Olvassz fehér csokit 4 egyszerű módon

A fehér csokival mennyei desszerteket lehet készíteni, melyekhez általában az első lépés, hogy megolvasszuk. Napi Tippünkben most négy különböző és egyszerű módszert hoztunk ehhez!

A fehér csokit jóval ritkábban használjuk sütésnél, és ha igen, akkor is legtöbbször olvasztott állapotban van rá szükségünk. Mutatjuk, milyen lehetőségek közül válogathatsz, ha fehércsoki-olvasztásra kerül a sor a konyhádban!

Olvassz fehér csokit 4 egyszerű módon

Vízgőz fölött

  • Először tölts meg egy lábost félig vízzel. Közepes lángon forrald fel, de csak annyira, hogy a szélén apró buborékokat láss.
  • Ezután tedd egy fém tálba vagy hőálló üvegtálba a fehér csokit, amit aztán helyezz a lábas fölé. Figyelj, hogy a tál alja ne érintkezzen a vízzel!
  • Folyamatos kevergetés mellett olvaszd fel a fehér csokit.

Közvetlenül a tűzhelyen

Néhány figyelmeztetés ehhez a módszerhez: jó minőségű, vastag aljú lábost, és a tűzhely legkisebb gázrózsáját használd, hogy a hő minél kevésbé érje a csokit.

  • Helyezd az apróra felkockázott fehér csokit a vastag aljú lábasba, majd mehet a tűzhelyre, de figyelj, hogy alacsony hőmérsékletre legyen állítva!
  • Kevergesd a csokit folyamatosan, amíg teljesen felolvad. Ha a csoki nem olvad egyenletesen, és helyenként elkezd megperzselődni (érzed, hogy égni kezd!), vedd le a serpenyőt a tűzhelyről, és kavargasd tovább egy kicsit.

A mikróban

A mikrós módszer gyors és praktikus. Fontos, hogy közben figyelni kell a csokoládét, és időnként meg kell keverni, hogy megbizonyosodj róla, hogy nem sült át, és nem ég meg. Plusz a mikró teljesítményétől függően érdemes lehet kissé módosítani az intervallumokon, neked kell ismerned a saját berendezésedet.

  • Helyezd a fehér csokoládét egy mikróban használható tálba.
  • Ezután mikrózd 20 másodpercig max. teljesítményen vagy 30 másodpercig 50 százalékos teljesítményen, majd keverd meg.
  • Addig ismételgesd ezt, amíg a csokoládé nagyrészt elolvad, majd keverd meg, hogy az utolsó csokoládédarabkák is teljesen felolvadjanak.

Áfonyás-fehércsokis golyók

Különleges desszertgolyók, különleges alkalmakra. Akár az ünnepi asztalra, akár ajándéknak. :) A szárítva fagyasztott (liofilizált) áfonyát keresd a bio boltokban! ;)

Slow cooker/többfunkciós kukta

Ez egy meglepően hatékony módszer, amely nem igényel annyi időt, mint amennyire számítanál, de ez persze modellenként változhat.

  • Tedd a fehér csokoládét egy magas oldalú, hőálló edénybe.
  • Helyezd az edényt a slow cookerbe/kuktába.

Óvatosan adj hozzá annyi vizet, hogy elérje az edény oldalának felét. Ügyelj arra, hogy ne fröcskölj vizet a csokoládéba!

  • A max. fokozatot használd, majd hagyd fedetlenül a slow cookert.
  • Keverd meg a csokoládét, amikor az edény oldalán megolvadt darabok jelennek meg, és a csokoládé enyhén fényleni kezd. Ez az eszköztől függően 5-20 percig tarthat.
  • Folytasd a főzést, és gyakran kevergesd át a csokit addig, amíg elolvad.

Így mentsd meg a fehér csokit

Mivel a fehér csokoládé nagyon finom, könnyen becsomósodhat, ha az olvasztás közben gőz vagy víz kerül a tálba, vagy ha túlfő. A nedvesség hatására a fehér csokoládé összetapadhat, és szemcsés állagot kaphat, de van egy egyszerű megoldás erre: adj hozzá forrásban lévő vizet, kókuszolajat vagy növényi olajat, egy-egy teáskanálnyit egyszerre, és kevergesd, hogy sima legyen a csoki. Addig adagold a vizet vagy az olajat, amíg ez meg nem történik.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További konyhai tippeket leshetsz el innen:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...