Igen ám, de a fánkokat nem lehet egykönnyen frissen tartani, az olajban sült desszert ugyanis egy pillanat alatt képes megszikkadni. Most arra mutatunk néhány tippet, hogyan tárolhatod a fánkokat úgy, hogy azokat még másnap (vagy később) is élvezet legyen elfogyasztani.
Az első és legfontosabb: várd meg, hogy kihűljön a fánk! Ez az első alaplépés ahhoz, hogy a sütemény másnap is finom legyen, ha ugyanis még melegen rakod el, a fánk könnyen megszikkadhat, izzadni kezdhet a hűtőben.
Rakd tárolódobozba!
Ha kihűlt a fánk, érdemes egy jól lezárható tárolódobozba tenni. Ha terv szerint 1-2 napon belül elfogyasztod a fánkot, akkor szobahőmérsékleten is tarthatod, de érdemes lehet őket légmentesen lezárható zacskókba is tenni, hogy frissek maradjanak. Ilyenkor ajánlatos kinyomni a levegőt a zacskóból, ezzel is elkerülve a szikkadást.
Kivételt képez a töltött fánk, melyet érdemes a hűtőben tárolni, nehogy megromoljon, illetve, ha máz van a fánk tetején, ajánlott csak egy rétegben belepakolni a tárolódobozba, nehogy összeragadjanak a sütemények.
Hideg, száraz helyen
Ha megtaláltad a megfelelő tárolódobozt/lezárható zacskót, rakd a maradék fánkokat száraz, hűvös helyre. Ez lehet akár a hűtő (itt a legfontosabb, hogy jól le legyen zárva a tároló), a kamra, a lichthof vagy akár a hűvös garázs is, a lényeg, hogy a hely legyen fénytől elzárva, és ne legyen túl meleg. Így két-három napig is finom marad a fánk.
Pont, mint újkorában
Ha esetleg mégis megszikkadna, rakd be 10-15 másodpercre a mikróba, így szinte ugyanazt az élményt kaphatod, mint ha frissen sült fánkot ennél!
Túl sok maradt? Fagyaszd le!
Meglepő, de a kész fánkok akár három hónapra is lefagyaszthatóak! Rakd őket feltét (lekvár, cukormáz, csoki) nélkül fóliába vagy lezárható zacskóba, nyomd ki belőle a levegőt, amennyire csak lehet, és tedd be a fagyasztóba.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: