Így töltsd mindig tökéletesen tele a farsangi fánkokat

Ha idén farsangi fánkot sütünk, hagyjuk el a lekvár kanalazását, és tanuljuk meg különböző isteni krémekkel megtölteni az olajban sült pufi csodákat. Nem is olyan nehéz, főleg, ha a Napi Tipp segít.

Kicsit talán amerikai módi, de abszolút nincs semmi rossz abban, ha megtöltjük a farsangi fánkokat. Ehhez persze el kell lesnünk egy-két furfangot, de gyorsan bele lehet jönni a technikába, ami ráadásul az elkerülhetetlen lekváros-kanalazós maszatolástól is megóvja a fánkba harapókat. Nézzük tehát most a farsangi fánkok megtöltésének lépéseit, hogy aztán állni tudjon a bál.

Így töltsd mindig tökéletesen tele a farsangi fánkokat

Mivel töltsünk?

Tulajdonképpen bármilyen tölteléket választhatunk, ami a szívünkhöz közel áll, bár meg kell hagyni, hogy egyes krémek jobban működnek, mint mások.

  • ha lekvárt szeretnénk, használjunk egy sűrűbb, nem annyira folyós verziót, hogy ne áztassuk el a tésztát, és ne folyjon ki rögtön a töltelék
  • használhatunk mogyorókrémet is, bár ez nagy mennyiségben elég tömény tud lenni, így érdemes mértékletesen eljárnunk vele
  • kiváló választás bármilyen puding vagy pudingállagú krém: ezek ugyanis könnyen tölthetőek, és nem folynak ki azonnal

Túrófánk egyszerűen

Habkönnyű, pergős fánkot könnyebb elkészíteni, mint azt gondolnánk. Lekvárral vagy porcukros tejföllel tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!

Klasszikus farsangi fánk

A recept Turós Emil régi szakácskönyvéből való, és a mai háziasszony konyhájában is tökéletesen megállja a helyét. Könnyed, puha tészta, enyhén édes íz, finom baracklekvárral ...

Fontos a hőmérséklet

Miután kikaptuk a forró olajból a fánkokat, ne kezdjünk neki rögtön a töltésnek, ugyanis az több problémához is vezethet. A túl forró tészta megolvaszthat egyes töltelékeket, ezzel átalakítva a kész desszertet egy mállós, folyós katyvasszá.

Szintén figyeljünk oda arra, hogy a töltelékünk se legyen meleg: ez főleg a pudingokra igaz, mivel ezeket főzni kell. Hűtsük ki őket teljesen, és csak azután lássunk neki a műveletnek.

Előkészítő lépések

Egy klasszikus farsangi fánknak általában mélyedés van a tetején, ahová később a lekvár kerülhet, azonban, ha a töltés irányába indulunk, hagyjuk el a lyuk kialakítását. Egész egyszerűen süssük ki a fánkokat, majd hagyjuk őket lecsöpögni papírtörlőn.

A kihűlt tésztákba szúrjunk egy lyukat (evőpálcikával vagy más eszközzel), ezzel is elősegítve a habzsákunk dolgát.

Ne toljuk túl

Fontos, hogy érezzük, hol a határ: kellő töltelék jusson a fánkokba, azonban ne repesszük őket szét teljesen. Szerencsére érezni fogjuk, mikor kell megállni: amikor a krém már nem a fánk belsejébe megy, hanem „kibukik” a töltőlyukon, akkor megtelt.

Nutellás fánkok

Vigyázat, veszélyes nutellásfánk-recept következik: 1,5 óra alatt elkészíthető, és kevesebb mint 5 perc alatt eltüntethető! :)

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További konyhai praktikák, amelyek segíthetnek:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...