A fehér csokit jóval ritkábban használjuk sütésnél, és ha igen, akkor is legtöbbször olvasztott állapotban van rá szükségünk. Mutatjuk, milyen lehetőségek közül válogathatsz, ha fehércsoki-olvasztásra kerül a sor a konyhádban!
Vízgőz fölött
- Először tölts meg egy lábost félig vízzel. Közepes lángon forrald fel, de csak annyira, hogy a szélén apró buborékokat láss.
- Ezután tedd egy fém tálba vagy hőálló üvegtálba a fehér csokit, amit aztán helyezz a lábas fölé. Figyelj, hogy a tál alja ne érintkezzen a vízzel!
- Folyamatos kevergetés mellett olvaszd fel a fehér csokit.
Közvetlenül a tűzhelyen
Néhány figyelmeztetés ehhez a módszerhez: jó minőségű, vastag aljú lábost, és a tűzhely legkisebb gázrózsáját használd, hogy a hő minél kevésbé érje a csokit.
- Helyezd az apróra felkockázott fehér csokit a vastag aljú lábasba, majd mehet a tűzhelyre, de figyelj, hogy alacsony hőmérsékletre legyen állítva!
- Kevergesd a csokit folyamatosan, amíg teljesen felolvad. Ha a csoki nem olvad egyenletesen, és helyenként elkezd megperzselődni (érzed, hogy égni kezd!), vedd le a serpenyőt a tűzhelyről, és kavargasd tovább egy kicsit.
A mikróban
A mikrós módszer gyors és praktikus. Fontos, hogy közben figyelni kell a csokoládét, és időnként meg kell keverni, hogy megbizonyosodj róla, hogy nem sült át, és nem ég meg. Plusz a mikró teljesítményétől függően érdemes lehet kissé módosítani az intervallumokon, neked kell ismerned a saját berendezésedet.
- Helyezd a fehér csokoládét egy mikróban használható tálba.
- Ezután mikrózd 20 másodpercig max. teljesítményen vagy 30 másodpercig 50 százalékos teljesítményen, majd keverd meg.
- Addig ismételgesd ezt, amíg a csokoládé nagyrészt elolvad, majd keverd meg, hogy az utolsó csokoládédarabkák is teljesen felolvadjanak.
Slow cooker/többfunkciós kukta
Ez egy meglepően hatékony módszer, amely nem igényel annyi időt, mint amennyire számítanál, de ez persze modellenként változhat.
- Tedd a fehér csokoládét egy magas oldalú, hőálló edénybe.
- Helyezd az edényt a slow cookerbe/kuktába.
Óvatosan adj hozzá annyi vizet, hogy elérje az edény oldalának felét. Ügyelj arra, hogy ne fröcskölj vizet a csokoládéba!
- A max. fokozatot használd, majd hagyd fedetlenül a slow cookert.
- Keverd meg a csokoládét, amikor az edény oldalán megolvadt darabok jelennek meg, és a csokoládé enyhén fényleni kezd. Ez az eszköztől függően 5-20 percig tarthat.
- Folytasd a főzést, és gyakran kevergesd át a csokit addig, amíg elolvad.
Így mentsd meg a fehér csokit
Mivel a fehér csokoládé nagyon finom, könnyen becsomósodhat, ha az olvasztás közben gőz vagy víz kerül a tálba, vagy ha túlfő. A nedvesség hatására a fehér csokoládé összetapadhat, és szemcsés állagot kaphat, de van egy egyszerű megoldás erre: adj hozzá forrásban lévő vizet, kókuszolajat vagy növényi olajat, egy-egy teáskanálnyit egyszerre, és kevergesd, hogy sima legyen a csoki. Addig adagold a vizet vagy az olajat, amíg ez meg nem történik.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További konyhai tippeket leshetsz el innen: