5 tipp, hogy elkerüld a szottyos, vizes salátákat

Napi Tippünkben 5 zseniális megoldást hozunk, ami segít, hogy ne legyenek fonnyadtak a zöldek a salátádban.

Létezik az a tévhit, hogy a saláta csak egy nagy tál szomorú zöld lehet, pedig jól elkészítve a saláta egy ízletes és laktató vitaminbomba, ami színeivel instant feldobja a munkanapodat. Ahhoz, hogy előre elkészített fogásként tálaláskor is ugyanolyan csábító maradjon, és elkerüld a szottyos és fonnyadt végeredményt, az alábbi 5 tanácsot érdemes megfogadnod!

5 tipp, hogy elkerüld a szottyos, vizes salátákat

Ne add hozzá túl korán a sót

Először is, kerüld el, hogy túl korán megsózd a salátádat. Hogy miért? Tekerjünk vissza egy percre az ozmózisról szóló biológiaórához: a tudományos magyarázat szerint az ozmózis akkor következik be, amikor a víz természetes módon egy kevesebb sót tartalmazó területről egy több sót tartalmazó területre áramlik. Így a só képes elszívni a nedvességet az olyan összetevőkből, mint a gyümölcsök és zöldségek, ami a víztartalom, a méret és a (valaha hívogató) ropogós textúra elvesztéséhez vezet. Ráadásul az így keletkezett extra víz összegyűlik a dobozod alján, és aztán ebben a lében fognak ázni a zöldségeid.

A megoldás szerencsére pofonegyszerű, szimplán annyit kell tenned, hogy közvetlenül fogyasztás előtt sózod meg a salátát.

A dresszinggel se siess

Hagyd pucéran. Ez az egyik legfontosabb tanács, ha salátáról van szó. Egészen a legutolsó pillanatig maradjon csupasz a saláta, és ahogy a só esetében, csak fogyasztás előtt rövid idővel füröszd meg az öntetedben. Ahogy említettük, a nedvesség a saláta legnagyobb ellensége, és még inkább felgyorsítja az átázás folyamatát, ha az öntetben olyan savas összetevők találhatók, mint az ecet vagy a citrom. És általában ezek nem hiányoznak egy salátaöntetből, a bennük lévő savak pedig lebonthatják a zsenge zöldségek sejtszerkezetét, ami így a zöld levelek fonnyadásához vezet.

Távolítsd el a felesleges nedvességet a magas víztartalmú gyümölcsökből és zöldségekből

Tudtad, hogy az uborka nagyjából 96 százalékban vízből áll? Bár az olyan összetevők, mint a görögdinnye, a saláta és a paradicsom a legjobb élelmiszerek közé tartoznak hidratálás szempontjából, ez azt is jelenti, hogy rengeteg nedvességet adhatnak le a salátád összetevőjeként.

Azonban, ha eltávolítod az olyan hozzávalók magjait, mint az uborka és a paradicsom, csökkentheted a felesleges víz mennyiségét.

A magokat pedig felhasználhatod akár öntetekhez, akár a saját veteményeskertedhez.

Az eredeti cézársaláta

A cézársaláta az éttermek kínálatának elmaradhatatlan fogása, amiben valójában semmi keresnivalója főtt tojásnak, kígyóuborkának, paradicsomnak, kukoricának vagy sült szalonnának, ...

Laktató pizzasaláta

Ha egy igazán laktató salátát szeretnénk felszolgálni, mely igazán izgalmas alapanyagokat tartalmaz, akkor megtaláltuk a tökéletes receptet. Biztosak vagyunk benne, hogy senki nem marad ...

Marokkói sárgarépa-saláta

Ez a saláta nem csak finom, rendkívül egészséges, ráadásul annyira szép színes, hogy már a látványa bearanyozza az ember napját. Tökéletes szereplője lehet a grillezéseknek, de ...

Hagyd, hogy a meleg hozzávalók teljesen kihűljenek, mielőtt hozzáadná őket a salátához

Egy másik alattomos bűnös, ami több nedvességhez vezethet a salátádban: a sült vagy főtt összetevők. Ha például megsütöd a zöldséget, édesburgonyát és spárgát, vagy valamilyen hússal dobod fel a zöldségeket, akkor gondoskodj arról, hogy teljesen kihűljenek, mielőtt a levelekkel kombinálod őket. A meleg zöldségek és a forró fehérjék "megfőzhetik" a zöldeket, és a dobozban a hatásukra gőz keletkezik, ami ismét extra nedvességhez vezet.

A saláta összeállításának sorrendje kulcsfontosságú.

A @chicago.dietitian, Samar Kullab nemrég posztolt TikTok-videója szerint a saláták befőttesüvegben való tárolása nemcsak esztétikai okokból hasznos praktika, de így akár öt nappal is meghosszabbíthatjuk a saláták élettartamát. A kulcs itt az összetevők megfelelő sorrendben történő rétegezése. Kullab szerint az öntetnek az üveg legalsó részében kell lennie, míg a leveles zöldeknek legfelülre kell kerülniük.

@chicago.dietitian

Great way to prep your salads for the week without having them get soggy! #masonjarsalad #saladjar #hacksoflife #nutrition #dietitian #weightloss #saladrecipe #healthyrecipe #fyp #learnontiktok

♬ Me Porto Bonito - Bad Bunny & Chencho Corleone

Annak érdekében, hogy a saláta ne ázzon át, az üveget függőlegesen tárold a hűtőszekrényben, így az öntet nem érheti el a zsenge zöldeket. Amikor pedig szeretnéd elfogyasztani, fordítsd meg a befőttesüveget, és öntsd a tartalmát egy nagy tálba. Az is jó megoldás, ha alaposan összerázod a befőttesüveget, és egyenesen abból fogyasztod el a salátát.

Forrásunk volt.


Még több konyhai tipp vár rád:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...