5 dolog, amit mindenképp moss meg, mielőtt megeszed

Napi Tippben megmutatjuk mi az az 5 dolog, amit kérdés nélkül mindig moss meg, mielőtt felhasználnád.

Arról már sokat lehetett hallani, hogy a csirkét nem kell és nem is ajánlott megmosni főzés előtt, mert csak szétpacsálod a konyhában a bacikat, és a szakértők a tojás mosását sem javasolják. Azonban felmerül a kérdés, hogy mik azok az élelmiszerek, amiket mindenképp meg kell mosni használat előtt. Mutatunk 5 zöldséget és gyümölcsöt, aminek feltétlenül szüksége van egy fürdőre, mielőtt a tányérodra kerülne!

5 dolog, amit mindenképp moss meg, mielőtt megeszed

Otthon termesztett fűszernövények

A saját kertedben vagy akár a balkonon, ablakpárkányán termesztett petrezselyem, zsálya, kakukkfű és bazsalikom csodás látványt nyújt, remek az illatuk, és sokféle ételt ízesíthetsz a segítségükkel. De csak azért, mert szeretettel gondoztad őket, még nem jelenti azt, hogy makulátlanok. Akár a háztáji jószágok rágcsálták meg, akár egy madár hagyott nyomot rajta, a fűszernövények piszkosak lehetnek, ezért használat előtt alaposan mosd meg őket.

Öblíts le egy kis maréknyi fűszernövényt hideg, folyó víz alatt; rázd szárazra, majd papírtörlővel, konyharuhával tapogasd szárazra őket, de még a salátaforgatót is bevetheted erre a célra.

Jégsaláta

Ha salátát készítesz belőle, vagy szendvicsekhez aprítod fel, ugyanúgy mosd meg, mint bármely más zöld levelet: távolítsd el a leveleket a szárról, öblítsd le őket hideg víz alatt, majd pörgesd szárazra egy salátaforgatóban (vagy tapogasd szárazra). Ha azonban egyben készíted el (például meggrillezed) a jégsaláta fejet (vagy nagyobb darabokra vágva), és nem akarod leválasztani a leveleket, akkor is meg kell mosnod a zöldséget a fentiek szerint.

Gombák

Van egy elterjedt mítosz, miszerint a gombákat nem szabad megmosni, mert felszívják a vizet. Ez nem igaz, a gombák valójában nagyon kevés vizet szívnak magukba, mert már 90 százalékban vízből tevődnek össze. Azonban emiatt még nem kell halálra sikálnod az egyes gombaszemeket, a gyors, egyszerű és hatékony módszer az, ha vízbe meríted őket, megforgatod a kezeddel, majd kiteszed őket egy tiszta, pamut törülközőre, hogy szárazra töröld.

5 dolog, amit mindenképp moss meg, mielőtt megeszed

Káposzta

A külső réteget úgysem eszed meg, akkor miért mosnád meg? Jó ok van rá: a biztonság kedvéért távolítsd el a vastag külső leveleket, vágd fel a káposztát a megszokott módon, és öblítsd le egy szűrőben folyó víz alatt. Rázd szárazra, amennyire csak tudod, majd egy tiszta ruhával tapogasd át, hogy a maradék nedvességet is eltávolítsd.

Kivi

A banánhoz hasonlóan a kivi elfogyasztását is valószínűleg úgy kezded, hogy megpucolod (hacsak nem kikanalazod a zöld gyümölcshúst). Akkor mégis miért kellene megmosni?

Nos, a helyzet az, hogy ennek az édes gyümölcsöknek a bolyhos héja is ehető, és a pazarlás mellett már csak azért is van értelme, mert tele van rosttal és C-vitaminnal.

Plusz így a pucolással sem kell bajlódni. Ilyen esetekben viszont mindenképp mosd meg először a gyümölcsöt úgy, hogy hideg víz alatt megfuttatod, majd papír- vagy pamut törülközővel megszárítod.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai tippet leshetsz el tőlünk:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...