Ez a cukkini elkészítésének leglustább, de legízesebb módja

Ha egyszer és mindenkorra leszámolnánk az unalmasan elkészített, íztelen és textúra nélküli cukkinival, elég, ha engedjük, hogy a lustaság vezéreljen minket – ugyanis a zöldség esetében a nemtörődömség és az ízek maximuma egy ponton találkozik. Jöhet egy újabb Napi Tipp?

Egyszerűségében megosztó zöldség a cukkini, ami annyit jelent, hogy vannak, akik épp azért szeretik, mert nem produkál túl erőteljes ízeket, konvencionálisan megbújik minden ételben, míg mások ugyanemiatt megvetik. A most következő cikk ez utóbbi táborhoz szól majd, nekik próbálja megmutatni, hogy igenis a cukkini is adhat nagy ízeket és még nagyobb textúrákat – mindezt ráadásul a lehető leglustább módszerekkel érhetjük el. Következzen ezek közül most egy szuper javallat!

Ez a cukkini elkészítésének leglustább, de legízesebb módja

Vegyünk példát a padlizsánról

Ahhoz, hogy izgalmas, kóstolásra érdemes ízeket és felejthetetlen textúrákat érjünk el egy zöldségben, gyakran extrémebb eljárásokhoz kell folyamodnunk. Magasabb és közvetlenebb hőhöz például, vagy nagyobb mennyiségű zsírhoz.

A cukkini esetében inkább az előzőt érdemes megfontolni (bár a rántott verzió sem elhanyagolható), ugyanis a magas hőfokon elkészített zöldség csodásan karamellizálódik.

Persze továbbra is egy lusta módszerre lesz szükségünk, tehát jobb, ha a tűzhelyet kivesszük a számításból, (viszlát, wok) és a sütő felé kezdünk araszolni. Itt fog ugyanis elkészülni a legízesebb egészben sült cukkini, ami a krémhez szenesre sütött padlizsánok módszerét veszi kölcsön.

Krémes cukkinipesztó

Pesztót lényegében bármelyik zöldségből - vagy akár gyümölcsből - készíthetünk. Mi most a cukkinit kaptuk el a grabancánál fogva, hogy belereszeljük az aprítóba, és ilyen finom, ...

Cukkinis tökfőzelék

A cukkini és a szezonális főzőtök ebben a receptben olyanok, mint a borsó meg a héja. Tökéletesen kiegészítik egymás ízeit és színeit akkor is, ha sárga vagy éppen zöld cukkinivel ...

Így süssük egészben a cukkinit

Azért kiváló módszer a cukkini egészben sütése, mert a legkevesebb befektetett energiával érhetjük el a legjobb ízeket. A zöldséget mossuk meg, majd szurkáljuk végig egy villával. Közben forrósítsuk fel a sütőnket 200-220 fokra.

Az olajjal és sóval, borssal bedörzsölt cukkinit tegyük tepsire vagy kerámiatálba (a fémmel járunk a legjobban, az adja át a leghatékonyabban a hőt, amitől aranybarna és ropogós lesz a zöldség alja), majd toljuk a sütőbe és hagyjuk magára.

Tényleg nincsen konkrét sütési ideje a cukkininak, ugyanis ez egyrészt múlik a zöldség méretein, másrészt azon is, hogy milyen mértékben szeretnénk karamellizálni és odapörkölni az alapanyagunkat. Egy egyszerű késszúrással ellenőrizhetjük, hogy a belső puha-e már, innentől kezdve pedig rögvest kivehetjük, vagy hagyhatjuk tovább aszalódni a cukkinit.

Mivel a héj benntartja a magas nedvességtartalmú zöldségbelsőből felszabaduló gőzt, a cukkini „húsa” gyorsan megpárolódik. Azokon a helyeken pedig, ahol a nedvesség távozni akar, a kifolyó szaft karamellizálódik majd a forró tepsin, ezáltal csodás, mély ízeket ad a zöldségnek.

Az egészben sült cukkini felhasználása

A kesernyés, karamellizált külső héj és a szinte édeskés, omlósan puha cukkinibelső tökéletes harmóniát alkotnak.

Duójukat felhasználhatjuk egy sor izgalmas receptben. A legegyszerűbb, ha olívaolajjal, fokhagymával és fűszerekkel mártogatóst turmixolunk belőle, de ugyanezzel az eljárással készülhet krémleves is a sült zöldséggel, itt annyi a különbség, hogy a végeredményt hígítani kell.

Salátákba és szendvicsekbe is vághatjuk a mállós, puha, mégis egyben maradó darabokat. Húsos és halas főételek lusta körete lehet, ahogy tésztával és a kedvenc gabonánkkal is vegyíthetjük. Levesekben és szaftos ragukban is jól érzi majd magát.

Cukkinivajas spagetti

Szerintem a cukkinivaj szót Magyarországon még senki sem írta le, vagy használta köznyelvben, pedig az első cukkinivajas mártást Julia Child már jó régen elkészítette, igaz, ő ...

Nyári cukkinilecsó

Mivel én kevésbé szeretem a paprikát, a cukkiniből készült lecsó lett az "én lecsóm". Kevés paradicsom, kevés zöldpaprika mellett sok cukkiniből készítjük vörös- és ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippek várnak rád:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...