy a naptej foltot hagy a ruhádon, ha nem voltál elég óvatos a felkenésekor. Mutatunk néhány házi módszert, aminek bevetésével nyomtalanul tüntetheted el a zsíros foltokat!

Balogh Lilla

További cikkek

5 könnyű nyári ebéd, ami 20 perc alatt megvan az...

Nyáron, amikor a hőmérő higanyszála az egekbe szökik, mindenki könnyed és gyors ebédre vágyik. Az airfryer tökéletes eszköz a nyárias fogások elkészítéséhez, hiszen mindössze 20 perc alatt ízletes, könnyű ételeket varázsolhatunk az asztalra.