5 dolog, amit mindenképp moss meg, mielőtt megeszed

Napi Tippben megmutatjuk mi az az 5 dolog, amit kérdés nélkül mindig moss meg, mielőtt felhasználnád.

Arról már sokat lehetett hallani, hogy a csirkét nem kell és nem is ajánlott megmosni főzés előtt, mert csak szétpacsálod a konyhában a bacikat, és a szakértők a tojás mosását sem javasolják. Azonban felmerül a kérdés, hogy mik azok az élelmiszerek, amiket mindenképp meg kell mosni használat előtt. Mutatunk 5 zöldséget és gyümölcsöt, aminek feltétlenül szüksége van egy fürdőre, mielőtt a tányérodra kerülne!

5 dolog, amit mindenképp moss meg, mielőtt megeszed

Otthon termesztett fűszernövények

A saját kertedben vagy akár a balkonon, ablakpárkányán termesztett petrezselyem, zsálya, kakukkfű és bazsalikom csodás látványt nyújt, remek az illatuk, és sokféle ételt ízesíthetsz a segítségükkel. De csak azért, mert szeretettel gondoztad őket, még nem jelenti azt, hogy makulátlanok. Akár a háztáji jószágok rágcsálták meg, akár egy madár hagyott nyomot rajta, a fűszernövények piszkosak lehetnek, ezért használat előtt alaposan mosd meg őket.

Öblíts le egy kis maréknyi fűszernövényt hideg, folyó víz alatt; rázd szárazra, majd papírtörlővel, konyharuhával tapogasd szárazra őket, de még a salátaforgatót is bevetheted erre a célra.

Jégsaláta

Ha salátát készítesz belőle, vagy szendvicsekhez aprítod fel, ugyanúgy mosd meg, mint bármely más zöld levelet: távolítsd el a leveleket a szárról, öblítsd le őket hideg víz alatt, majd pörgesd szárazra egy salátaforgatóban (vagy tapogasd szárazra). Ha azonban egyben készíted el (például meggrillezed) a jégsaláta fejet (vagy nagyobb darabokra vágva), és nem akarod leválasztani a leveleket, akkor is meg kell mosnod a zöldséget a fentiek szerint.

Gombák

Van egy elterjedt mítosz, miszerint a gombákat nem szabad megmosni, mert felszívják a vizet. Ez nem igaz, a gombák valójában nagyon kevés vizet szívnak magukba, mert már 90 százalékban vízből tevődnek össze. Azonban emiatt még nem kell halálra sikálnod az egyes gombaszemeket, a gyors, egyszerű és hatékony módszer az, ha vízbe meríted őket, megforgatod a kezeddel, majd kiteszed őket egy tiszta, pamut törülközőre, hogy szárazra töröld.

5 dolog, amit mindenképp moss meg, mielőtt megeszed

Káposzta

A külső réteget úgysem eszed meg, akkor miért mosnád meg? Jó ok van rá: a biztonság kedvéért távolítsd el a vastag külső leveleket, vágd fel a káposztát a megszokott módon, és öblítsd le egy szűrőben folyó víz alatt. Rázd szárazra, amennyire csak tudod, majd egy tiszta ruhával tapogasd át, hogy a maradék nedvességet is eltávolítsd.

Kivi

A banánhoz hasonlóan a kivi elfogyasztását is valószínűleg úgy kezded, hogy megpucolod (hacsak nem kikanalazod a zöld gyümölcshúst). Akkor mégis miért kellene megmosni?

Nos, a helyzet az, hogy ennek az édes gyümölcsöknek a bolyhos héja is ehető, és a pazarlás mellett már csak azért is van értelme, mert tele van rosttal és C-vitaminnal.

Plusz így a pucolással sem kell bajlódni. Ilyen esetekben viszont mindenképp mosd meg először a gyümölcsöt úgy, hogy hideg víz alatt megfuttatod, majd papír- vagy pamut törülközővel megszárítod.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai tippet leshetsz el tőlünk:

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...